Ceviche

Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete cu putine calorii Retete simple Retete salate Retete din America de Sud si Centrala

Reteta Ceviche

Este una din retetele mele preferate si planuiam de foarte multa vreme sa o postez. Dar am asteptat sa se incalzeasca un pic afara, fiindca este ca o salata usoara si racoroasa potrivita pentru aceste momente.

Ingrediente

2 bibani de mare (sau 350 gr file fara piele biban, halibut)
3 catei usturoi
1 ardei iute
1 ceapa rosie (mica)
1 ardei mic (galben sau portocaliu)
10 rosii cherry (sau 1 rosie)
1/4 legatura patrunjel
2 linguri ulei masline
5 lime (lamai verzi)
sare de mare, piper

Portii: 2-3

  1. Incepem prin a fileta pestii ca sa obtinem fileuri fara oase si fara piele. Daca cumparati pestele file e mai simplu, dar aveti grija sa fie proaspat, avand in vedere ca nu va fi tratata termic carnea. Taiati fileurile cuburi. Condimentati cu sare de mare.
    * eu am filetat 2 bibani de 500 gr fiecare si am obtinut 350 gr carne
    ** daca alegeti sa filetati voi pestele, puneti la congelator capul si coada fiindca vom face o ciorba de peste cu ele ;)
  2. Acoperiti cuburile de peste cu suc de lime (in cazul meu au fost necesare 4 lime) amestecat cu usturoiul strivit si ardeiul iute taiat rondele.
  3. Lasati pestele sa se marineze timp de cca 4 ore. In acest timp, carnea va deveni alba si ferma. Stiti ca pestele este gata "copt" cand rupeti o bucata si nu se mai vede roz (carne cruda) in mijloc.
  4. Taiati ceapa felii subtiri. Lasati-o sa stea in apa rece timp de 5 minute. Scurgeti-o bine si stropiti-o cu sucul de la 1/2 lime. Lasati sa mai stea 5 minute.
  5. Spalati bine bucatile de peste sub jet de apa rece, scotand parte din ardeiul iute (in functie de cat de picant doriti; puteti sa-l scoateti pe tot).
  6. Puneti pestele intr-un bol si adaugati peste el ardeiul si rosiile taiate cubulete, ceapa cu tot cu sucul de lime si patrunjelul tocat fin. Condimentati cu sare si piper negru macinat. Amestecati usor. Stropiti cu ulei de masline si mai amestecati un pic. Verificati de sare si adaugati daca este cazul.
  7. Lasati sa stea la frigider macar jumatate de ora ca sa se amestece gusturile. Serviti cu paine prajita.

Filetam pestele

Filetam pestele

Ceviche

Ceviche

Comentarii (21)

 

Ultimele comentarii

monika  acum 12 ani - 24 Martie 2012 13:38  

ioana putem folosi alt peste?
 

Laura  acum 12 ani - 25 Martie 2012 22:05  

Eu la cevice nu ma incumet pt ca nu stiu daca pestele e proaspat. In cele mai multe cazuri, la market, nu e. Dar am mancat in Mexic unul de sa-ti bati copiii. Ala avea si ceva animalute de mare in el pe langa peste. Super retetele tale! Pupici
 

Ioana  acum 12 ani - 26 Martie 2012 09:40  

eu intreb la metro daca e proaspat si le spun ca il voi consuma crud. intotdeauna mi-au spus adevarul, avand in vedere ca pestele miroasea bine de fiecare data si nici nu am facut vreo toxiinfectie. cand nu aveau proaspat imi spuneau cand primesc urmatoarea transa si ma duceam in acea zi.
 

Cami  acum 12 ani - 1 Aprilie 2012 16:32  

Pentru o aroma deosebita se pune coroiandru tocat marunt sau dupa preferinta busuioc.Este salata preferata si cea mai sanatoasa.
 

Drag Cristi  acum 11 ani - 30 Aprilie 2012 16:11  

Ce bine arata:X ce as savura si eu putin:) ;) ;) ;) ;)
 

Erin  acum 11 ani - 27 August 2012 23:03  

Am mancat cevivhe,este foarte bun;cat despre tipul de peste,se poate folosi orice fel de peste alb (se pot adauga caracatita,midii,etc) :)
 

Laura Ramos  acum 11 ani - 9 Septembrie 2012 20:03  

Hola,
Cebiche este de origine peruana. Chiar daca il poti gasi si in alte tari din America Latina, nu se compara ca savoare cu cel din Peru.
Cebiche original contine carne de peste alba, lima, camote( o leguminoasa), choclo( porumb fiert) dar si porumb copt seminte, yuca( leguminoasa) si chili( aji) , ceapa ( ceapa rosie).
La 600 de g peste alb fileteat se pune minim 10 lamii lime, trebuie avut grija ca lamiia lime sa nu fie presata pina la final, pentru ca dupa aceea sucul devine amar. Se taie 2 cepe mari in stil julliane, si se amesteca rapid cu pestele si lamiia. Se adauga cili si se serveste alaturi de porumbul,yuca si camote fierte si porumbul copt ( seminte) nu intreg.

Ceea ce este important: aici in Peru, se gateste si se serveste in maxim 10 minute, pentru ca se zice ca lamiia gateste foarte repede carnea de peste si ii schimba gustul. In nici intr-un caz nu se lasa mai mult, altfel un client poate sa refuze cu brio daca simte ca nu proaspat...
Uneori in lipsa leguminoaselor se poate servi alaturi cu fasole alba fiarta.
Buen provecho!
 

Cristina Loredana  acum 10 ani - 26 August 2013 17:38  

=P~ =P~
 

gabriel  acum 9 ani - 7 Februarie 2015 22:26  

buna ziua,in America Latina cel mai cunoscut cevice este de Peru .Mai poti marina si cu suc de portocala combinat cu lime sau pasion fruit.In ecudor or Venezula se marineaza cu pasionfruit
in america latin se utilizeaza coriander in loc de patrunjel este mai bun ca savor
 

Ioana  acum 9 ani - 9 Februarie 2015 10:21  

passion fruit si peste! =P~ acum trebuie sa incerc
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...