Orez basmati cu unt la cuptor

Categorii: Retete garnituri, Retete cu orez, Retete fara gluten, Retete la cuptor, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete simple

 

Orez basmati cu unt la cuptor
Pinterest

Orez perfect, gatit cap-coada la cuptor. Adica il pui direct intr-un vas termorezistent, torni apa fiarta, mai adaugi niste sare si unt, il bagi la cuptor si in jumatate de ora e gata. Iese un orez perfect gatit si tare gustos de la unt. Metoda am gasit-o in Simple, ultima carte a lui Ottolenghi, doar ca am modificat ideea pe ici pe colo ca sa-mi iasa orezul exact cum imi place. Cu cantitatea lui de apa (400 ml la 200 gr orez) mi-a iesit bobul usor prea apos si "inflorit". L-am testat de cateva ori jongland cu temperatura, fiindca am crezut ca acolo e problema. Dar in final solutia am gasit-o in reducerea cantitatii de lichid. El, dupa ce e gata orezul, il garniseste cu cateva linguri desalata de masline si nuca si niste feta sfaramata. Inca nu am incercat combinatia, dar simplu, doar cu unt este perfect. Iar metoda e indicata mai ales cand vrei sa gatesti orez pentru un numar mai mare de persoane, fiind usor de multiplicat.

Un 2019 usor va doresc! Si SIMPLU! vesel

Ingrediente
Orez basmati cu unt la cuptor

200 gr orez basmati
25 gr unt
250 ml apa
1/2 lingurita sare

Portii: 4

Preparare
Orez basmati cu unt la cuptor

  1. Se spala orezul in cateva ape, pana aceasta ramane curata.
  2. Se pune orezul intr-un vas termorezistent (am folosit forma rotunda de Jena; daca multiplicati reteta, folositi un vas mai larg). Se adauga untul taiat bucatele. Acum puteti adauga si alte arome intregi daca doriti sa infuzati orezul (de exemplu, cardamom, chimion, fire de menta, cimbru sau rozmarin etc).
  3. Se aduce la fierbere apa in care s-a adaugat sarea. Se toarna apa fiarta peste orez.
  4. Se acopera vasul cu capac sau folie.
  5. Se da la cuptor, la 250C pentru 15 minute. Opriti cuptorul, dar lasati vasul in cuptor, fara sa ridicati folia, inca 15 minute.
  6. Se scoate folia, se amesteca usor cu furculita, sa se afane un pic si se serveste imediat. Se pot adauga verdeturi tocate daca doriti (menta, marar, cimbru, ceapa verde).
 
Orez basmati cu unt la cuptor - Orezul intra la cuptor

1. Orezul intra la cuptor

Orez basmati cu unt la cuptor - Orezul e gata

2. Orezul e gata

Orez basmati cu unt la cuptor - Orez cu unt

3. Orez cu unt


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 8)  

 
loading...

 

 

Cori Cj   acum 6 zile - 7 Ianuarie 2019 15:13  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor


La Multi Ani! :*
 

Ioana  acum 5 zile - 8 Ianuarie 2019 11:32  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Sa ai un an minunat, Cori!
 

Misha   acum 5 zile - 8 Ianuarie 2019 16:12  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

La multi ani Ioana si multa inspiratie pe care s-o imparti si cu noi vesel

Suna tare bine ideea asta de orez!

 

Olga  acum 5 zile - 8 Ianuarie 2019 16:45  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

La multi ani minunati!!!!
 

Ioana  acum 5 zile - 8 Ianuarie 2019 16:45  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

La multi ani!
Sa-mi spui cum ti-a iesit si daca ti se pare comoda metoda
 

Anne  acum 5 zile - 9 Ianuarie 2019 08:06  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Bonne annee!!!
Toate cele bune Ioana.
Pupici
 

Oana P.  acum 5 zile - 9 Ianuarie 2019 09:21  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Minunat, abia astept sa o incerc. Inainte de retetele tale aveam impresia ca orezul este o garnitura fara gust, o ocoleam mereu. L-am regasit si imi face placere sa il folosesc in diverse retete. Cu ce merge asociat in aceasta varianta, in afara de sugestia cu salata de masline?
 

Ioana  acum 5 zile - 9 Ianuarie 2019 10:59  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

e destul de permisiv fiindca aroma e simpla si se potriveste cu aproape orice. de exemplu merge langa orice curry cu sos de aici (de exemplu asta: [link]) , merge cu creveti ([link]) sau cu aceste frigarui turcesti de pui ([link]); sau poti inlocui arpacasul din aceasta reteta ([link]) cu orezul asta.

daca iti ramane de pe o zi pe alta, poti sa pregatesti resturile in stil japonez [link]
 

Ioana  acum 5 zile - 9 Ianuarie 2019 11:10  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

La multi ani, Anne!
 

Violeta Stefan  acum 4 zile - 9 Ianuarie 2019 17:55  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

La multi ani!
Spune-mi setare cuptor?250 grade,dar ce fel de incalzire?Si o alta nelamurire,asa putina apa,aproape 1;1?Cu stima, Violeta
 

Ioana  acum 4 zile - 9 Ianuarie 2019 18:18  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

setare sus-jos, fara ventilatie; daca pui cu ventilatie setezi doar 230C

practic se face in abur orezul de aceea e asa putina apa. dar incearca te rog asa si apoi cu cantitatea din reteta originala (400 ml) si vezi cum iese, care iti place mai mult. chiar mi-ar place sa revii cu un feedback sa vad cum ti-a iesit, daca ti-a placut.
 

Violeta Stefan  acum 4 zile - 9 Ianuarie 2019 18:32  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Merci,eu am cuptor cu abur.Am sa incerc asa cum ai scris si am sa revin cu impresii.Cu stima,Violeta
p.s.ma gandesc ca poate apa este fct de orezul basmatii folosit
 

Ioana  acum 4 zile - 9 Ianuarie 2019 19:13  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

am testat cu trei tipuri de orez si nu am sesizat diferente: cel de la Lidl, Scotti si Uncle Ben's

am testat si cu orez cu bob rotund dar iese usor lipicios si fara gust desi am pus unt. am ramas la basmati deocamdata.

mai repede vasul folosit sa faca mici diferente. yena de sticla se incalzeste mai incet. de acees am specificat in reteta tipul vasului. presupun ca majoritatea are un vas sin asta de sticla sau ceramica ca sa poata testa.
 

Violeta Stefan  acum 3 zile - 10 Ianuarie 2019 13:04  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Multumesc pentru raspuns.Am sa fac reteta si am sa revin.Cu toata stima, Violeta
 

Gaby  ieri - 12 Ianuarie 2019 17:52  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Acum l-am pus la cuptor. Mi se pare geniala reteta! Asa faina pentru atunci cand ai musafiri si nu ai vrea sa stai in bucatarie!
Eu am folosit bob rotund, noua ala ne place si doar pe ala-l aveam in casa si-am pus la 300 g orez, 400 ml apa (ar fi trebuit 375 sa fie ca-n reteta ta, dar fiind rotund, am plusat cu 25 ml)
La final, inainte de a amesteca, ii voi pune putin parmezan.
 

Ioana  ieri - 12 Ianuarie 2019 18:06  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Gaby, din pacate mie nu mi-a placut cum a iesit metoda asta cu orezul rotund. iti trebuie musai basmati ca sa iasa bob cu bob. cel rotund va fi lipicios si fad, cel putin asa mi s-a parut mie. de aceea si in titlu si in ingrediente am subliniat ca reteta e pt basmati.
sa-mi spui totusi cum ti s-a parut.
 

Gaby  ieri - 12 Ianuarie 2019 18:21  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

E foarte bun, Ioana! Nu-i deloc lipicios, se desfac frumos boabele. Scotti am folosit. Si culmea ca-ncerc sa reduc grasimile si am folosit si unt semigras, cu 40% si tot bun e.
Parmezanul merge de minune presarat deasupra.
Saru'mana de reteta! Va deveni una dintre garniturile casei.
Seara frumoasa!
 

Gaby  ieri - 12 Ianuarie 2019 18:26  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

O sa-l incerc si cu basmati, cu siguranta.
 

Roxana Florea  acum 22 ore - 13 Ianuarie 2019 12:42  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Buna Ioana, am facut deja de 2 ori orezul, parfumat cu anadon ? eu am pus cam 300 ml de apa sa iasa mai pufos, este excelent. O idee super! Recomanzi si alte retete din carte? O am in cosul Amazon ?
 

Ciprian  acum 20 ore - 13 Ianuarie 2019 15:02  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Buna Ioana!

O reteta simpla si rapida. Orezul este foarte bun.

Multumesc pentru reteta,
Ciprian
 

Ioana  acum 36 minute - 14 Ianuarie 2019 10:37  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Gaby, acum m-am ambitionat, il mai incerc o data cu bob rotund, chiar cel de la Scotti o sa-l iau.
 

Ioana  acum 5 minute - 14 Ianuarie 2019 11:08  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

Excelent!
Retetele sunt simple ca si tehnica si executie, dar ingredientele sunt la fel de stufoase si interesante cum ne-a obisnuit Ottolenghi. Ouale cu praz si zaatar sunt foarte bune.
 

Ioana  acum 5 minute - 14 Ianuarie 2019 11:08  

Re: Orez basmati cu unt la cuptor

super, Ciprian!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus