Orez basmati cu unt la cuptor

Retete garnituri Retete cu orez Retete fara gluten Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Reteta Orez basmati cu unt la cuptor

Orez perfect, gatit cap-coada la cuptor. Adica il pui direct intr-un vas termorezistent, torni apa fiarta, mai adaugi niste sare si unt, il bagi la cuptor si in jumatate de ora e gata. Iese un orez  perfect gatit si tare gustos de la unt. Metoda am gasit-o in Simple, ultima carte a lui Ottolenghi, doar ca am modificat ideea pe ici pe colo ca sa-mi iasa orezul exact cum imi place. Cu cantitatea lui de apa (400 ml la 200 gr orez) mi-a iesit bobul usor prea apos si "inflorit". L-am testat de cateva ori jongland cu temperatura, fiindca am crezut ca acolo e problema. Dar in final solutia am gasit-o in reducerea cantitatii de lichid. El, dupa ce e gata orezul, il garniseste cu cateva linguri de salata de masline si nuca si niste feta sfaramata. Inca nu am incercat combinatia, dar simplu, doar cu unt este perfect. Iar metoda e indicata mai ales cand vrei sa gatesti orez pentru un numar mai mare de persoane, fiind usor de multiplicat.

Un 2019 usor va doresc! Si SIMPLU! :)

Ingrediente

200 gr orez basmati
25 gr unt
250 ml apa
1/2 lingurita sare

Portii: 4

  1. Se spala orezul in cateva ape, pana aceasta ramane curata.
  2. Se pune orezul intr-un vas termorezistent (am folosit forma rotunda de Jena; daca multiplicati reteta, folositi un vas mai larg). Se adauga untul taiat bucatele. Acum puteti adauga si alte arome intregi daca doriti sa infuzati orezul (de exemplu, cardamom, chimion, fire de menta, cimbru sau rozmarin etc).
  3. Se aduce la fierbere apa in care s-a adaugat sarea. Se toarna apa fiarta peste orez.
  4. Se acopera vasul cu capac sau folie.
  5. Se da la cuptor, la 250C pentru 15 minute. Opriti cuptorul, dar lasati vasul in cuptor, fara sa ridicati folia, inca 15 minute.
  6. Se scoate folia, se amesteca usor cu furculita, sa se afane un pic si se serveste imediat. Se pot adauga verdeturi tocate daca doriti (menta, marar, cimbru, ceapa verde).

Orezul intra la cuptor

Orezul intra la cuptor

Orezul e gata

Orezul e gata

Orez cu unt

Orez cu unt

Comentarii (25)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 5 ani - 12 Ianuarie 2019 18:06  

Gaby, din pacate mie nu mi-a placut cum a iesit metoda asta cu orezul rotund. iti trebuie musai basmati ca sa iasa bob cu bob. cel rotund va fi lipicios si fad, cel putin asa mi s-a parut mie. de aceea si in titlu si in ingrediente am subliniat ca reteta e pt basmati.
sa-mi spui totusi cum ti s-a parut.
 

Gaby  acum 5 ani - 12 Ianuarie 2019 18:21  

E foarte bun, Ioana! Nu-i deloc lipicios, se desfac frumos boabele. Scotti am folosit. Si culmea ca-ncerc sa reduc grasimile si am folosit si unt semigras, cu 40% si tot bun e.
Parmezanul merge de minune presarat deasupra.
Saru'mana de reteta! Va deveni una dintre garniturile casei.
Seara frumoasa!
 

Gaby  acum 5 ani - 12 Ianuarie 2019 18:26  

O sa-l incerc si cu basmati, cu siguranta.
 

Roxana Florea  acum 5 ani - 13 Ianuarie 2019 12:42  

Buna Ioana, am facut deja de 2 ori orezul, parfumat cu anadon ? eu am pus cam 300 ml de apa sa iasa mai pufos, este excelent. O idee super! Recomanzi si alte retete din carte? O am in cosul Amazon ?
 

Ciprian  acum 5 ani - 13 Ianuarie 2019 15:02  

Buna Ioana!

O reteta simpla si rapida. Orezul este foarte bun.

Multumesc pentru reteta,
Ciprian
 

Ioana  acum 5 ani - 14 Ianuarie 2019 10:37  

Gaby, acum m-am ambitionat, il mai incerc o data cu bob rotund, chiar cel de la Scotti o sa-l iau.
 

Ioana  acum 5 ani - 14 Ianuarie 2019 11:08  

Excelent!
Retetele sunt simple ca si tehnica si executie, dar ingredientele sunt la fel de stufoase si interesante cum ne-a obisnuit Ottolenghi. Ouale cu praz si zaatar sunt foarte bune.
 

Ioana  acum 5 ani - 14 Ianuarie 2019 11:08  

super, Ciprian!
 

Ceao Ioana,...  acum un an - 6 Mai 2022 22:43  

... as dori sa-mi spui ce marci de orez basmati le consideri tu adecvate; asta, in ideea ca le cumparam din RO.Oseara frumoasa!
 

Ioana  acum un an - 9 Mai 2022 10:41  

Uncle Ben's am folosit multa vreme fiindca era singurul brand din Romania acum multi ani cand l-am descoperit. Acum se gaseste si de la alte branduri, Scotti de exemplu e bun si se gaseste usor, cam la toate supermarketurile, chiar si cele mici de cartier.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...