Brioche suisse

Retete aluaturi Retete desert Retete din Franta Retete pentru Mic Dejun Retete lact-ovo-vegetariene

Oh, mon Dieu! Ce pufoase si gustoase sunt aceste briose frantuzesti, umplute cu crema de vanilie si fulgi de ciocolata, preparate dupa o reteta a lui Christian Felder. Dar probabil nu trebuia sa va mai spun ca e o reteta frantuzeasca fiindca v-ati fi prins dupa cantitatea de unt folosita! Si stati asa! Eu am redus-o usor, in reteta originala se cereau 165 gr unt!!! Asta e prea de tot!

Ingrediente

250 gr faina alba
30 gr zahar
1/2 cub drojdie proaspata (12 gr)
2 linguri lapte caldut
3 oua
125 gr unt (la temperatura camerei)
1/2 lingurita sare
fulgi de ciocolata

Crema de vanilie

250 ml lapte
50 gr zahar
2 galbenusuri
20 gr amidon
1/2 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)

Pentru uns

1 galbenus de ou
2 linguri smantana

Sirop de zahar

50 gr zahar
50 ml apa

Bucati: 11 (+marginile)

  1. Se dizolva drojdia in laptele caldut si se adauga 1 lingurita din zahar. Se lasa maiaua la dospit in loc caldut macar 15 minute.
  2. Se amesteca faina cu zaharul.
  3. Se pune maia intr-un bol si se adauga un ou mixand totul bine. Se adauga 1/3 din amestecul de faina. Se mixeaza bine. Se adauga alt ou, se mixeaza, apoi iar 1/3 din faina, iar mixam bine si in final ultimul ou, mixam si in fine restul de faina si mixam iar.
    * la acest pas puteti folosi mixerul sau robotul cu carlige pentru framantat
  4. Aluatul lipicios care rezulta se famanta cu mana, cu masina de paine (eu l-am pus pe programul de framanta de 13 minute) sau cu robotul cu carlige timp de 15 minute.
  5. Se taie untul cubulete mici si se adauga in aluat in transe (cateva cubulete in fiecare transa) si se framanta manual pana untul e incorporat bine... apoi se trece la urmatoarea transa, pana terminati tot untul.
    * daca aveti, si la acest pas puteti folosi robotul cu carlige; eu nu am si l-am framantat manual
  6. La final mai framantati aluatul timp de 15 minute (eu iar am folosit masina de paine pe programul de framantat) pana aluatul e fin si lucios. Va fi un aluat moale, usor lipicios, dar e ok asa, nu mai adaugati faina.
  7. Puneti aluatul la crescut, la loc caldut, pentru 1 ora. Vasul il acoperiti cu folie de plastic.
  8. Presarati putina faina pe masa de lucru si framantati usor aluatul sa se dezumfle.
  9. Puneti-l la loc in bol, acoperiti cu folie de plastic si lasati la frigider 2 ore.
  10. Pregatiti crema de vanilie dupa reteta de aici si puneti-o la frigider sa se raceasca.
  11. Scoateti aluatul de la frigider. Pe masa de lucru puneti hartie de copt presarat cu putina faina. Intindeti aluatul o foaie de 25 x 45 cm.
  12. Pe jumatate din ea intindeti crema de vanilie. Presarati fulgii de ciocolata deasupra. Imparturati aluatul astfel incat sa acoperiti partea cu umplutura.
  13. Decupati marginile imperfecte, astfel incat sa obtineti un dreptunghi frumos.
  14. Taiati dreptunghiul (si marginile inestetice) in felii de 4-5 cm.
  15. Asezati feliile in tava cuptorului in care ati pus hartie de copt. Vor fi necesare 2 tavi pentru toate briosele. Nu le inghesuiti prea tare fiindca cresc mult la copt.
  16. Puneti tavile in pungi de hartie si lasati sa creasca la loc caldut timp de 45 minute.
  17. Ungeti briosele cu amestecul de smantana si galbenus.
  18. Fierbeti siropul pentru 3 minute.
  19. Dati la cuptor, la 180C pentru 15-20 minute, pana sunt frumos rumene. Daca curge un pic umplutura afara nu e nimic.
  20. Ungeti briosele fierbinti cu sirop. Lasati sa se raceasca.

Maia

Aluatul framantat inainte de a pune untul

Aluatul framantat dupa ce am incorporat untul

Aluatil crescut la frigider

Aluatul intins cu umplutura

Aluatul impaturat in doua

Taiem marginile inestetice

Taiem felii de 3 cm

Briosele in tava la crescut

Tava in punga la crescut

Brioche suisse

Brioche suisse

Brioche suisse

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...