Coaste de porc la cuptor cu piure de pastarnac

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete fara gluten

Coaste de porc condimentate si apoi coapte incet la cuptor ca la Borda Berri din San Sebastian, servite pe piure de pastarnac. La Borda Berri erau servite cu sos de mere. Dar si un piure de cartofi dulci ar merge bine in aceasta combinatie.

Ingrediente

Coaste la cuptor

1 bucata intreaga de coaste de porc (sau scarita)
1 lingura cu varf Ras el Hanout
1 lingurita boia afumata
1/2 lingurita chimion macinat
1/2 lingurita fulgi de chili
2 linguri ulei
sare, piper negru

Piure de pastarnac

300 gr pastarnac (cantarit dupa curatare)
150 gr cartofi (cantariti dupa curatare)
1/4 lingurita turmeric
1 lingura unt
lapte
sare

Portii: 3 - 4

  1. Se amesteca ras-el-hanout cu boiaua, chimionul si chili. Coastele se sterg bine cu servetele de hartie, apoi se presara generos cu sare si piper negru peste tot. Se maseaza apoi bine cu amestecul de condimente. La final se adauga uleiul si se maseaza iar sa se prinda bine condimentele de carne. Daca aveti timp, se lasa coastele astfel pregatite la frigider peste noapte.
  2. Se taie bucata de coaste astfel incat sa va intre in vasul termorezistent pe care-l veti folosi. Am folosit tuciul de fonta, asa ca am taiat coastele in doua bucati care au fost cuprinse perfect in oala. Puteti folosi si vas Yena sau alt tip de vas termorezistent, doar sa nu fie foarte larg pentru coaste.
  3. Se aseaza coastele in vas. Se toarna cam 50 ml apa pe marginea vasului, doar cat sa aveti un strat subtire pe fund. Se acopera vasul (cu capac sau folie) si se da la cuptor, la 150C timp de 2 ore. Daca le verificati, dupa acest timp furculita intra usor in ele.
  4. Se opreste cuptorul si se lasa coastele sa se racoreasca inauntru, cu capacul pus. Eu le-am lasat cateva ore. Daca nu le serviti imediat, pot fi transferate la frigider. In vas ar trebui sa aveti o cantitate semnificativa de sos si grasime lasata de carne.
  5. Se incinge o tigaie si se adauga cateva linguri din sosul de pe costite. Se aseaza costitele cu carnea in jos (puteti sa portionati acum coastele daca vreti, cate 3-4 bucati /portie) si se prajesc pana se rumenesc frumos.
  6. Pentru piureul de pasternac, care poate fi reparat cat se fac coastele, incepeti prin a curata pastarnacul si cartofii. Daca nu aveti turmeric, puteti adauga un morcov pentru o culoare frumoasa. Se taie bucati si pun intr-o oala. Se acopera cu lapte si se adauga sare si turmeric. Se fierbe totul la foc mic, avand grija sa nu dea laptele in foc si amestecand cand si cand pana pastarnacul e bine fiert.
  7. Se scot legumele cu o paleta in robotul de bucatarie. Se adauga untul si putin lapte in care au fiert legumele. Se mixeaza bine pana aveti un piure cremos. Daca e necesar, adaugati incet lapte de pe legume pana aveti consistenta de piure mai moale, sa nu fie foarte dens. Mixati mai lung fiindca pastarnacul are tendinta sa fie fibros in mijloc. Gustati de sare.
  8. Serviti coastele pe piureul de pastarnac, adaugand si sos din vas. Le puteti decora cu fulgi de chili si ulei de patrunjel.

Coastele la cuptor

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...