Jumari si untura de porc

Retete aperitive Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete ieftine Retete romanesti

Sambata bunica-mea a taiat porcul. Am primit putina slanina, cat sa-mi fac cateva jumari, doar asa de pofta. Un bol mic de jumari si 0.5 l de untura am obtinut, sa ne facem pofta pe un an intreg. Sunt bune cu ceapa, dar puteti prepara din ele si pasta de jumari sau aceste delicioase pogacele cu jumari.

Ingrediente

1 kg slanina de porc de pe burta (cu putina carne prin ea; cu sau fara sorici)
1/2 cana apa
1/2 ceapa
1 fir cimbru uscat
sare

  1. Se taie slanina cuburi de cca 3 cm.
  2. Se pune un ceaun de fonta pe ochiul mic al aragazului. Se pune apa in ceaun si se adauga cuburile de slanina, ceapa si cimbrul.
  3. Se aduce la fierbere apa, apoi se da focul la mediu. Se pune un capac pe ceaun si se fierbe. Tot la 10 minute amintiti-va sa amestecati in oala.
  4. Dupa o vreme (in cazul meu 1 ora), veti vedea ca cuburile incep sa devina usor transparente. Dupa 1.5 ore slanina era deja translucida si lasase destul de multa grasime, aproape cat sa se acopere. In acel moment luati capacul si continuati sa prajiti slanina. Acum puteti amesteca mai rar in oala. Dupa 2 ore slanina incepe sa se rumeneasca usor si e acoperita de untura. Dupa 2.5 ore jumarile erau rumene si am stins focul.
  5. Am pus o sita pe o oala. Am turnat continutul ceaunului prin sita. Untura se scurge in oala, in sita raman jumarile. Presati bine jumarile cu dosul unui polonic astfel incat sa se scurga cat mai multa grasime din ele.
  6. Puneti jumarile pe un platou, cu servetele de hartie dedesubt. Presarati sare peste ele. Lasati sa se raceasca complet. Se pastreaza intr-o cutie cu capac.
  7. Untura din oala o turnati intr-un borcan (preferabil printr-un tifon). Se lasa sa se raceasca si se pune la frigider sau intr-o camara racoroasa.

Slanina proaspata

Slanina cuburi

Slanina cu apa si condimente in ceaun

Slanina dupa 1 ora de fiert

Slanina dupa 1.5 ore (acum am luat capacul)

Slanina dupa 2 ore

Slanina dupa aproape 2.5 ore

Jumari si untura

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...