Clatite catalane

Retete desert Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Reteta Clatite catalane

Clatite inspirate de celebra crema catalana. Sunt umplute cu o crema de patiserie fina aromata cu citrice si scortisoara si acoperite cu o dantela de caramel.

Ingrediente

Crema

375 ml lapte
3 galbenusuri
75 gr zahar
10 gr amidon
15 gr faina alba
coaja de la 1 lamaie mica bio (sau 1/2 lamaie si 1/3 portocala mica)
1 baton scortisoara

Aluat clatite

1 ou
1/4 lingurita sare
125 gr faina alba (tip BL55/550)
1 varf cutit de bicarbonat de sodiu
330 ml lapte
1 lingura ulei

Caramel

50 gr zahar
1/2 lingura apa
1 lingura suc de lamaie

Bucati: 10

  1. Intr-o craticioara se pune laptele cu zaharul, cojile de citrice luate cu aparatul de curatat legume si scortisoara. Se aduce la fierbere, se acopera cu un capac si se lasa sa stea macar 15 minute ca sa se infuzeze. Se strecoara laptele aromat.
  2. Se freaca bine galbenusurile cu amidonul si faina.
  3. Reinfierbantati laptele si tunati-l incet, in fir subtire, peste galbenusuri, amestecand continuu cu telul in timp ce faceti asta.
  4. Puneti amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in craticioara si puneti inapoi pe foc, amestecand continuu cu telul. Focul poate sa fie la incepu la mediu spre mic, dar de cum simtiti ca se ingroasa crema, dati focul la mic. Fierbeti crema pana devine usor vascoasa, ca un iaurt de baut (sa vedeti urmele fine de tel cand amestecati in ea), cca 4-5 minute.
  5. Luati repede oala de pe foc si puneti-o cu fundul intr-un vas cu apa rece. Continuati sa amestecati cu telul pana se racoreste crema, cam 2-3 minute e de ajuns.
  6. Acoperiti crema cu folie de plastic care sa vina in contact cu ea, astfel nu va face pojghita. Pastrati la frigider chiar si 3 zile.
  7. Se pregatesc clatitele urmand instructiunile de aici. Daca folositi o tigaie de aprox. 25 cm diametru, o sa va iasa in jur de 10 clatite.
  8. Ungeti fiecare clatita cu un strat subtire de crema. Impaturati clatitele in patru si asezati-le pe platoul de servire.
  9. Intr-o tigaie mica puneti zaharul la topit la foc mic. De indata ce incepe sa se topeasca adaugati apa si sucul de lamaie. Amestecati usor. Lasati zaharul sa se caramelizeze, incercand sa amestecati cat mai putin. Cand e auriu, luati caramel cu o lingura si turnati peste clatite. Aveti grija sa turnati dungi subtiri, caramelul se va intari repede si daca faceti dungi groase vor fi neplacute si greu de mancat. Incercati mai mult sa le "dantelati" cu caramel. Se servesc imediat dupa caramelizare. Daca stau o vreme, caramelul se topeste.
    * daca aveti torta, puteti carameliza zaharul direct pe clatite; am incercat sa le caramelizez in cuptor dar nu e ok, clatitele se ard pe margini pana cand apuca zaharul sa se topeasca

Comentarii (6)

 

Diana  acum 6 ani - 6 Februarie 2018 15:40  

Cele mai bune clatite!! Combinatia este extraordinara!! Felicitari pt reteta!
Ioana ...te-ai gandit sa mergi la Chefi la cutite? :) Cred ca clatitele astea i-ar place si la Chef Scarlatescu, care nu e fan clatite :)) :p
 

Simona  acum 6 ani - 7 Februarie 2018 15:05  

Neaparat, neaparat tre' sa le-ncerc! =P~
 

Maria  acum 6 ani - 7 Februarie 2018 17:02  

Sunt excelente!Mie imi place caramelul
 

Ioana  acum 6 ani - 8 Februarie 2018 15:45  

Diana, nu m-am gandit sa particip la emisiuni tip concurs.
 

Mihaela Csonka   acum 6 ani - 24 Martie 2018 10:41  

Draga Ioana, mai nou am restrictie la consumul de lactate, asa ca incerc sa gasesc variante...oare laptele se poate inlocui cu altceva? Lapte de soia, migdale etc? Afecteaza calitatea produsului final? Intrebarea este la modul general nu neaparat doar pentru reteta aceasta. Multumesc mult! ?
 

Ioana  acum 6 ani - 24 Martie 2018 18:30  

in general e posibila inlocuirea. vei avea aproape acelasi rezultat. poate adaugi putin unt de cocos unde vrei putina grasime si gustul de cocos se potriveste. dar in aceasta reteta nu e cazul, foloseste un lapte de soia sau migdale si va fi ok.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...