Pogacele cu telemea

Retete aluaturi Retete aperitive Retete gustari (snack) Retete din Ungaria

Varianta de pogacele fara drojdie, doar cu praf de copt. Este un aluat mai „capricios”, care nu te iarta daca-l neglijezi. Dar tocmai asta il face atat de interesant! Pogacelele devin mai fragede, mai sfaramicioase, cu un gust intens de unt si telemea — e un mic test de tehnica si rabdare, dar cu o recompensa la final: o tava intreaga de gustari aurii frumos crescute.

Ingrediente

250 gr faina alba (tip 000 am folosit)
250 gr unt rece (direct de la frigider)
250 gr telemea (din cea faramicioasa; sau feta)
1 lingurita praf de copt
1 lingurita sare
1 ou
1 lingurita lapte

Bucati: 30 (de 4.5 cm diametru)
Calorii: 119 cal / bucata; 3565 cal in total
Pret: 1 leu / bucata; 30 lei in total

Cum se prepara pogacele cu telemea

  1. Se amesteca faina cu sarea si praful de copt. Se pun in robot. Se adauga untul taiat cubulete si se mixeaza scurt, doar cateva pulsuri, pana compozitia arata ca pesmetul.
  2. Se scoate intr-un bol incapator. Se adauga telemeaua sfaramata foarte bine cu o furculita. Se amesteca totul.
  3. Se adauga albusul de ou batut cu furculita si se incepe framantarea aluatului. La inceput doar strangeti aluatul in mana pana incepe sa se lipeasca. Untul se va incalzi usor de la maini si aluatul va deveni usor lipicios, cat sa adere totul. Cand aveti bucati mari de aluat lipit, puteti framanta usor totul pana aveti o singura bucata omogena. In acest punct aluatul trebuie sa se simta doar usor lipicios, usor de forma. Daca e excesiv de lipicios (poate in bucatarie a fost foarte cald), puneti aluatul in frigider 30 minute sa se raceasca iar untul.
  4. Pe masa de lucru puneti o bucata mare de hartie de copt si il presarati generos cu faina. Asezati aluatul in centru si cu mainile incercati sa ii dat forma dreptunghiulara.
  5. Incepeti sa intindeti aluatul usor, la inceput doar cu aparari de sucitor la distanta de 1 cm. Apoi incepeti sa intindeti normal, cu miscari fata spate, incercand sa aplicati presiune egala peste tot (sa nu apasati mai tare pe margini de exemplu). Foaia sa aiba grosime cat mai egala peste tot in timp ce intindeti. Nu va grabiti, lucrati incet si daca marginile crapa putin e ok.
  6. Intindeti foaia cam de 1/2 cm grosime. Impaturati aluatul in 3 spre centru ((prima data un capat in centru, apoi partea opusa peste). Intoarceti aluatul la 90 grade si impaturati iar in 3 spre centru.
  7. Acum dati aluatul la frigider 15 minute. Pana atunci incingeti cuptorul la 180C.
  8. Scoateti iar aluatul pe masa de lucru si de data asta il intindeti la o grosime de 1.5-2cm, tot asa, incet, la inceput doar cu miscari de apasare a sucitorului. Presiunea sa fie si acum egala pe foaie, asta va influenta pogacelele sa creasca bine si egal in cuptor.
  9. Cu o forma rotunda de 3.5-4.5 cm decupati discuri. Asezati discurile la distanta unelele de altele in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt. Alternativ, daca nu aveti forma rotunda puteti taia aluatul patrate de aprox. 2 cm.
    * aluatul ramas poate fi intins iar pentru a-l folosi pe tot, doar repetati pasii 4-7 pana coaceti prima tura
  10. Bateti galbenusul ramas cu lapte si apoi cu o pensula ungeti deasupra pogacelele. Aveti grija sa nu ungeti marginile, sau sa nu curga pe margini, va afecta cresterea. Daca doriti puteti presara pogacelele cu sare grunjoasa sau cu chimen.
  11. Dati tava la cuptor timp de 25-30 minute, pana sunt rumene frumos deasupra si se vad rumene si la baza.
  12. Lasati sa se raceasca complet inainte de servire (macar 30 minute), vor fi usor moi in centru cat sunt calde. Se pastreaza bine intr-o cutie cu capac.

Alautul pe masa de lucru

La inceput intindem aluatul prin apasari dese

Apasam si din directia opusa

Alautul intins 0.5cm

Pliem jumatate spre centru

Apoi din partea opusa

Repetam la 90 grade

Obtinem iar o bucata groasa

Discurile unse in tava

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...