Pilaf de orez cu pui in stil indian

Bucataria indiana Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu carne de pui

Pregatiti-va pentru aromele pe care sunteti pe cale sa le savurati.

Intotdeauna am emotii cand fac prima data o mancare indiana, fiindca mi se pare o provocare sa jonglez cu atatea condimente. Dar am reusit sa-mi condimentez puiul Biryani intr-un mod delicat, subtil si proaspat. Si sunt incantata.

Ingrediente

500 gr pulpe de pui dezosate
250 gr orez basmati
100 gr iaurt natur
2 cepe medii (cca 250 gr)
1 ardei iute verde (optional)
1/2 legatura patrunjel
10-15 frunze menta
2 linguri ulei

Masala

1 lingura boia dulce
1/2 lingurita chili pudra
1/2 lingurita turmeric
1/4 lingurita piper negru macinat
1/4 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita coriandru macinat
1/8 lingurita fenicul macinat (sau anason)
2 boabe cardamom verde
1 cuisor
1 bucata baton de scortisoata (cca 2 cm)
2 lingurite pasta de ghimbir si usturoi (sau 4 catei de usturoi striviti + 1 lingurita de ghimbir razuit pasta)

Portii: 3

  1. Incingeti uleiul si adaugati ceapa tocata nu foarte marunt. Caliti-o la foc mic, amestecand cand si cand, pana e rumena, capatand culoarea cognacului. Dureaza in jur de 20-30 minute acest pas. Retineti 1 lingura din ceapa caramelizata.
  2. Pulpele de pui se taie in doua.
  3. Restul de ceapa se pune intr-un robot impreuna cu iaurtul si se mixeaza pana obtineti o pasta fina. Se adauga masala macinata (de la boia la fenicul) si se mixeaza pana pasta devine portocalie. Se adauga aceasta pasta peste pui impreuna cu condimentele intregi (de la cardamom la scortisoara) si pasta de ghimbir si usturoi. Se adauga sare dupa gust. Se amesteca totul bine, masand pulpele. Ideal se lasa carnea la marinat in frigider, pana a doua zi. Daca va grabiti puteti sa o lasati doar 1.5 ore la temperatura camerei.
  4. A doua zi puneti o oala cu multa apa la fiert. Adaugati sare, amestecati sa se dizolve si gustati-o. Trebuie sa fie sarata ca apa marii.
  5. Spalati orezul pana apa ramane curata pe el. Adaugati orezul in apa sarata care fierbe. Dati focul la mic si fierbeti-l fix 5 minute. Scurgeti-l si gustati-l: trebuie sa fie inca tare in mijloc. Treceti-l rapid sub jet de apa rece sa opriti fierberea. Adaugati in el ceapa caramelizata retinuta.
  6. Puneti carnea intr-o cratita in care pulpele intra pe un singur strat (cam 25 cm diametru). Adaugati verdeturile tocate marunta, ardeiul taiat rondele si 150 ml apa. Amestecati bine. Sosul rezultat nu va acoperi pulpele de tot. Aduceti la fierbere si fierbeti cu capac timp de 10 minute, la foc mediu spre mic.
    * daca adaugati ardeiul iute mancarea va fi mediu iute; daca nu il puneti, va fi doar usor picanta
  7. Puneti orezul peste pulpe, nivelati si faceti 3 gauri in centru cu coada unei linguri de lemn, ca sa circule aburul. Puneti capacul si asezati oala pe ochiul cel mai mic al plitei. Atentie, daca capacul vostru nu e etans perfect, asezati un prosop sub capac si ricati marginle pe capac ca un turban. Dati focul la mare si asteptati sa auziti cum sfaraie. In acel moment dati focul la mic si lasati sa fiarba 20 minute. Dupa acest timp verificati orezul, ar trebui sa fie perfect fiert. Daca nu e, il mai lasati la fiert maxim 5-10 minute.
  8. Serviti pilaful direct cu cratita la masa si puneti alaturi patrunjel si menta tocata.

 

Masala

Puiul se marineaza cu pasta de iaurt, ceapa si masala

Se spala bine orezul

Orezul fiert 5 minute, amestecat cu ceapa calita

Puiul fierbe in sos 10 minute

Orezul se aseza deasupra in strat uniform

Dupa ce s-a fiert totul 20 minute

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...