Coq au vin

Retete cu ciuperci Retete din Franta Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui

In sfarsit am ocazia sa postez reteta de coq au vin in varianta mea: un sos delicios de vin rosu, cu ciuperci si bacon alaturi de pulpe de gaina facute in sos si apoi rumenite pana devin crocante. Le-am servit pe un strat moale de polenta.

Inainte de a va apuca de lucru vreau sa subliniez doua aspecte importante: sa folositi un vin mediu, nu foarte taninic sau baricat (un Pinot Noir este perfect) si baconul sa nu fie foarte afumat. Cu acestea in minte si cu faptul ca puteti folosi si gaina in loc de cocos, sunteti pregatiti pentru cel mai bun coq au vin.

Ingrediente

4 pulpe intregi de cocos (sau gaina)
1 ceapa medie
2 catei usturoi
150 ml vin rosu sec (Pinot Noir)
200 ml supa de pui
1 lingura otet balsamic
1/4 lingurita cimbru uscat
1 fir rozmarin
1 foaie dafin
3 cuisoare
3 linguri ulei
2 linguri faina
sare, piper negru

Pentru sos

40 bucati arpagic (ceapa mica)
150 gr bacon (neafumat sau foarte usor afumat)
250 gr ciuperci
1 lingurita pudra de hribi
1 lingura unt

Portii: 4

  1. Se incepe cu arpagicul: se coace in cuptor, la 200C timp de 10-15 minute, pana sunt moi. Se taie la un capat si de la celalalt capat se strange, astfel incat ceapa sa iasa din coaja. Se pasteaza pana e nevoie de el.
  2. Pulpele spalate si uscate se presara cu sare si piper negru. Se trec apoi prin faina si se scutura de exces.
  3. Intr-o tigaie larga, se prajesc pulpele in uleiul incins pe ambele parti, pana se rumenesc usor. Se scot intr-o tava care merge la cuptor si care sa le cuprinda perfect (sa nu fie prea mare tava).
  4. In grasimea din tigaie se adauga ceapa tocata si se caleste pana se inmoaie. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
  5. Se stinge totul cu vin, supa si otet balasmic. Se adauga condimentele (dafin, rozmarin, cimbru, cuisoare) si se aduce la fierbere. Acest sos fierbinte se toarna peste pulpe.
  6. Se acopera tava cu pulpele cu folie de aluminiu (aveti grija sa fie bine sigilata, sa nu se evapore lichidul).
  7. Se da tava la cuptor, la 150C, si se coace cca 1 ora. Se scoate tava si se verifica pulpele cu o furculita (aceasta trebuie sa intre usor in carne). Daca nu sunt facute (depinde de cat de batrana e gaina) se acopera la loc si se mai lasa pana carnea e moale.
  8. Cat timp se face carnea se prajeste baconul pana-si lasa grasimea. Se adauga ciupercile curatate de codite si taiate felii si se calesc pana incep sa-si lase sucul (cca. 2 minute). Se adauga arpagicul copt si pudra de hribi. Se amesteca bine si se mai lasa 1 minut la calit. Se scot din tigaie si se tin pana e nevoie de ele.
  9. Se scot pulpele pe un platou si se acopera cu folie, ca sa stea calde. Sosul din tava se strecoara.
  10. Se pune sosul strecurat in tigaia in care s-au calit baconul si ciupercile. Se fierbe pana scade la jumatate, cca 5 minute. Se adauga untul si se fierbe pana acesta este complet topit. Se adauga amestecul de bacon-ciuperci-arpagic. Se fierbe inca 1 minut impreuna.
  11. Pulpele se pun in tava cuptorului si se introduc sub grill-ul pornit la maxim. Se coc pana pielea devine rumena si crocanta.
  12. La servire se pune in farfurie garnitura, apoi se toarna sos si deasupra se aseaza cate o pulpa rumena.

Rumenim pulpele

Sosul in tigaie

Pulpele si sosul in tava

Prajim baconul

Prajim ciupercile

Pulpele sunt coapte

Sosul strecurat

Sosul redus

Sosul e gata

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...