Cozonacei cu sos de vanilie

Retete aluaturi Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Slovenia

Reteta Cozonacei cu sos de vanilie

Cand aveti mai multi musafiri, acesti cozonacei pufosi serviti cu sos de vanilie si vin alb dulce sunt o idee buna. Una la mana ca vanilia place majoritatii. Si apoi, cozonaceii se coc in tava de muffins, ceea ce e foarte comod, puteti face mai multi o data. Si chiar daca nu aveti tava de muffins, puteti folosi orice alta tava (rotunda sau dreptunghiulara) in care asezati bilele de aluat una langa alta, usor inghesuite si vor creste la fel de frumos.

Reteta o am din Slovenia, se numesc "buhteljni".  Elevii Scolii de Catering si Turism din Maribor ne-au pregatit acest desert in cadrul unei degustari de vin. Ne-au picat asa de bine!

Ingrediente

Aluat

250 gr faina alba (BL55)
150 ml lapte caldut
2 galbenusuri
10 gr drojdie proaspata
35 gr zahar (din care 1 plic zahar vanilat)
55 gr unt (la temperatura camerei)
coaja rasa de la 1/4 lamaie
1 priza sare

Sos de vanilie

500 ml lapte
100 gr zahar
4 galbenusuri
20 gr amidon
1 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)

Bucati: 6

  1. Se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut si o priza de zahar. Se lasa la loc caldut pana devine spumoasa (cca 15 minute).
  2. Se framanta un aluat elastic din toate ingredientele de aluat (exceptand untul). Eu le-am framantat o tura in masina de paine.
  3. Untul se freaca un pic sa se faca cremos, apoi se incepe incorporarea lui treptata in aluat astfel: la inceput ungeti bolul cu 1/3 din unt si framantati manual aluatul pana se absoarbe tot untul. Apoi adaugati cate putin unt in timp ce framantati pana-l terminati pe tot. Va dura cam 20 minute. Va rezulta un aluat elastoc, moale si lucios, dar nelipicios.
  4. Lasati aluatul la crescut la loc caldut timp de 1.5 ore. Lasati-l suficient sa se dubleze in volum.
  5. Taiati aluatul in 6 bucati egale (cca 60-70 gr bucata e ideal pentru o portie; puteti sa-i faceti si mai mici daca doriti mini-cozonacei) si dati-le forma de bila, tragand marginile dedesubt. Asezati bilele in tava de muffins presarata cu faina. Introduceti tava intr-o punga si lasati cozonaceii la crescut la loc caldut, 30 minute.
  6. Coaceti cozonacii la 180C timp de 15-20 minute, pana sunt rumeni deasupra.
  7. Preparati sosul de vanilie dupa instructiunile de aici (e mai mica cantitatea de amidon, ca sa iasa crema mai moale, ca un sos).
  8. Serviti cozonaceii calduti sau reci pe 2-3 linguri de sos de vanilie. Presarati-i cu zahar pudra.

Ingrediente aluat

Ingrediente aluat

Framantam aluatul cu unt

Framantam aluatul cu unt

Aluatul e gata, il punem la crescut

Aluatul e gata, il punem la crescut

Bilele de aluat in tava de muffins

Bilele de aluat in tava de muffins

Cozonaceii copti

Cozonaceii copti

Comentarii (20)

 

Ultimele comentarii

Dana  acum 9 ani - 11 Decembrie 2014 10:08  

La amestec folosesti un anumit raport, intre amidon si faina?
 

Ioana  acum 9 ani - 11 Decembrie 2014 10:10  

da, il am notat acasa. ti-l scriu diseara.
 

Dana  acum 9 ani - 11 Decembrie 2014 12:03  

:)
miam, miam mie una imi place aroma de vanilie, atat la dulciuri, cat si cand aprind candelele cu uleiuri aromatice.
Doresc si eu tipsul cu raportul faina 550, amidon, daca se poate.
Vegetarienii pot inlocui untul cu ulei?

Multumesc anticipat si complimente pt retete (cele vegetariene :p )
 

Ioana  acum 9 ani - 11 Decembrie 2014 12:48  

va scriu diseara proportia.

nu merge doar cu ulei, asta e aluat de briose care se face special cu unt. gustul de unt la final e intens, aproape ca la croissante.
 

Dana  acum 9 ani - 11 Decembrie 2014 14:59  

..aha, am inteles, sa traiti!!
:)
Multumesc, spor la treburi, inspiratie si o zi superba.

Diseara citesc si tipsul ca faina.
;)
 

Ioana  acum 9 ani - 11 Decembrie 2014 18:22  

proportia este: 100-120 gr faina BL55 (sau 550) + 15 gr amidon. se cern de cateva ori impreuna inainte de folosire.

uitati aici un mod in care am folosit acest amestec pentru a obtine cei mai fragezi biscuiti: [link]
 

Dana  acum 9 ani - 12 Decembrie 2014 12:10  

Multumeeesc, o zi superba.
:)
 

Baiu Vasile  acum 9 ani - 13 Decembrie 2014 14:56  


:) ;)






 

Flory  acum 4 ani - 13 Aprilie 2019 22:45  

Buna,

M-am apucat de facut cozonaceii destul de tarziu si inca sunt la dospit. Sunt curioasa cum o sa iasa. Intre timp m-am gandit sa iti scriu pentru ca am ceva nelamuriri.
Unde gasesc faina bl55? Este disponibila prin hipermarketuri sau doar la plafare sau magazine specializate?
Dintre cei 150ml de lapte, 50 se pun in drojdie si 100ml in aluat? Si daca este asa, si cei 100ml trebuie sa fie calduti sau doar cel pentru drojdie?
Dintre cele 35g de zahar din reteta se ia priza pentru drojdie sau separat?
O priza inseamna cat iei o data cu mana?
Daca framant cu mana, care este ordinea de adaugare a ingredientelor? Eu am pus faina si drojdia in mijloc (dupa cele 15 minute in care s-a umflat), apoi zaharul, apoi galbenusurile. in final untul, putin cate putin. Mi s-a cam taiat coca la un moment dat, dar s-a dres cu putina faina si dupa ce am pus untul.

Multumesc frumos!

Flory
 

Ioana  acum 4 ani - 23 Aprilie 2019 13:53  

sunt datoare cu un raspuns aici... scuze eram plecata in vacanta si apoi am uitat. dar uite ca memoria buna mi-a reamintit :)

Faina BL55 gasesti la supermarketuri (Cora sigur). Arata cam asa (punga din dreapta) dar e ambalata si altfel, cu ceva galbui [link]

da, 50 ml calduti in maia (cu drojdia) si restul de 100 ml tot calduti in aluat.

priza se ia din cele 35 gr, da, dar daca pui in plus o priza nu e mare problema.
o priza = ca si cand prinzi sarea cu primele 3 degete cand vrei sa o presari pe ceva.

in faina faci un crater in mijloc si acolo adaugi totul (exceptand untul). ouale le poti bate cu cei 100 ml lapte caldut ca sa-ti fie mai usor de omogenizat. apoi incepi sa tragi faina de pe margini peste lichidele din centru si cu degetele amesteci si iar tragi si iar amesteci. cand nu mai e usor de amesteca in centru, incepi efectiv framantarea cu mana. cand e elastic incepi sa adaugi untul. cand adaugi untul ti se va parea ca "se taie" dar continua sa framanti se va absorbi in aluat la un moment dat. si va redeveni omogen.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...