Branza de iaurt

Retete aperitive Retete arabesti Retete cu branza Retete cu iaurt Retete pentru Mic Dejun Retete cu putine calorii Retete lact-ovo-vegetariene

Din iaurtul scurs trei zile obtineti o branza deosebit de fina si cremoasa, usor acrisoara, asemanatoare cu cremele de branza din comert, cele gen Philadelphia. Transformati astfel un banal iaurt intr-o specialitate culinara libaneza numita labneh care se serveste la micul dejun sau in salate.

Puteti prepara o cantitate mai mare o data si tot ce nu consumati in cateva zile se poate marina in ulei de masline. Borcanelele cu bilele de branza arata demential si pot constitui si un bun cadou pentru prietenii vostri gurmanzi.

Ingrediente

Branza

1 kg iaurt gras (6%)
1 lingurita rasa sare

Pentru marinat:

oregano
1 catel usturoi
fulgi chili
cateva frunzulite rozmarin
ulei de masline

  1. Iaurtul se amesteca cu sarea.
  2. Intr-o sita asezata pe un bol puneti 3 straturi de tifon si turnati iaurtul in el. Ridicati marginile tifonului si legati bine, astfel incat iaurtul sa nu curga afara.
  3. Peste pachetelul de iaurt asezati o farfurioara si apoi ceva greu (o conserva de exemplu) si introduceti totul la frigider. Lasati iaurtul sa se scurga pentru 2 zile.
  4. Scoateti pachetelul de tifon cu iaurt din frigider, atarnati-l de ceva (eu l-am legat sub un scaun), aveti grija sa fie bine legat ca sa nu cada. Dedesubt asezati bolul pentru a colecta zerul care se va mai scurge. Lasati la scurs afara pentru inca 1 zi.
  5. A treia zi branza e gata! Desfaceti tifonul si scoateti branza. Se poate servi imediat, intinsa pe paine prajita si stropita apoi cu ulei de masline si verdeturi.
  6. Daca doriti sa o pastrati mai mult timp, o puteti marina.
  7. Marinare: ungeti-va mainile cu putin ulei si faceti bilute din branza. Asezati bilutele intr-un borcan sterilizat 15 minute in cuptor la 180C. Adaugati oregano, chili, usturoiul taiat feliute si rozmarinul si apoi turnati ulei pana bilele sunt acoperite. Pastrati la frigider.
    * tinut la frigider uleiul de masline se gelifica si pare tulbure, deci nu va ingrijorati daca arata ciudat; trebuie doar sa-l scoateti din frigider cu o jumatate de ora inainte de servire pentru a-si recapata aspectul.

Iaurt in tifon

Dupa 2 zile il scurgem afara

Branza, dupa 3 zile

Facem bile

Branza de iaurt

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...