Mustar de casa

Retete de Sosuri si Salsa

Am citit in weekend un articol despre prepararea mustarului in casa si am vrut si eu sa ma joc un pic sa vad ce iese. Ideile principale care le-am retinut sunt ca aroma de mustar se activeaza cand semintele vin in contact cu un lichid si ca se pot obtine gusturi si tipuri diferite de mustar jongland cu doua elemente:

  • combinand semintele de mustar galbene cu cele negre in diferite proportii va duce la gusturi diferite deoarece semintele galbene sunt lai slabe, iar cele negre mai iuti si cu gust mai intens
  • puteti face diferite tipuri de mustar folosind lichide diferite: bere, vin sec (pentru mustarul dijon), apa, otet (pentru mustarul clasic), miere, sucuri de fructe.

Eu am facut primul meu test cu bere. Si am mai tradus o reteta de Mustar Dijon de pe WikiHow pe care n-am incercat-o inca, dar mi se pare interesanta si va da idee cum puteti jongla cu mustarul. Normal, dupa ce preparati pasta puteti aroma mustarul cu alte condimente: hrean, ghimbir, scortisoara, miere....

Ingrediente

Mustar cu bere

40 gr seminte mustar
bere
1 lingurita turmenic (optional, pentru culoare)
1 lingurita zahar
putin piper

Mustar Dijon

1 ceapa tocata marunt
2 catei usturoi tocati
2 linguri miere
130 gr pudra de mustar
1 lingura ulei
2 lingurite sare
4 picaturi sos Tabasco
400 gr vin alb sec

  1. Mustar cu bere: macinati in masina de macinat cafea semintele de mustar pana se fac pudra.
    * curatati imediat masina adaugand sare in ea de cateva ori si mixand bine; stergeti apoi interiorul cu un servetel; spalati bine capacul.
  2. Puneti pudra rezultata intr-un bol mic si adaugati incet bere pana obtineti o pasta moale. Condimentati cu putin piper, zahar si turmenic, omogenizand f bine.
    * daca gustati acum pasta va fi foarte iute si cu un gust inecacios cam neplacut; urmatorul pas trebuie realizat pentru a obtine un gust normal de mustar!
  3. Puneti mustarul intr-un borcan si lasati 1 saptaman la temperatura camerei. Dupa 1 saptamana gustati in fiecare zi mustarul si cand ajunge pe gustul dumneavoastra il puneti in frigider; cu cat il tineti mai mult afara, cu atat va scadea iuteala si va avea un gust mai delicat, gustul inecacios disparand; daca doriti un mustar foarte "light" il tineti afara cam 1 luna.
    * eu l-am tinut 3 saptamani afara.
  4. Pastrati apoi la frigider.
  5. Mustar Dijon: fierbeti ceapa si usturoiul in vin pentru 5 minute. Lasati sa se raceasca complet.
  6. Puneti pudra de mustar intr-un bol - pe foc mic - si adaugati incet vinul fiert pana obtineti o pasta moale. Incorporati apoi restul ingredientelor: sosul Tabasco, sarea si mierea.
  7. Lasati pe foc mic pana sosul se ingroasa. Urmati pasii de la mustarul cu bere pentru pastrare.

Mustar pudra

Mustar cu bere

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...