Inghetata de branza de capra cu pere caramelizate

Retete desert Retete cu fructe

Reteta Inghetata de branza de capra cu pere caramelizate

Branza de capra, miere si pere! O combinatie clasica transpusa intr-un desert. Prima data am facut-o acum cateva saptamani cand au fost parintii mei in vizita si le-a placut mult. Ieri am facut-o iar si a trecut testul copiilor (6 ani). Nu m-as fi gandit ca ei apreciaza astfel de combinatii, dar au declarat-o "perfecta". Huh, sunt norocoasa, am eu noroc de copii foarte politicosi si pofticiosi.

Si incet, incet aflu ce greu e sa fotografiezi inghetata :p

Ingrediente

Inghetata cu branza de capra (portii 8)

600 ml smantana dulce pentru gatit (15%)
40 gr miere
120 gr branza de capra maturata (sa va ramana 100 gr dupa curatarea de coaja)
4 galbenusuri
50 gr zahar

Pere caramelizate (portii 4)

4 pere aromate mai mici (Williams; 300-350 gr dupa curatare)
40 gr unt
40 gr zahar
2 prize anason macinat
1 priza scortisoara macinata
50 ml brandy de mere

  1. Infierbantati smantana cu mierea si branza de capra sfaramata (curatata de coaja), incet, pana branza de topeste. Nu trebuie sa fiarba, doar sa fie fierbinte.
    * in loc de smantana dulce 15% puteti folosi jumatate smantana pentru frisca (35%) si jumatate lapte
  2. Separat frecati cu telul galbenusurile si zaharul. Incet, incepeti sa turnati amestecul de smantana (de la pasul 1) peste oua, timp in care amestecati neintrerupt cu telul. Dupa ce ati adaugat jumatate puteti adauga restul mai repede.
  3. Puneti amestecul pe foc mediu spre mic si continuati sa amestecati pana se ingroasa usor (ca un iaurt de baut). Nu dureaza mult, cam 3 minute. Daca aveti termometru, verificati sa ajunga la 84C si atunci luati oala de pe foc.
    * inghetata nu este foarte dulce, chiar se simte usor sarata de la branza; am facut-o asa ca sa mearga bine cu sosul dulce de pe pere; daca vreti sa o serviti cu alt sos, cu unul mai acrisor (de exemplu fructe de padure), puteti creste putin cantitatea de zahar sau miere
  4. Se lasa amestecul de inghetata sa se raceasca complet (daca va grabiti puteti plonja oala cu fundul in apa rece si o lasati 10-15 minute). Se da la frigider macar cateva ore (minim 5). Prefer sa mut amestecul intr-un vas cu cioc ca sa fie mai usor de turnat in masina de inghetata.
  5. Se prepara inghetata cu masina de inghetata urmand instructiunile masinii (la mine a durat 30 minute). Dupa ce e gata se pune intr-o caserola cu capac si se da la congelator 1 ora. Acum mie mi se pare ca are consistenta perfecta, dar asta depinde si de masina voastra.
  6. Cu putin iniante de a servi inghetata pregatiti perele. Nu recomand sa le pregatiti cu mai mult de 1/2 ora inainte, fiindca sosul e cu unt si se sleieste daca sta mult. Sosul si perele pot fi reincalzite, gustul va fi bun, dar perele isi pierd forma, se inmoaie si nu vor arata chiar asa bine pe farfurie ca si cand sunt proaspat preparate. Vor iesi 4-5 portii de pere din cantitatea data, mai mult nu se poate prepara intr-o tigaie de 25 cm diametrul. Daca vreti sa faceti mai multe portii deodata veti avea nevoie de o tigaie mai larga, in care perele sa stea pe un singur strat.
  7. Perele se taie in 4 si se curata in zona cotoarelor. Alegeti pere coapte, aromate, dar nu foarte moi. Evitati perele verzi sau foarte tari.
  8. Intr-o tigaie de aprox. 25 cm diametrul se topeste untul si se adauga zaharul, la foc mic. Cand zaharul e dizolvat se adauga perele cu taietura in jos si se caramelizeaza cam 15-20 minute. In acest timp intoarceti perele sa se faca pe toate partile. La final ele trebuie sa fie facute (sa intre usor fuculita in ele) dar inca sa isi pastreze forma. Cand sosul din tigaie are o culoare placut roscata, semn ca s-a caramelizat zaharul, faceti loc in centrul tigaii si adaugati aromele (anasonul si scortisoara) si miscati tigaia fata-spate, apoi circular, sa se dizolve aromele in caramel. Amestecati usor apoi perele sa se acopere si ele de arome. La final turnati brandy si mai fierbeti 1 minut, pana sosul e omogen. Nu-l lasati sa scada prea mult, ca sa aveti suficient pentru inghetata.
  9. Turnati continutul tigaii intr-o farfurie inalta si lasati sa se racoreasca.
  10. Serviti cate un glob mare de inghetata cu cateva felii de pere inca caldute si putin sos.

Inghetata de branza de capra cu pere caramelizate

Inghetata de branza de capra cu pere caramelizate

Inghetata de branza de capra cu pere caramelizate

Inghetata de branza de capra cu pere caramelizate

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...