Gomboti cu prune

Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Ungaria

Reteta Gomboti cu prune

Binecunoscutii gomboti, la care avem ceva de munca, dar merita fiecare minutel. Imi aduc aminte de perioada in care nu gateam decat cartofi pai si ... iar cartofi pai, iar colega mea Mariana imi aducea la lucru cate o cutie mare plina cu gomboti, de care era mandra si avea si de ce, fiindca eu in momentele acelea simteam ca am ajuns direct in Rai. Senzatia nu mai e aceeasi de cand ii fac eu, dar o vad pe fata celor din jurul meu si asta imi ajunge.
Pofta mare si faceti cat mai multi gomboti, niciodata nu vor fi de ajuns :)

Ingrediente

1/2 kg pulpa de cartofi
125 gr faina + putina faina pentru lucrat aluatul
1 ou
1/2 lingura de ulei
500 gr prune
2-3 linguri zahar
1 lingurita scortisoara

Pesmet
50 gr unt
150 gr pesmet
3 linguri zahar

  1. Cartofii trebuie sa fie un soi fainos. Eu am folosit la aceasta reteta fie cartofi speciali pentru copt, fie pentru salata, acestia sunt sigur potriviti.
  2. In mod normal se fierb cartofii (preferabil in coaja). Mai nou m-am obisnuit sa coc cartofii pentru a folosi si coaja. Deci, eu ung coaja cartofilor cu foarte putin ulei si ii pun la cuptor la 220C pentru cca 1 ora, pana intra o furculita usor in ei. Apoi ii tai in doua pe lung si ii las sa se raceasca complet. Scobesc miezul, cu grija sa nu rup coaja, pe care o folosesc sa pregatesc aceste "coji de cartofi" . Daca nu fac imediat gombotii (si de obicei asta se intampla) pulpa cartofilor o pastrez la frigider pana a doua zi.
  3. Pulpa cartofilor se striveste ca pentru piure si se cantareste. Ingredientele date sunt pentru 1/2 kg pulpa de cartofi. Adaugam oul batut, faina, si uleiul. Se framanta bine. Atentie, aluatul va fi inca lipicios, nu trebuie sa va chinuiti sa faceti un aluat care se desprinde de pe maini.
  4. Despicati prunele in doua pana la jumatate si scoateti samburele. Pudrati prunele cu zahar si scortisoara. Amestecati.
  5. Puneti o oala mai mare plina cu apa pe foc si aduceti la fierbere. Cand clocoteste dati focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
  6. Intr-o tigaie larga topiti untul, adaugati pesmetul si prajiti la foc mediu, amestecand constant pana pesmetul e usor prajit, cca 2-3 minute. Adaugati 3 linguri de zahar (daca va plac gombotii mai dulci puteti pune chiar si 5 linguri de zahar, dar eu am pus doar 3).
  7. Dati cu faina masa de lucru (eu folosesc hartie de copt). Dati forma de sul aluatului de cartofi si taiati in doua parti egale. Apoi fiecare parte iar in doua... si tot asa pana aveti 32 bucatele aluat.
    * prunele mele erau foarte mici, deci am impartit aluatul in 32 bucati, daca sunt mai mari il veti imparti in doar 24 bucati astfel: sulul il impartiti in 3 bucati egale, apoi fiecare bucata in doua si iar in doua... pana aveti 24 bucati.
  8. Din fiecare bucatica de aluat formati bile. Asezati bila pe masa de lucru data cu faina, puneti o punga deasupra si cu fundul unui pahar dati forma de disc. Puneti cate o pruna in mijlocul discului si apoi sigilati bine aluatul in jurul prunei. Dati forma de bila.
    * dati masa de lucru cu faina dupa fiecare gombot format, aluatul e putin lipicios
  9. Cand ati modelat toti gombotii, asezati-i in apa care fierbe (dar nu clocoteste) si lasati sa fiarba pana se ridica la suprafata, putin peste 5 minute. Atentie, gombotii se pot lipi usor de fund, asa ca scuturati usor oala din cand in cand.
  10. Scoateti gombotii (cate 2-3 o data) cu o paleta cu gauri si ii aruncati in pesmet. Scuturati tigaia cu miscari fata spate astfel incat gombotii sa se rostogoleasca si sa se acopere de pesmet.

Aluat de cartofi

Aluat de cartofi

Aplatizam bilele

Aplatizam bilele

Punem cate o pruna in mijloc

Punem cate o pruna in mijloc

Formam gombotii

Formam gombotii

Fierbem gombotii

Fierbem gombotii

Dati prin pesmet

Dati prin pesmet

Gomboti cu prune

Gomboti cu prune

Comentarii (125)

 

Ultimele comentarii

Elena  acum 7 ani - 14 Octombrie 2016 15:58  

Eu as vrea sa ancerc maine pt prima data..m-am documentat putin...si viitorul meu sot a mancat din copilarie,
 

Celine  acum 6 ani - 14 Mai 2017 13:21  

Astazi eu si mama vrem sa facem gomboti dupa reteta pe care am citit-o mai sus. Trebuie sa recunosc - doar cand i-am vazut in imagini mi s-a facut o pofta teribila. Acum merg sa cumpar cateva ingrediente,apoi ne apucam de treaba.
Sper din tot sufletul sa ne iasa. Eu si mama facem echipa bun! :) :p :) ;)
 

Doina Ghisaura  acum 6 ani - 7 Septembrie 2017 13:35  

Multumesc de reteta,eu le faceam altfel dar oricum le faci sint bune.
Acuma incerc reteta dumneavoastra chear de
Ziua mea.Va doresc o zi buna. ;)
 

Ioana  acum 6 ani - 7 Septembrie 2017 13:42  

nu chiar oricum ies buni. am mancat si gomboti cleiosi sau densi...

La multi ani, Doina si petrecere frumoasa!
 

Nicoleta  acum 6 ani - 27 Septembrie 2017 13:06  

Desertul meu preferat! :)
 

Voicu  acum 5 ani - 28 Iunie 2018 15:59  

Eu fac gomboti si din iaurt. Pun iaurtul la incalzit,cand e caldut,adaug gris,si amestec pana se intareste. Compozitia e ca si la gris-papi.
Apoi fac gomboti din grisul ingrosat, in forma de bile , si ii tavalesc prin pesmet.
Se servesc cu zahar.
E gustul dulce acrisor,cui ii place.Este o reteta svabeasca,de la matusa mea,din Mailat,Arad.
 

Ioana  acum 5 ani - 29 Iunie 2018 10:49  

deci fara ou in compozitia de gris si iaurt...
 

Anca  acum 5 ani - 12 Noiembrie 2018 17:50  

Cu prune din compot oare se poate face???multumesc
 

Anca Dumitrescu  acum 6 luni - 27 Septembrie 2023 21:26  

Multumim Ioana, minunata reteta! Ies atat de buni incat baietii mei ar vrea sa fac saptamanal.
 

Ioana  acum 7 luni - 29 Septembrie 2023 11:18  

Anca, daca faci saptamanal ma abonez si eu :)
Am acum niste cartofi atat de fainosi incat arata zaharisiti dupa ce ii curat de coaja. I-as putea transforma in gomboti... In timp ce scriam am realizat ca e o idee buna sa-i fac pentru un coleg american, voiam sa-i pregatesc ceva ce sigur nu a mai mancat.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...