Macarons cu ciocolata

Categorii: Retete desert, Retete din Franta

 

Macarons cu ciocolata
Pinterest

Prea multe mituri s-au creat in jurul acestor elegante si delicate fursecuri frantuzesti.Albusuri maturate 3 zile si 3 nopti, faina de migdale uscata in cuptor, zaharul pudra cumparat vs macinat acasa, macarons lasate la uscat pe foaia de copt o ora inainte de coacere... le-am auzit pe toate si le-am incercat pe toate. Nu sunt superstitioasa de fel, dar cand venea vorba de macarons credeam orice. Am studiat ani la randul aceste tehnici dar tot nu m-am apucat de facut macarons. Am decis sa merg tocmai la Paris, la scoala de patiserie Lenotre, sa fac un curs adevarat, in care sa ma invete toate incantatiile voodoo care mi le inchipuiam ca se fac ca sa-ti iasa macaron-urile ca lumea.

Acolo, toate miturile au fost demontate in cele 4 ore de curs. Nimic din cele de mai sus nu a fost confirmat. Reteta era simpla si clara. Singurul lucru care contine o bruma de adevar e uscarea fursecurilor 20 minute inainte de coacere, lucru adevarat insa doar pentru macarons facute cu bezea italiana, dar nu si cu cea frantuzeasca pe care o vom folosi acum. Tehnica frantuzeasca are avantajul ca rezulta macarons mai usoare ca textura si nu sunt atat de dulci.

Bun... am revenit acasa victorioasa si m-am apucat de produs macarons. Si sa vezi dracie, prima tura n-a iesit, a doua nici atat. Am inceput sa cred iar in voodoo si am inceput sa maturez albusurile, sa usuc migdalele, sa bat albusurile spuma mai tare, mai moale... parca nu invatasem nimic la Paris. Mi-am petrecut un weekend de combinatii si presupozitii. Cea mai tare a fost cand am decretat ca cei de la Lenotre au bagat ceva aditivi sa ne iasa macaron-urile asa usor. 36 de oua am sacrificat atunci si rezultatul a fost unul dezastruos: "piciorusul" era de abia vizibil si macarons nu erau frumos crescute. Asadar am renuntat cateva luni.

Pana cand am mers la cumnata-mea (care are cuptor electric), sa fac niste bezele de Craciun. Bezele trebuiau coapte la 110C si al meu cuptor pe gaz nu are asa temperatura mica. Si mare a fost minunea cand bezelele mele au iesit ca niste macarons, lucioase, umflate si cu un "piciorus" fin la baza. Asa ca am mai dat o sansa invataturilor pariziene si bine am facut. Am fost atat de increzatoare de data asta inca am folosit oua reci, direct de la frigider! La a treia tava aveam cele mai frumoase si perfecte macarons. Deci cuptorul era de vina! Nu zic ca nu se pot face macarons in cuptoarele pe gaz, ci doar ca nu se pot face in al meu. In rest, reteta este destul de simpla, o sa vedeti.

Cateva observatii inainte de a trece la treaba:

  1. ouale nu e neaparat sa fie la temperatura camerei, ies si din albusuri reci (am incercat, le aveti in fata!) doar ca ouale la temperatura camerei se separa mai usor.
  2. bateti bezeaua bine de tot, sa fie umflata si ferma, altfel nu veti obtine consistenta dorita la final
  3. amestecati cu curaj bezeaua cu faina de migdale, nu va fie frica, exact ca in filmulet.
  4. ajustati temperatura daca nu arata perfect din prima, cuptoarele sunt diferite si 10C pot face diferenta
  5. daca toate cele de mai sus sunt indeplinite si nu ies, incercati in alt cuptor vesel

Marea concluzie: trebuie sa-mi iau alt cuptor, nu pot sa traiesc alaturi de un cuptor care nu stie sa coaca macarons vesel

Ingrediente
Macarons cu ciocolata

250 gr faina de migdale (migdale macinate)
450 gr zahar pudra (cumparat)
20 gr cacao
200 gr albusuri de ou (de la 6 oua de dimensiune medie; la temperatura camerei)
50 gr zahar tos
5 picaturi colorant rosu lichid sau un varf cutit colorant rosu pudra (optional, eu n-am folosit deloc colorant in aceasta transa)

Ganache de ciocolata

220 ml smantana dulce pentru frisca
20 gr ceai Earl Grey
250 gr ciocolata neagra (50 % cacao)
50 gr unt (nesarat)

Bucati: aprox. 45-55

Preparare
Macarons cu ciocolata

  1. Se pun in robot faina de migdale, zaharul pudra si cacaoa. Se mixeaza la viteza medie timp de 1 -1.5 minute (in functie de puterea robotului vostru). Trebuie sa rezulte un amestec foarte fin, aproape ca o faina.
  2. Asezati hartie de copt pe masa de lucru si cerneti acest amestec deasupra ei, folosind o sita fina. Prin sita trebuie sa treaca aproape tot amestecul (minus 2-3 linguri). Daca va ramane mai mult, insemana ca nu l-ati mixat destul la pasul 1.
  3. Intr-un vas curat, degresat cu o felie de lamaie si uscat bine se pun albusurile de ou. Se bat cu mixerul electric (sau in robot cu telul montat), la inceput la viteza medie. Cand obtineti o spuma alba destul de ferma (dar inca nu sta ca lumea pe tel), incepeti sa adaugati zaharul tos, cate o lingurita pe rand, pus pe marginea vasului. Cand adaugati zaharul cresteti viteza mixerului. Continuati sa mixati pana ce obtineti o spuma super ferma, alb-lucioasa, care sta pe tel. La final, chiar inainte de a opri mixerul puteti adauga colorantul, daca doriti. Acesta are rol de intarire a culorii, macarons vor fi brun-roscate. Eu nu am folosit la aceasta transa colorant, ceea ce se vede e culoarea naturala data de cacao.
  4. Adaugati amestecul cernut in 3 transe. Adaugati mai putin in prima transa si apoi puteti creste cantitatea. Amestecati cu o paleta lata. Acest pas se numeste macaronage. In acest filmulet se vede cel mai bine care trebuie sa fie miscarea de amestecare: invartiti o data pe marginea vasului si apoi treceti cu paleta prin centru. Repetati aceasta miscare pana obtineti o compozitie care are consistenta unei lave groase si lucioase, care curge incet de pe paleta. Dupa ce amestecul a devenit cat de cat omogen faceti testul cu paleta tot cam la 5 amestecari, fiindca daca amestecati prea putin si nu curge nu e bine, iar daca amestecati prea mult si devine prea fluida iar nu e bine, se vor aplatiza la spritzat. In filmulet, la minutul 1:00 se vede cum se face testul cu paleta, dar amestecul inca nu curge destul de usor, deci se continua amestecarea. Abia la minutul 1:20 din filmullet e consistenta pe care trebuie sa o obtineti.
  5. Puneti jumatate din amestecul obtinut intr-un spritz de patiserie cu varf simplu de 7-8 mm (nu se pune mai mult intr-un spritz, se va incalzi compozitia de la mana; ori il spritzatzi in doua transe folosind acelasi spritz, ori folositi doua spritzuri). Aveti grija cand puneti compozitia sa nu lasati goluri de aer in ea.
  6. Puneti hartie de copt in tava cuptorului (tava pentru copt). Spritzati discuri mici la distanta unele de altele. Spritzul de tine intr-un unghi de 45 grade fata de tava si nu se misca cat timp spritzati. Ridicati apoi rapid spritzul, iar daca se face mot e ok, acesta se va lasa in urmatoarele 20 de secunde. Daca varfurile nu se lasa dupa acest timp inseamna ca ati facut macaronage-ul prea putin, mai trebuiau cateva amestecari.
    Restul de aluat il spritzatzi pe bucati de hartie de copt de dimensiunea tavii. Chiar daca stau afara cat timp le coaceti pe rand, nu se vor "strica". Dupa ce veti coace o tura, doar veti trage hartia de copt cu urmatoarea transa pe tava si o veti introduce la cuptor.
  7. Coaceti fursecurile, cate o tava pe rand, la 150C timp de 18-20 minute (depinde de cantitatea spritzatat; macaron-urile mai mari se coc cu 2 minute in plus; eu prefer sa sprtizez mai putin aluat sa-mi iasa macarons mai mici, se coc mai frumos si sunt mai elegante la final).
    * la curs era indicat sa coacem macarons la 160C timp de 5 minute si apoi sa coboram la 140C inca 12-14 minute; am facut asta la prima tava si macarons au crapat deasupra, deci la tava a doua am coborat temperatura la 150C in primele 5 minute si apoi inca 14 minute la 140C; de data asta macarons nu au mai crapat dar cand am scazut temperatura s-au lasat un pic (semn ca erau prea moi inca in centru); la final aveau piciorusele formate dar erau cam plate in partea de deasupra; asa ca la tava a treia am lasat 150C tot timpul coacerii si macarons s-au copt perfect (fara gauri in interior, crescute frumos desupra si cu picioruse bine formate); in concluzie, trebuie sa experimentati putin cu temperatura, fiindca cuptoarele sunt diferite si vedeti cum o diferenta de doar 10C a facut diferenta. Ies cam 6 tavi de macarons de copt, aveti timp sa reglati temepratura ca sa va iasa perfecte.
  8. Scoateti tava din cuptor si trageti usor hartia cu macaros alaturi. Veti folosi tava goala pentru a coace urmatoarea tura de macarons. Macaron-urile coapte se lasa sa se raceasca complet pe hartia de copt, apoi se pot desprinde. Daca la desprindere va ramane putin aluat pe hartie, inseamna ca nu le-ati copt suficient, necesitau 1-2 minute in plus. Macaron-urile coapte perfect se desprind de pe hartie fara a lasa urme. La curs am turnat apa sub hartia de copt, imediat ce scoteam fiecare tava din cuptor. Se forma astfel abur dedesubt, pentru a se desprinde mai usor de hartie. Am observat insa ca acest pas nu a fost necesar in cazul meu, fara apa, macaron-urile s-au desprins perfect. Daca voi aveti insa probleme la desprindere, folositi smecheria cu apa.
  9. Cat timp coaceti toate tavile, aveti timp sa preparati ganache-ul de ciocolata: se infierbanta smantana pe foc mic. Se adauga ceaiul, se acopera vasul si se lasa sa se infuzeze timp de 5 minute (nu mai mult, altfel smantana poate deveni amaruie). Se strecoara smantana si se apasa cu dosul unei linguri ca sa extrageti tot sucul din ceai. Puneti smantana iar pe foc si incalziti-o inca un pic. Adaugati apoi ciocolata rupta bucatele mici si untul taiat cubulete. Amestecati cu o spatula in centru, trasand 8-uri pana compozitia e omogena, toata ciocolata si untul sunt topite. Veti obtine o crema moale pe care o veti pune la frigider. O lasati acolo 35-45 minute, pana crema se intareste suficient cat sa stea pe lingura.
  10. Se pune ganache-ul intr-un spritz de patiserie. Jumatate din macarons se aseaza cu partea plata in sus. Se spritzeaza ganache pe fiecare. Se acopera apoi cu un alt macaron (cautati macaron de aceeasi dimensiune, mai ales la inceput cand poate nu le veti spritza egal pe toate). Aveti grija sa miscati un pic cele doua bucati cand le lipiti, astfel incat umplutura sa acopere tot interiorul, sa nu ramana in mijloc (are si rol estetic sa se vada umplutura pe margini, dar si rol practic: macarons nu se vor usca).
  11. Sunt bune sa fie consumate si aceeasi zi, dar e indicat sa se lase o zi la maturat in frigider. Asezati macarons intr-o cutie cu capac si dati-le la frigider pana a doua zi. Pentru servire, se vor scoate obligatoriu cu o ora inainte, pentru a reveni la temperatura camerei.
 
Macarons cu ciocolata - Cernem

1. Cernem

Macarons cu ciocolata - Incepem sa batem albusurile

2. Incepem sa batem albusurile

Macarons cu ciocolata - Pana cand spuma arata asa

3. Pana cand spuma arata asa

Macarons cu ciocolata - Amestecul ca o lava lucioasa

4. Amestecul ca o lava lucioasa

Macarons cu ciocolata - Pozitia spritzului

5. Pozitia spritzului

Macarons cu ciocolata - Macarons spritzate pe hartie de copt

6. Macarons spritzate pe hartie de copt

Macarons cu ciocolata - Macaron in cuptor, la jumatatea timpului de coacere

7. Macaron in cuptor, la jumatatea timpului de coacere

Macarons cu ciocolata - Macarons in cuptor, catre final

8. Macarons in cuptor, catre final

Macarons cu ciocolata - Macarons se racesc pe hartia de copt

9. Macarons se racesc pe hartia de copt

Macarons cu ciocolata - Smantana infuzata cu ceai Earl Grey

10. Smantana infuzata cu ceai Earl Grey

Macarons cu ciocolata - Ganache e gata

11. Ganache e gata

Macarons cu ciocolata - Ganache dupa ce a stat la frigider

12. Ganache dupa ce a stat la frigider

Macarons cu ciocolata - Spritzam ganache pe macaron

13. Spritzam ganache pe macaron

Macarons cu ciocolata - Macarons lipite cu ganache

14. Macarons lipite cu ganache

Macarons cu ciocolata - Sectiune

15. Sectiune


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 68)  

 

 

 

Simona  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 09:28  

Re: Macarons cu ciocolata

Bestial!
 

Lador adrian  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 10:19  

Re: Macarons cu ciocolata

Unde ai gasit de cumparat faina de migdale?
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 10:20  

Re: Macarons cu ciocolata

la cluj este in Polus, pe coridor, la standul unde se vand condimente la vrac. practic sunt migdale macinate marunt.
 

Mari Ana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 10:42  

Re: Macarons cu ciocolata

Arata incredibil. Mie nu prea imi plac macarons de la cofetariile din Constanta, singura care le facea bine era "Madame Lucie", dar a dat faliment si erau oricum f. scumpe. Asa ca, desi m-a speriat putin lungimea textului, sper sa ma apuc sa le fac si eu, desi sunt superstitioasa in ce le priveste. :-))) Va fi o mare victorie daca reusesc. vesel
 

Maria  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 10:53  

Re: Macarons cu ciocolata

Te admir,te felicit pentru tenacitate.
Si uite asa vad ,ca mai sunt persoane care fac
eforturi sa invete bucataria franceza si nu numai.
Te felicit!!
 

flory  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 11:07  

Re: Macarons cu ciocolata

ciao,imi place reteta ta dar este foarte important sa lasi macarons in tava cam o ora inainte de ai pune la cuptor ca sa se formeze coaja deasupra(tipica de la aceste fursecuri)
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 11:12  

Re: Macarons cu ciocolata

MariAna, stai linistita, si in Franta am mancat macarons nereusite (doar dulci si atat), deci nu e de mirare ca la noi cele mai multe nu sunt bune. astea seamana perfect cu cele de la Lenotre si cum am zis si anul trecut sunt mai bune decat ale lui PH fiindca nu sunt asa dulci, dar probabil aici e si chestie de gust.
eu iti zic sa-ti faci curaj, am vazut cum ti-a iesit Pavlova, deci cuptorul tau e super bun. Stiu sigur ca cineva va fi foooarte fericita! Cand va reusesc, o sa va dau si restul retetelor de umplutura pe care le-am facut la Paris (zmeura si caramel) vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 11:15  

Re: Macarons cu ciocolata

Maria, multumesc! ma straduiesc sa invat de la cei mai buni.
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 11:19  

Re: Macarons cu ciocolata

flory, tocmani ce ziceam, cele cu bezea frantuzeasca nu necesita sa stea. doar cele cu bezea italiana. ni s-a specificat clar la curs, asa le-am copt si acolo (imediat ce au fost spritzate, am introdus mai multe tavi, fiindca erau mai multe cuptoare). dar daca le lasi afara o vreme nu le afecteaza negativ, evident, oricum cateva tavi vor astepta la rand, acasa avand doar un cuptor.
cand am copt acasa prima tura (care nu a stat deloc) au facut crusta specifica lucioasa, doar ca avea fisuri, fiindca temperatura a fost prea mare.
 

mandala  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 13:58  

Re: Macarons cu ciocolata

Sant foarte reusiti, si mie pana mi-au reusit a trecut multa apa pe Crisul Repede vesel Felicitari !
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 14:08  

Re: Macarons cu ciocolata

mandala, dar si dupa ce ies apoi nu te mai opresti vesel spune-mi, ce combinatii de arome ai facut si ti-au placut cel mai mult?
 

vali  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 14:31  

Re: Macarons cu ciocolata

Buna Ioana,inca nu am incercat macarons,dar as vrea. Trebuie sa in treb ceva in legatura cu aragazul,al meu e Arctic ,cu 5 trepte de temperatura ,nu stiu de la cit la cit,ce crezi ar merge sa fac macarons in el ? Multuymesc.
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 14:44  

Re: Macarons cu ciocolata

presupun ca pe cea mai mica treapta. merita sa incerci o data, din juma de portie (3 oua).
 

mandala  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 14:48  

Re: Macarons cu ciocolata

Poti intra pe blogul meu sa vezi cum arata, am combinat mascarpone cu tot ce mi-a trecut prin cap, dulceata facuta de mine, ciokolata, lamaie,adica lemon curd, fructe de padure, biscuiti fructe confiate pe mihloc si pe margine ghanace di ciokolata alba, neagra,amareto,dropsuri sau ciocolata razuita,putin zahar si esente de menta , trandafiri, nu am pus unt niciodata in crema si folosesc mascarpone mai uscat(mai scump) cel ieftin lasa o zeama dupa un timp si moaie macaronsul.
Daca vrei sa vezi aici se gasesc dumbnealor care mi-au dat multa bataie de cap la inceputvesel
[link]
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 15:01  

Re: Macarons cu ciocolata

o sa ma uit atenta mandala la toate combinatiile! eu vreau sa incerc acum ceva cu lamaie, sa vad in versiunea acrisoara cum sunt.
 

maria calin  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 15:38  

Re: Macarons cu ciocolata

si eu am stricat cateva zeci de oua in incercari de macarons pana acum, suspectam ca e vina coptorului, dar mai vedeam cate o poza si ma gandeam sa mai incerc inca o data, poate totusi e vina mea.
acum ma duc sa imi caut prieteni noi, care au cuptor electric acasa vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 15:41  

Re: Macarons cu ciocolata

buna strategie, Maria. sa stii ca toti devin bucurosi cand aud ca vei face macarons la ei in cuptor (se lasa cu o degustare). o sa se bata prietenii cu cuptor electric pe tine, iar cei care nu au o sa-si cumpere unul vesel
 

Anca  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 16:38  

Re: Macarons cu ciocolata

arat super bine am sa incerc garantat doar sa gasesc faina de migdale!
P.S eu am cuptor electric ! vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 17:28  

Re: Macarons cu ciocolata

faina de migdale am vazut azi si la magazinele bio, de la Solaris.
 

Anca  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 17:32  

Re: Macarons cu ciocolata

asta da pont! gasesc produse de la Solaris ....credeam ca vii la cuptorul meu electric sa faci macarons vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 17:46  

Re: Macarons cu ciocolata

din cluj pana la tine???? de fapt de ce nu? doar am fost pana la paris pentru macarons. si scriind asta mi-am dat seamna de ce nebunii sunt in stare pentru mancare. cred ca e cazul unei cure de detoxifiere
 

carmen  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 18:26  

Re: Macarons cu ciocolata

Multumesc pentru reteta, o asteptam! Am incredere ca o sa-mi reuseasca pentru ca toate retetele tale au iesit bestial vesel
 

Mihaela  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 19:03  

Re: Macarons cu ciocolata

Ce trebuie sa fac pt. vreo 5, 6, 7 bucati? Cat costa?
Sau cum sa fac?
 

Laura  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 20:46  

Re: Macarons cu ciocolata

din pacate faina de migdale e cam greu de gasit trist si nici la macinat migdale nu m as baga plus ca nu am cu ce sa le macin...merg macinate la blender? sau risc si blender ul si migdalele?vesel arata grozav apropo!
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 20:48  

Re: Macarons cu ciocolata

Laura, unde locuiesti n-ai un plafar pe aproape? ei au produse solaris, la ei am vazut faina de migdale.
se pot macina in robot migdale, dar daca e slab isi lasa uleiul si exista riscul sa se incleieze.
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 20:57  

Re: Macarons cu ciocolata

Mihaela, daca am fi aproape nu te-ar costa nimic vesel
desi, ca veni vorba de pret, am vazut reclama la macarons intr-o revista zi se vindeau la 6.5 lei / bucata. Auch! nu- mi amintesc sigur, dar cred ca am dat la PH 7 euro / 7 bucati. deci ar veni 4.5 lei /bucata. mai ieftine la Paris!
 

Mihaela  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 21:04  

Re: Macarons cu ciocolata

Fac fel de fel de chestii care ies, chestii complicate, de pilda cremsnit cu foi si crema de-adevaratelea, cozo, dulceata de trandafiri sau cirese albe amare etc, dar macarons nu se poate, nu ies. Am participat la un concurs culinar, am raspuns la toate intrebarile si am cerut, ca premiu, macarons. Ha,ha, da, i-am primit. Iubesc Parisul pt. castele, sampanie, Edith Piaf, Brie, Chanel, dar si pt. nebunii astia de macarons.
 

Simona-Adina Hotea  acum 4 ani - 16 Ianuarie 2014 21:56  

Re: Macarons cu ciocolata

Ioana, jos palaria ! Esti mareata, fata draga !
Acu'...ramane de vazut : ma-ncumet eu sau nu ?... trist
 

Lia  acum 4 ani - 17 Ianuarie 2014 05:44  

Re: Macarons cu ciocolata

Perfecte bezelele! Bravo! Chiar ma intrebam de ce intarzii sa postezi macarons pentru ca eram sigura ca ai incercat.

Cred ca ai dactilografiat gresit la punctul 5.: "intr-un spritz de patiserie cu varf simplu de 7-8 cm " desigur ca ai vrut sa scrii 7-8mm ci nu cm !? vesel

La punctul 9-preparare ganache, m-a surprins ca nu o bati dupa ce o scoti de la frigider. am preparat si citit multe retete ganache si la toate crema rece se batea chiar vreo 10 minute, depinde de mixer. poate ca cea originala de la francezi nu se bate?

eu tin posul perpendicular, voi incerca si la 45 grade. am preparat de multe ori macarons vesel

PS-nu se poate scrie despre macarons pe scurt daca vrei sa ajuti. bravo pentru descriere. ar trebui fiecare blog sa isi spuna propria poveste ca sa se poata face o medie a situatiilor de care sa se tina cont. nu inteleg altii de ce doar se lauda cu rezultatul si nu insista asupra tehnicii. ma rog ... astfel se face selectia puzderiilor de bloguri culinare
... ce mult am scris trist vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 17 Ianuarie 2014 10:06  

Re: Macarons cu ciocolata

Simona, macar o data-n viata merita incercate.
 

Ioana  acum 4 ani - 17 Ianuarie 2014 10:10  

Re: Macarons cu ciocolata

da, da Lia, erau 7-8 mm. corectez acum.
ganacheul simplu nu se bate. dar exista varianta spumoasa de care zici tu. ciudat, eu am intalnit foarte rar ganache batut, raportat la cel simplu.
un filmulet ar merge la aceasta reteta, e mai usor de inteles si urmarit vesel
 

Starea  acum 4 ani - 17 Ianuarie 2014 15:59  

Re: Macarons cu ciocolata

imi e pofta bestial de bine arata
 

Navroschi Liviu Corneliu  acum 4 ani - 17 Ianuarie 2014 20:48  

Re: Macarons cu ciocolata

Sincer imi plac toate retetele.doar ca ptr. moment dulciurile nu sant indicate ptr. mine.SANATATE asa cred.Te-am rugat ceva ,astept sa-mi confirmi.M-am gandit mult sa te intreb inca ceva Am fost in insula PAXOX am vazut multe preparate dar un produs pe care nu nu l-am gustat din pacate si nu cunosc denumirea produsului Sa-ti descriu produsul;O felie de paine prajita pe ambele parti in centrul feliei de painei era un ou( un ou prajit in aceasta felie de paine } Felia de paine nu prezenta urme de grasimi.Te rog sa-mi spui denumirea produsului si cum se pregateste?Astept raspuns.Multumesc! Noapte Buna.


 

Roscata  acum 4 ani - 17 Ianuarie 2014 21:11  

Re: Macarons cu ciocolata

Am facut si eu azi, toata ziua!
Am pus poze pe blog :D
[link]
Imi poti da vreun sfat in privinta amestecului, de ce nu au crescut și nu sunt pufoase, ca ale tale? Multumesc!
 

Ioana  acum 4 ani - 18 Ianuarie 2014 10:44  

Re: Macarons cu ciocolata

compozitia dupa macaronage arata mult prea moale. ai facut prea mult timp macaronage-ul, ai amestecat prea mult. trebuia sa te opresti mai repede vesel dar in rest arata promitatoare! ai dreptate, daca le faci mai mici se coc si arata mai bine. cred ca le-ai tinut un pic cam mult la cuptor (dar asta probabil si din cauza ca era moale aluatul) totusi si de aceea au devenit un pic faramicioase. cand le scoti si dupa ce s-au racit, inauntru trebuie sa fie moi, nu le lasi pana se usca de tot. rezolva problema cu macaronageul si iti vor iesi perfecte. vesel
spor la urmatoarele transe!
 

Ioana  acum 4 ani - 18 Ianuarie 2014 11:49  

Re: Macarons cu ciocolata

Liviu Corneliu, nu stiu sa poarte o denumire aceasta reteta, este ou in felie de paine, de fapt nici nu cred ca este o reteta cu specific grecesc. e simplu de preparat: decupezi painea in centru, pui felia in tava unsa cu ulei/unt si spargi oul in gaura. prajesti pana oul e facut dedesubt si apoi cu o spatula lata intorci si prajesti pe a doua parte. evident, condimentezi cu sare, piper si ce mai doresti painea si oul. trebuie putina grasime in tigaie, altfel painea va fi seaca, doar paine prajita. in grecia avea vreun gust, ma refer la paine, ziceai ca nu se simtea grasimea, parea doar ca painea prajita?
in varianta fara grasime ar putea fi facuta la cuptor, dar painea aia tot trebuie sa prinda un gust. sau daca nu, necesita un sos.
 

Navroschi Liviu Corneliu  acum 4 ani - 19 Ianuarie 2014 01:28  

Re: Macarons cu ciocolata

Buna seara.

Cred ca la reteta pe care ti-am desris-o importanta este feliea de paine Voi mai incrca Dacada rezultate te voi anunta.

La revedere!



 

flory  acum 4 ani - 20 Ianuarie 2014 11:04  

Re: Macarons cu ciocolata

ciao Ioana,sa stii ca am probat reteta ta si mi-au iesit f.bine(chiar daca nu le-am lasat in tava cum ziceam eu),aveai dreptate tu.Este prima data cand imi ies din prima macarons,mersi pt.reteta si pt.sfaturi cu siguranta o sa probez multe alte retete ale tale vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 20 Ianuarie 2014 11:06  

Re: Macarons cu ciocolata

ce ma bucur Flory!!!! si cu ocazia asta ai scapat si tu de superstitii vesel
 

Lavi D  acum 4 ani - 30 Ianuarie 2014 20:11  

Re: Macarons cu ciocolata

Fiica mea de 9 ani e innebunita dupa aceste minunatii! Isi doreste de ziua ei o petrecere de gatit macaronsurii. Am incercat 1 data si nu or prea iesit. Asa ca... Trebuie sa probam reteta ta. Dupa care vrem neaparat umplutura cu zmeura!
 

Mili  acum 4 ani - 2 Februarie 2014 09:18  

Re: Macarons cu ciocolata

Delicioase....am facut pt prima oara si au iesit super!!!! Trebuie facute cat mai mici, pana m-am prins a durat 3 tavi si le -am copt la 150 grade cam 25 de minute, cele facute mai putin s-au lasat dupa ce s-au racit.in rest... doar curaj doamnelor ca ies foarte bine cu putina atentie. Astept si alte retete de macarons , nu stiu cu ce inlocuiesc cacaoa din alauat daca vreau alta culoare, aroma.
 

Sufletzel Iubit  acum 3 ani - 22 Februarie 2014 08:24  

Re: Macarons cu wowciocolata

frumosssssssssssssssssssssss
 

Adriana  acum 3 ani - 28 Februarie 2014 11:00  

Re: Macarons cu ciocolata

Draga Ioana, desi am facut cateva retete de pe site-ul tau si mi-au/ne-au placut, nu ti-am scris niciodata. Am facut chiar si Macarons. Foarte incantata ca mi-au iesit din prima incercare. Aveam acasa migdale decojite - le-am macinat cu robotul si a fost foarte ok, chiar daca mi-a luat ceva timp operatiunea. Ei, dar incantata ca mi-au iesit asa bine macarons, cu piciorus si tot ce le trebuie, am zis sa mai fac o data. Mai ales ca, vazand la Polus faina de migdale, am cumparat 250g. Si, convinsa ca vor fi si mai bune cu faina de migdale, aseara m-am apucat de treaba. Super mixatul, super sitatul. Rapid si cu rezultate bune. Insa... la incorporarea prafurilor in bezea... nu pusesem inca toata cantitatea de prafuri si era foarte tare compozitia. Mi-am zis ca reteta fiind deja probata de catre subsemnata, cu rezultate mai mult decat satisfacatoare, trebuie continuat, ca totul va fi bine. Dar n-a fost. Mai aveam disponibila o cantitate de 115 g de albus, m-am apucat rapid sa bat bezeaua. N-a reusit sa salveze situatia. Din pacate. Am incercat putin ulei (faina de migdale de la Polus fiind cica degresata), nici asa n-a mers. Mi-am zis ca nu mai e nicio sansa sa rezulte macarons din maglavaisul pe care il aveam, asa ca am zis "fie ce-o fi" si-am completat cu cateva linguri cu apa. Am folosit un posh si-am facut ceva de genul biscuiti / fursecuri. Concluzia: parerea mea e ca cei de la Polus nu comercializeaza faina de migdale ci... cu totul si cu totul altceva. Sau o fi faina de migdale amestecata cu faina... de grau... sau de altceva... Este doar parerea mea. Dar mi-ar place sa stiu daca cineva a mai incercat macarons cu faina de la Polus. Pacat ca se vinde la 7,5 lei/100g si este un ingredient care nu sunt convinsa ca e ceea ce se doreste a fi... Daca ai incercat-o, te rog frumos sa imi spui parerea ta. Din pacate nu mai am deloc faina, am pus-o toata, in ideea sa respect reteta. Daca ar fi fost prima oara cand fac macarons as fi zis ca e de vina reteta, insa, nici nu poate fi vorba despre asa ceva. Am dubii ca ceea ce se vinde vrac la noi nu este intotdeauna de incredere. Multumesc pentru rabdare si sper sa nu deranjez cu comentariul meu. Mult succes in continuare! Adriana
 

Ioana  acum 3 ani - 28 Februarie 2014 11:11  

Re: Macarons cu ciocolata

am folosit faina de migdale de la polus dar nu la macarons. dar de acolo intentionam sa cumpar cand mi se termina ce am acum.
e foarte posibil sa fie faina de vina.
dar... mai poate exista o posibilitate. albusurile ti s-au batut bine, ca prima data? erau pufoase si ti-au umplut vasul la fel de mult ca data trecuta? daca nu se bat bine nu pot absorbi toata compozitia uscata si se intampla ce ai patit tu.
 

Adriana  acum 3 ani - 28 Februarie 2014 15:17  

Re: Macarons cu ciocolata

Da, albusurile au fost bine batute. Daca ajungi sa faci macarons cu faina despre care scriam, vrei, te rog, sa revii cu un comment aici? Iti multumesc pentru raspuns si ajutor!
 

Ioana  acum 3 ani - 28 Februarie 2014 15:19  

Re: Macarons cu ciocolata

atunci da, nu exista alta explicatie. e ciudat ca vand asa ceva... e la acelasi pret cu ce am luat eu din Paris. voi posta comentariu cand folosesc acea faina.
 

Lia  acum 3 ani - 16 Martie 2014 19:31  

Re: Macarons cu ciocolata

Ioana, nu mai stiu la care reteta iti spuneam ca arareori am reusit sa bat smantana pentru frisca fara intaritor si imi spuneai parca sa o bag 10 minute in congelator inainte?

pe "paprika" Gordon Ramsey a spus adineaori ca sa o scoatem din frigider cu 30 minute inainte de a o bate, ca sa ia temperatura camerei ... ca spune el ca s-ar bate mai bine (?)

si eu stiam ca trebuie sa fie rece
 

Ioana  acum 3 ani - 17 Martie 2014 10:55  

Re: Macarons cu ciocolata

cu ce a batut gordon frisca? daca a folosit un blender vertical sau ceva similar (nu mixerul clasic cu tel), merge si neracita, desi racita frisca iese mai usoara (e mai aerata parca).
se pare ca trebuie sa testezi ambele variante. ai incercat cu ea racita? ti s-a batut bine fara adaos de intaritor?
 

Lia  acum 3 ani - 19 Martie 2014 05:12  

Re: Macarons cu ciocolata

scuze, am fost plecata...
gordon bate totul de mana in filmele pe care le-am vazut (fitza!); deci, tocmai ca a batut clasic cu tel.

am preparat dar asteptam musafiri si mi-a fost frica si am bagat intaritori ca sa fiu sigura. voi testa cand nu am musafiri dar evit dulciurile cat de cat...
eu merg pe mana ta, pe rece, deoarece n-am de gand sa bat de mana ca Ramsay. acum am primit si un mixer din ala profi gen KA, nu l-am pus inca la treaba dar voi testa curand frisca rece pt ca am un eveniment si o sa iti spun. "ma risc" ... o sa cumpar la dublu in caz ca nu reuseste prima.

 

Ioana  acum 3 ani - 19 Martie 2014 13:49  

Re: Macarons cu ciocolata

da, uitasem ca face asta...
astept sa vad cum ti-a iesit cu smantana rece si apoi vedem ce e de facut in caz ca tot ti se bate aiurea.
 

Iulia Lupascu  acum 3 ani - 23 Martie 2014 16:53  

Re: Macarons cu ciocolata

Draga Ioana,

Sunt fan al acestei pagini. Azi cautam o reteta de mancare chinezeasca si-am dat de macarons. Nu-mi vine sa cred ce reteta incredibila ai (din nou!). Am avut mai multe intentii sa fac macarons, dar nu mi-a venit sa ma apuc niciodata, pentru ca nu am gasit o reteta atat de detaliata si atat de bine explicata. Mie imi iese Pavlova foarte bine, ceea ce ma face cumva sa cred ca m-ar ajuta cuptorul si pentru macarons. Asadar, multumesc mult pentru reteta si revin cu rezultatul in cateva zile vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 24 Martie 2014 09:21  

Re: Macarons cu ciocolata

abia astept, iulia!
 

Iulia  acum 3 ani - 31 Martie 2014 19:32  

Re: Macarons cu ciocolata

Ioana, mai am niste intrebari.
Daca nu pun cacao, trebuie s-o inlocuiesc cu ceva? Contribuie cumva la consistenta compozitiei? Mai pun niste faina de migdale?

Pot pastra proportiile ca sa fac jumatate din portia ta? Stiu ca la unele prajituri se strica toata treaba daca modifici cantitatile, chiar si proportional.

La ce-i zici "piciorus"? La ce tre' sa ma uit ca sa vad daca a iesit bine "piciorusul"? vesel

Multumesc.
 

Ioana  acum 3 ani - 1 Aprilie 2014 09:47  

Re: Macarons cu ciocolata

cacaoa doar se scoate, nu se inlocuieste cu nimic.
poti face jumatate de portie, va iesi ok. si eu am facut cand eram in teste si aluatul arata la fel.
"piciorusul" este bordura dantelata de la baza fursecului.
 

Voinescu Diana  acum 3 ani - 1 Aprilie 2014 13:17  

Re: Macarons cu ciocolata

Buna Ioana,

unde ai facut cursul de gastronomie si ce anume include?

Mersi!
Diana
 

Ioana  acum 3 ani - 1 Aprilie 2014 13:29  

Re: Macarons cu ciocolata

am facut cursuri la scoala gastronomica Lenotre. la cursuri se poate inscrie oricine.
se pot alege cursuri de cateva ore (1-4) pana la 1-2 zile. cursul include fie o reteta (de exemplu curs de croissant sau macarons - la macaranos am facut 3 variante de umpluturi, dar era o singura reteta pentru fursecuri), fie un meniu (de exemplu meniu bistro sau asiatic sau curs de gatit peste etc).
fiind prima data eu am mers pe cursuri scurte de cateva ore, nu stiam cum va fi. dar cu prima ocazie mai merg, mi-a placut mult. mai ales ca veneau niste mirosuri dementiale din bucataria vecina unde se gatea mancare asiatica si voiam sa fug de langa deserturile mele sa gust si eu... deci chiar am motive sa mai merg vesel
preturile sunt de la 40 eur (cele de 1 ora) la peste 300 eur (cele de 1 zi).
 

lavinia  acum 3 ani - 12 Aprilie 2014 10:07  

Re: Macarons cu ciocolata

va rog sa imi explicati treaba cu ceaiul...20 de grame (mililitri )de ceai..lichid..sau adaug plantele in smantana..nu imi e clar..multumesc
 

Ioana  acum 3 ani - 12 Aprilie 2014 10:37  

Re: Macarons cu ciocolata

20 gr de frunze de ceai puse in smantana ca sa se infuzeze. de acee trebuie apoi strecurat si apasat pe frunze sa iasa tot lichidul din ele.
 

Anca Comsa  acum 3 ani - 28 Aprilie 2014 12:46  

Re: Macarons cu ciocolata

Ioana te rog spune-mi ce tip de coloranti folosesti? exista naturali (si daca da, unde)? e praf sau gel? evetual daca imi poti recomanda o firma anume... multumesc
 

Ioana  acum 3 ani - 28 Aprilie 2014 12:58  

Re: Macarons cu ciocolata

Anca, folosesc praf (pentru ca astfel poti obtine si culori intense; cu gel doar culori pastel; in aceasta reteta merge si gelul fiindca e nevoie doar de o intarire a culorii prin cateva picaturi).
nu cred sa existe coloranti naturali. eu mi-am cumparat cateva nuante de coloranti din paris, doar pentru macarons.
 

Oana  acum 3 ani - 10 Mai 2014 13:11  

Re: Macarons cu ciocolata

Cate macaroons iasa din cantitatile astea?
 

Ioana  acum 3 ani - 12 Mai 2014 09:28  

Re: Macarons cu ciocolata

45-55, care vin lipite cate doua.
 

Dana Onofrei  acum 3 ani - 12 Mai 2014 18:16  

Re: Macarons cu ciocolata

am vazut in comentarii ca se vb despre faina de migdale de la Solaris. Eu, personal nu o recomnad pt macarons. sunt migdale cu coaja macinate si au o absorbtie foarte mare de lichid si va rezulta o compozitie foarte densa. Ies mai mult pricomigdale ca si textura.
 

Ioana  acum 3 ani - 13 Mai 2014 10:48  

Re: Macarons cu ciocolata

e posibil, dar asta se poate intampla si daca nu ai batut bine albusurile, sa i o compozitie groasa... cu alta faina ti-au iesit bine si doar cu cea de la solaris nu?
 

Dana Onofrei  acum 3 ani - 13 Mai 2014 11:06  

Re: Macarons cu ciocolata

Da..am facut cu pudra luata unde am facut un curs de cofetar patiser si au iesit perfecte. Apoi am incercat cu Solaris si nu au iesit. Acum chiar vin de la piata unde am gasit pudra de migale la kg la tarabele cu alune si seminte. Ma apuc de ele si revin cu poze :-)
 

martin laura  acum 3 ani - 26 Mai 2014 20:47  

Re: Macarons cu ciocolata

Am faacut macarons si au crescut frumos,majoritate , dar au iesit cu un gol deasupra,atunci cand ii ating se crapa .Te rog frumos daca sti cauza ajuta-ma sa rectific acest defect.Am incercat de mai multe ori dar degeaba,si imi doresc foarte mult sa fac macarons.Iti multumesc anticipat pentru raspuns.O
seara buna.
 

Ioana  acum 3 ani - 27 Mai 2014 10:02  

Re: Macarons cu ciocolata

ar fi doua explicatii: ori ai batut mult prea tare albusurile; asta se vede daca spuma pare uscata in loc de umflata si lucioasa; si macaronage-ul sa fie facut bine, ca in filmulet, ca sa scoti cat mai mult aer din aluat.
ori ai temperatura cuptorului un pic prea mica, poate chiar cu doar 5-10 grade
 

Maria  acum 3 ani - 15 Iulie 2014 09:20  

Re: Macarons cu ciocolata

Buna
Ma intereseaza sa stiu daca pot inlocui faina de migdale cu altceva, deoarece eu personal detest migdalele si automat esenta de migdale din orice preparat. E o problema de gust, dar din pacate nu pot depasi aceasta bariera. Papilele mele gustative refuza sa accepte aceasta aroma. Insa din toata macaronsurile pe care l-eam incercat pana acum pot spune ca e un dulce pe care il pot iubi la nebunie, daca nu ar fi aceasta aroma de migdale. Deci, ceva idei?
 

Ioana  acum 3 ani - 28 Iulie 2014 13:23  

Re: Macarons cu ciocolata

Maria n-am incercat pana acum cu alt tip de faina, dar daca fac, iti dau de stire.
 

Eugenia   acum 3 ani - 17 Noiembrie 2014 16:14  

Re: Macarons cu ciocolata

Draga Ioana! Multumim frumos, ca dupa atitea investitii de timp, efort, calatorie la Paris, produse sacrificate, ai impartasit cu noi aceasta reteta minunata, astfel incit noi sa nu dam gres. Apreciez deschiderea si sinceritatea ta, de aceea nu o sa incetez sa-ti vizitez site-ul si sa invit si toate prietenele mele sa faca acelasi lucru. Bravo pentru munca ta si bravo pentru tot ceea ce faci. Nu cred ca mi-a esuat vre-o reteta de la tine, la felul in care le descrii, explici si mai raspunzi si intrebarilor noastre. Multumim si mult, mult succes in continuare. Am toata convingerea ca esti o gospodina desavirsita!
 

Ioana  acum 3 ani - 17 Noiembrie 2014 18:56  

Re: Macarons cu ciocolata

multumesc si eu pentru apreciere!
 

viosom  acum 3 ani - 19 Decembrie 2014 18:46  

Re: Macarons cu ciocolata

Draga Ioana, multumesc ca mai exista oameni ca tine, care iti impartasec din experienta lor, am facut pentru prima data reteta de macarons si mi-a reusit ca in poza postata de tine, am urmat intocmai instructiunile tale si daca sunt respectate ies. Am facut faina din migdale, dar am sitat de trei ori ca sa fiu sigura ca se amesteca bine, degresatul bolului si ustensilelor este reala, pentru ca am folosit si la bezea si au iesit super, care pana acum imi ieseau si nu prea. Asadar iti multumesc mult.
 

ioana  acum 3 ani - 20 Decembrie 2014 00:20  

Re: Macarons cu ciocolata

BUNA iOANA. AM FACUT SI EU MACARONS DAR DUPA ALTA RETETA.REZULTATUL...DEZASTRUOS. OARE SA FIE GRESEALA FAPTUL CA AM MACINAT FULGI DE MIGDALE CU BLENDERUL,SI FAINA A IESIT PARCA UMEZITA SI NU MAI TRECEA DELOC PRIN SITA???!!! E OK DACA MACIN ZAHAR PUDRA IN CASA?
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Decembrie 2014 11:02  

Re: Macarons cu ciocolata

categoric. le-ai macinat prea mult in robot, au lasat ulei si de aceea a iesit umeda faina. dupa aceea nu o mai poti folosi la macarons.
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Decembrie 2014 11:57  

Re: Macarons cu ciocolata

viosom, sa inteleg ca de Craciun vei avea macarons pe masa?
 

loredana  acum 3 ani - 20 Decembrie 2014 13:07  

Re: Macarons cu ciocolata

buna ioana daca vreau sa le fac coloate necesita pusa cacao sau numai daca le vreau ca a le tale
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Decembrie 2014 13:20  

Re: Macarons cu ciocolata

daca le vrei colorate nu necesita cacao deloc, doar cateva picaturi de colorant lichid sau colorant praf (asta poti pune mai mult, daca le vrei inchise la culoare)
 

Lois  acum 2 ani - 15 Mai 2015 18:31  

Re: Macarons cu ciocolata

Ceau Ioana
Eu am cuptor electric si vreau sa stiu daca la macarons trebuie sa setez sa se faca doar jos sau si sus si jos?
Si dca as vrea sa le fac albastre si crema albastra, ce reteta de ganache as putea folosi? Oare as putea pune ciocolata albă in loc de ciocolata neagră?
 

nico  acum 2 ani - 17 Mai 2015 21:50  

Re: Macarons cu ciocolata

su;per! dar unde pot gasi in Galati faina de migdale?
 

nico  acum 2 ani - 17 Mai 2015 22:02  

Re: Macarons cu ciocolata

cum se face in casa faina de migdale?
 

Ioana  acum 2 ani - 18 Mai 2015 08:16  

Re: Macarons cu ciocolata

Lois cu setarea caldurii sus-jos. daca le vrei albastre faci ganacheul din ciocolata alba doar pui mai putina frisca (cca 150 ml) fiindca ciocolata alba e mai moale.
 

Ioana  acum 2 ani - 18 Mai 2015 08:24  

Re: Macarons cu ciocolata

la magazinele care vand condimente la vrac. sunt de fapt migdale fara pielite (cea maronie) si macinate fin. se poate face si in casa prin macinarea migdalelor, exact asa cum macini nucile.
 

sim  acum 2 ani - 26 Mai 2015 11:23  

Re: Macarons cu ciocolata

Buna Ioana,

Studiez de ceva vreme povestea asta frumoasa a macaronajului, din pacate ea nu ma ajuta prea mult.
Eu am pierdut numarul oualelor irosite, dar totusi sper ca poate intr-o zi descopar secretul.
Aragaz am cu convectie - intrebare: din ce am citit pana acum am inteles ca se coc cu ventilatie, tu cum procedezi? Kitchen aid am pentru batut celebrele albusuri maturate sau nu. Faina de migdale si zaharul pudra din comert sau nu, le-am cernut de doua ori. Numaratul pana la maxim 50 de ori, numarat. Citit, documentat chiar ieri pe pagina lui davidlebovitz, bravetart si cati altii. ceva GRESESC. Ce?
Aseara am stricat unii cu cacao.
Procedeul e simplu in mintea mea: cern uscatele, bat albusul, incorporez in 3 pasi, amestec de max 50 pana la o "lava" (problema este ca la mine nu prea ajunge de consistenta unei lave, ramane mai tare), spritez, bat de masa si coc....rezultataul, doar niste fursecuri dragute si ATAT! Please help!

Multumesc. vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 26 Mai 2015 11:48  

Re: Macarons cu ciocolata

sim, ai incercat reteta asta? si asa ti-a iesit prea tare "lava"? eu nu am scris de regula de 50 de amestecari. trebuie sa faci macaronajul pana ai lava, nu mai putin, nu mai mult.

cand le spritezi iti raman varfurile in sus, sau se lasa pana sa le bagi la cuptor?
 

sim  acum 2 ani - 26 Mai 2015 12:29  

Re: Macarons cu ciocolata

Multumesc frumos pentru raspuns.

Nu,nu am incercat-o inca, inainte de a-ti scrie am citit reteta ta, faza cu 50 am mentionat-o ca si fapt ca am incercat si asa. Spre disperarea familiei voi incerca si asta seara. Nu incerc sa folosesc ingrediente asa de multe de teama sa nu stric, incerc sa folosesc - exemplul de aseara - doar doua albusuri batute cu 50 g zahar tos(poate si 1/8 tartar) si 75 faina migdale, 115 zahar pudra (din comert).Copt in partea de jos a cuptorului, cu ventilatie pentru 14 min, la 160. Esec!!! In momentul spritarii varfurile raman in sus, dar la bataia de masa sa scoatem aerul din ele, dispar moturile. Dupa 20 de minute de odihnit, suprafata tot nu e uscata.
Voi incerca sa impart reteta ta cum ma pricep mai bine sa nu irosesc atatea ingrediente (faina de migdale nu e foarte ieftina), poate tu esti cu noroc.
Multumesc in avans.
cum informatia se plateste, la prima transa de macarons, nu "fursecuri", iti trimit sa-i vezi. vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 26 Mai 2015 21:14  

Re: Macarons cu ciocolata

sim, o sa vezi ca in reteta asta "miturile" nu sunt necesare. nici nu bat tava de masa sa iasa aerul, nici nu le las la uscat, decat tavile care asteapta la copt... astept sa-mi spui cum iti iese tura asta macaronajul. daca se face lava.
 

elena  acum 2 ani - 31 Iulie 2015 18:00  

Re: Macarons cu ciocolata

INCERCATI SA COACETI CA PE BEZEA ,CU USA CUPTORULUI DESCHISA

IAR LA GANACHE , MIXEAZA 3-4 MINUTE DUPA CE SCOTI CREMA DE LA RECE

SUCCES!!!
 

florina  acum 2 ani - 13 Octombrie 2015 19:17  

Re: Macarons cu ciocolata

buna!e prima reteta care-mi iese ,cat de cat!de fapt,prima tava,perfecta!la a2-a, piciorusul a iesit doar pe o parte.....care o fi explicatia?multumim pt reteta!
 

Ioana  acum 2 ani - 14 Octombrie 2015 10:13  

Re: Macarons cu ciocolata

a stat oare tava inclinata?
sau ai pus toata compozitia in spritz si s-a incalzit de la mana? e bine ori sa folosesti doua spritzuri, ori sa pui doar cantitate mai mica in spritz si la a doua tava mai adaugi. nu e bine sa se incalzeasca de la mana aluatul asta.
 

Anca  acum 2 ani - 9 Ianuarie 2016 17:34  

Re: Macarons cu ciocolata

Prima incercare rezultatul un dezastru
 

Ioana  acum 2 ani - 11 Ianuarie 2016 10:45  

Re: Macarons cu ciocolata

trist daaaar, trebuie sa mai incerci! nu e un desert simplu. ce s-a intamplat mai exact, poate imi dau seama ce nu ai facut bine?
 

Anca  acum 2 ani - 11 Ianuarie 2016 11:08  

Re: Macarons cu ciocolata

Dupa ce am adaugat faina de migdale si am amestecat compozitia a devenit moale,am pus bilutele pe hartia de copt si s-au intins oricum vreau sa mai incerc
 

Ioana  acum 2 ani - 11 Ianuarie 2016 11:15  

Re: Macarons cu ciocolata

Anca, atunci le-ai amestecat prea mult !!! atunci se inmoaie compozitia.
 

Dinu Daniela  acum un an - 22 Iunie 2016 11:15  

Re: Macarons cu ciocolata

Arata super dragut. Dar daca nu vreau sa folosesc cacao, cu ce o pot inlocui? Si daca vreau sa ii dau o aroma fursecului, schimba cu ceva compozitia? Si...cu migdale macinate, o merge? O incerc azi, mersi?
 

Ioana  acum un an - 22 Iunie 2016 11:28  

Re: Macarons cu ciocolata

poti sa elimnini cacaoa si nu pui nimic in loc, vor iesi albe.

acasa aromele se dau de obicei din umplutura.
daca vrei sa dai aroma fursecului iti trebuie ceva deshidratat foarte concentrat, fiindca orice lichid adaugi strica compozitia. de aceea ca si coloranti/arome sunt indicati doar cei pudra (cacaoa e colorant natural, dar daca vrei rosu sau verde trebuie sa adaugi colorant alimentar pudra; merge si cu colorand lichid dar maxim cateva picaturi altfel iar se strica compozitia; vei obtine doar culori pale).

merge cu migdale macinate de tine, dar fii atenta sa nu le macini pana iese uleiul din ele, uleiul strica aluatul. deci macinate foarte fin (ca sa treaca prin sita) dar cu grija sa nu devina uleioase.
 

Ioana   acum un an - 27 Iunie 2016 16:34  

Re: Macarons cu ciocolata

Ioana, am incercat si s-au crapat deasupra trist Piciorusul a iesit frumos, au crescut, dar sunt pline de crapaturi. Am dat cuptorul la 145 (sus-jos), m-am gandit ca poate e temperatura vinovata. Apoi am schimbat pe functia de ventilatie, la urmatoarele...acelasi lucru, crapate deasupra. Ai idee de ce?
P.S. Oricum, sunt delicioase, chiar asa crapate cum au iesit! Multumiri pentru reteta!
 

Ioana  acum un an - 27 Iunie 2016 16:48  

Re: Macarons cu ciocolata

mergea sa incerci cu o temperatura si mai mica, 140C. cand ai pornit ventilatorul temperatura a crescut trist
nu ti-au iesit goale inauntru, nu-i asa?
poate imi trimiti o poza sa vad cum arata, poate ma prind ce s-a intamplat
 

Ioana   acum un an - 27 Iunie 2016 17:37  

Re: Macarons cu ciocolata

Ba da, sunt goale in interior trist

P.S. Multumesc pentru raspunsul promt! Spre rusinea mea, nu reusesc sa atasez poza in casuta de dialog trist
 

Ioana   acum un an - 27 Iunie 2016 18:03  

Re: Macarons cu ciocolata

Ioana, precum observi, singurul lucru care mi-a reusit, a fost sa pun poza cu doua dintre esecurile mele, ca poza de profil. Sper sa poti vedea. Asa cum ti-am spus, sunt goale in interior trist Si ai dreptate, nu mi-am dat seama ca ventilatia practic creste temperatura trist
 

Ioana  acum un an - 28 Iunie 2016 10:27  

Re: Macarons cu ciocolata

nu e bine ca au iesit goale trist cand sunt reusite interiorul e plin, ca de fursec.
asta, impreuna cu crapaturile, insemana ca ai batut prea tare spuma de albusuri.
spuma trebuie sa fie pufoasa si lucioasa cand e gata. daca arata "uscata" e prea tare batuta.
 

Ioana   acum un an - 28 Iunie 2016 10:33  

Re: Macarons cu ciocolata

Multumesc mult, Ioana! O sa mai incerc zilele viitoare. Sper sa nu mai ratez vesel
 

Carmen  acum un an - 24 Septembrie 2016 21:46  

Re: Macarons cu ciocolata

Prima mea incercare s-a incheiat cu succes, au iesit tare dragute si gustoase! Din jumatate de compozitie am reusit 22 macarons de diferite dimensiuni, a durat ceva pana m-am prins la partea cu spritatul. Cat despre temperatura, 150 - 145 a fost ideal. Am bucatarit cam 2,5 ore, se merita, dar ... nu prea des vesel


Reteta si explicatii super, multumesc.
 

Ioana  acum un an - 26 Septembrie 2016 09:29  

Re: Macarons cu ciocolata

oh, ce ma bucur, Carmen! e un pic de lucru, dar rezultatul e pe masura. sa-ti fie de bine!
 

Alia   acum un an - 23 Decembrie 2016 16:37  

Re: Macarons cu ciocolata

Prima data cand mi-au iesit macaronsurile perfect!Piciorus format in toata regula....minunata reteta si explicatiile! Intr-adevar au iesit perfect doar dupa ce am schimbat cuptorul vechi antic si de demult cu unul nou,dar tot pe gaz,cu 8 trepte.Pana acum foloseam alta reteta,doar din 90 de grame de albus,cu restul ingredientelor aproximativ proportionale,dar acum am folosit reteta ta,Ioana.Bezeaua a iesit putin mai vascoasa,un pic mai greu de lucrat cu ea,dar cu sanse mai mici sa ratez macaronage-ul.Le-am copt pe treapta cea mai de jos a cuptorului,si a durat poate putin cam mult...sau le-am copt un pic cam tare pentru ca nu sunt albe(nu am pus cacao),sunt bej mai inchis(nu sunt arse totusi)...Oricum, au iesit!!!Sarbatori fericite,Ioana!
 

Olga  acum un an - 12 Ianuarie 2017 13:17  

Re: Macarons cu ciocolata

Ioana, unde gasesc recomandarile tale din Franta? Multumesc frumos.
 

Ioana  acum un an - 12 Ianuarie 2017 13:49  

Re: Macarons cu ciocolata

mergi la Paris? Cand????

aici e [link]
 

olga  acum un an - 12 Ianuarie 2017 14:37  

Re: Macarons cu ciocolata

Multumesc frumos. In februarie vesel
 

olga  acum un an - 12 Ianuarie 2017 14:38  

Re: Macarons cu ciocolata

Ma duc pe urmele tale vesel
 

Ioana  acum un an - 13 Ianuarie 2017 13:26  

Re: Macarons cu ciocolata

ooo... ce dragut! Les Halles si da Rosa, Risalle, Les Papilles... au trecut 4 ani dar imi amintesc perfect tot ce am mancat acolo. faci si curs la Le Notre? vesel
 

olga  acum un an - 13 Ianuarie 2017 13:46  

Re: Macarons cu ciocolata

Nuuu, nu am asa veleitati. Am doar o fascinatie pentru Paris, cu toate ca am mai fost, cand am citit prezentarea ta, era ca si cum am vizitat alt loc vesel
 

Cristina  acum 3 luni - 24 Noiembrie 2017 23:41  

Re: Macarons cu ciocolata

Buna Ioana azi am facut macarons trei culori reusita 100% sunt super incantata insa as vrea sa le pastrez pt Craciun ce ma sfatuiesti sa pastrez fursecurile asa si sa le pun ganache-ul inainte cu osaptamana sau sa le umplu si sa le pastrez la frigider intr-o cutie.
 

Ioana  acum 3 luni - 26 Noiembrie 2017 19:06  

Re: Macarons cu ciocolata

eu nu cred ca rezista atata... mai este o luna pana la Craciun. eventual congelate dupa umplere, dar trebuie sa incerci sa vezi cu se comporta la decongelare, eu nu am incercat. poti testa cu cateva bucati ca sa nu le strici pe toate.
 

Ela G  acum 12 ore - 12 Februarie 2018 20:26  

Re: Macarons cu ciocolata

Buna seara, am citit reteta de macarons si am o intrebare: pana la urma intr-un cuptor cu gaz ramane temperatura de coacere de 110? Eu am un rateu la macarons dar nu din cauza cuptorului ci pentru ca am gresit macaronajul, aveam emotii ( habar nu am de ce, nu ma presa nimic) si nu am amestecat cat si cum trebuie. Multumesc anticipat.
 

Ioana  acum 5 minute - 13 Februarie 2018 09:16  

Re: Macarons cu ciocolata

nu, eu am copt bezele la 110C. macarons trebuie coapte undeva intre 140-160C dupa cum am indicat in reteta.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus