Saratele

Retete gustari (snack) Retete de Craciun Retete de Pasti Retete romanesti

Saratele traditionale foarte fragede.

Asa cum v-am promis, postez astazi reteta de saratele cu untura de porc. Este reteta traditionala de saratele, neschimbata, exact asa cum mi-a dat-o mama.

Ingrediente

500 gr faina alba
150 gr unt (sau margarina)
100 gr untura (de porc, gasca, rata)
1 ou
1/2 lingurita sare
1/2 pachet drojdie proaspata (12 gr)
4 linguri lapte caldut
1 priza zahar
150 gr smantana (acra)
pentru decorat: seminte de chimen si cascaval/parmezan razuit fin

Bucati: cca 80

  1. Se dizolva drojdia in laptele caldut impreuna cu zaharul. Se lasa sa stea la loc caldut 15 minute, pana se umfla si devine spumoasa.
  2. Intr-un bol punem faina si in mijloc adaugam: galbenusul oului, untul, untura, sarea si maia de drojdie. Faramitam totul cu degetele pana devine precum pesemtul.
  3. Adaugam smantana pana se leaga (incepeti cu 4 linguri si mai adaugati daca e necesar). Framantam bine aluatul timp de 5 minute.
  4. Acoperim bolul si lasam sa stea 15 minute.
  5. Impartim aluatul in 4 bucati.
  6. Pe blatul de lucru presarat cu putina faina, intindem din fiecare bucata cate o foaie subtire de cca 5 mm. Taiem foaia pe margini cu o rola de patiserie ca sa obtinem un dreptunghi. Taiem foaia fasiute inguste folosind rola de patiserie sau decupam saratelele cu forma traditionala (vezi poza 4).
  7. Asezam saratele in tava de acoperita cu hartie de copt.
    * saratelele se coc in ture
  8. Batem albusul ramas cu 1 lingura apa si putina sare. Folosind o pensula de silicon ungem saratelele si le presaram cu chimen si cascaval (eu am pus parmezan).
    * saratelel traditionale nu le-am uns in tava ci le-am trecut cu o parte prin albus apoi prin cascaval/chimen si apoi le-am asezat pe tava de copt.
  9. Dati saratelele la cuptor la 200C pentru 12-13 minute, pana cand cascavalul se rumeneste frumos.

Aluatul frecat intre degete (ca pesmetul)

Foaia intinsa

Saratele taiate betisoare, unse si presarate

Saratele decupate cu forma traditionala

Saratele traditionale

Saratele

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...