Pavlova cu zmeura si catina

Retete desert Retete cu fructe Retete fara gluten

Reteta Pavlova cu zmeura si catina

O dulce coroana regala. E aceeasi reteta de Pavlova de acum 7 ani, doar ca am facut-o din 4 albusuri (cele ramase de al inghetata). De data asta insa am copt-o la 130C in cuptorul electric si dupa cum se vede iese mult mai alba si are doar mici fisuri. Data viitoare vreau sa incerc sa vad cum iese la 120C. Decorul e fabulos. Zmeura si catina, rosu si galben, nu doar arata bine pe norisorul de bezea, dar si gusturile lor se imbina frumos. O sa mai folosesc catina in deserturi. Imi place mult. Si asa un miros placut a ramas in casa dupa ce am facut siropul...

Ingrediente

Bezea

4 albusuri de ou (la temp. camerei)
200 gr zahar pudra vanilat (cumparat fiindca are amidon; daca macinati voi zaharul, adaugati 10 gr amidon la 190 gr zahar tos si apoi macinati)
2 lingurite otet
1 priza sare

Sirop de catina

100 gr catina
50 gr zahar

Coulis de zmeura

50 gr zmeura
2 lingurite sirop de catina

Altele

200 ml smantana pentru frisca
150 gr zmeura proaspata
frunze de menta
zahar pudra (vanilat)

Portii: 6

  1. Se spala bine, se usca bine si apoi se degreseaza cu o felie de lamaie vasul in care bateti albusurile (inclusiv telul si alte accesorii, daca folositi robotul de bucatarie). Se pun albusurile cu o priza de sare in vas si incepeti sa le bateti. Cand aveti o spuma alba densa, incepeti sa adaugati zaharul pudra, cate o lingura o data, apoi faceti pauza sa se incorporeze bine si treceti la urmatoarea lingura. Cand ati pus jumatate de zahar adaugati o lingurita otet. Adaugati si restul de zahar, tot asa treptat, cate o lingura pe rand. La final adaugati cealalta lingurita de otet. Mai bateti un minut spuma. Acum, ea trebuie sa stea pe tel si sa fie lucioasa. Daca nu este asa, continuati sa bateti.
  2. Pe tava cuptorului puneti hartie de copt. Trasati un cerc pe hartie (diametru 20 cm) si asezati spuma in mijlocul lui.Cu o spatula lata de patiserie dati forma de dom. Cu spatula tinuta paralel cu tava trageti de jos in sus pe spuma de jur-imprejur ca sa obtineti o margine regulata, ca petalele de lalea. Cu dosul unei linguri faceti o adancitura in mijloc, ca un crater, ca sa aveti loc de umplutura.
  3. Dati spuma la cuptor, la 130C pentru 1 ora si 20 minute. Nu deschideti cuptorul in acest timp. Bezeaua va deveni usor crem pe dinafara si cu o crusta foarte casanta. In interior va ramane alba si va avea consistenta de marshmallow. Stingeti cuptorul si lasati bezeaua sa se raceasca in cuptor. Acest pas este obligatoriu, altfel bezeaua poate crapa sau se poate lasa.
  4. Desfaceti hartia de copt de sub bezea, tragand usor de ea, fara sa rupeti blatul. Asta e pasul cel mai greu. Daca apar mici fisuri in bezea e ok! Asezati bezeaua pe platou.
    * bezeaua rece se poate pastra la frigider intr-un vas cu capac sau acoperit cu folie pana in momentul servirii
  5. Pentru siropul de catina se pune catina si 50 ml apa intr-o craticioara. Se fierbe 5 minute, pana catina e moale. Se stoarce continutul cratiteti intr-un tifon ca sa extrageti cat de mult suc din catina. Ar trebui sa aveti cam 100 ml suc la final. Adaugati zaharul si fierbeti inca 5 minute, pana aveti un sirop consistent. Raciti si pastrati la frigider pana e nevoie de el. La rece se va mai ingrosa, va deveni ca o miere.
  6. Pentru coulis de zmeura aceasta se mixeaza in robot sau blender (sau cu blenderul vertical) pana aveti piure. Se trece acest piure printr-o sita fina (cea de ceai de exemplu) ca sa eliminati samburii. Adaugati in coulis 2 lingurite sirop de catina si amestecati. Se pastreaza la frigider pana e nevoie de el.
  7. Frisca se bate doar cu maxim 30 minute inainte de a servi desertul. Se bate pana sta pe tel. Se monteaza frumos in craterul Pavlovei. Peste frisca se toarna coulis de zmeura. Apoi se toarna sirop de catina (nu e nevoie sa-l puneti pe tot, adaugati dupa gust, el e acrisor si usor amarui).
  8. Asezati zmeura proaspata deasupra, lasand sa se vada pe margine frisca. Decorati cu frunze de menta si presarati zahar pudra peste zmeura.

Bezea

Bezea

Comentarii (8)

 

Mirela  acum 5 ani - 12 Septembrie 2018 14:13  

WOW! Sectiune?!? :)
 

Ioana  acum 5 ani - 12 Septembrie 2018 14:17  

nu am facut :( dar se taie rezonabil, crapa crusta, in rest arata bine, ca o felie de tort, cu miez moale. fac tura urmatoare ca mai am niste idei de imbunatatire, probabil fac cu alte arome ca sa nu ne plictisim.
 

Olga  acum 5 ani - 12 Septembrie 2018 18:32  

Wooooowwwww
 

Dana  acum 5 ani - 12 Septembrie 2018 19:29  

Ioana, de o bucata buna de vreme nu mai fac alta prajitura decat pavlova dupa reteta ta si mi-am uimit de fiecare data musafirii. Doar ca, prin metoda incercarilor repetate, am stabilit ca pentru cuptorul meu temperatura ideala e de maximum 100ÂșC, altfel bezeaua se ingalbeneste. Imi place forma pe care ai dat-o celei de azi, oare se coace la aceeasi temperatuta ca cea cu forma clasica? Fiind mai groasa, ma gandesc ca are nevoie de mai mult timp in cuptor.
Astept cu nerabdare si alte idei de umplutura... ;)
 

Misha   acum 5 ani - 12 Septembrie 2018 19:30  

Auzi la ea idei de imbunatatire! Arata senzational :)
 

Ioana  acum 5 ani - 13 Septembrie 2018 10:03  

Dana, am lasat-o aproape o ora jumate fiindca e mai groasa. poate la 100C merge chiar si 2 ore, apoi o lasi sa se raceasca in cuptor.
 

Ioana  acum 5 ani - 13 Septembrie 2018 10:06  

Misha, multumesc :) doar mici teste cu o parte zahar tos si cu setarile cuptorului diferite, sa vad cum se comporta bezeaua
 

Dana  acum 5 ani - 13 Septembrie 2018 15:16  

Multumesc, Ioana, pentru raspuns. Eu sa stii ca am incercat cu zahar tos si a mers de minune... ;)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...