Saratele

Retete gustari (snack) Retete de Craciun Retete de Pasti Retete romanesti

Reteta Saratele

Saratele traditionale foarte fragede.

Asa cum v-am promis, postez astazi reteta de saratele cu untura de porc. Este reteta traditionala de saratele, neschimbata, exact asa cum mi-a dat-o mama.

Ingrediente

500 gr faina alba
150 gr unt (sau margarina)
100 gr untura (de porc, gasca, rata)
1 ou
1/2 lingurita sare
1/2 pachet drojdie proaspata (12 gr)
4 linguri lapte caldut
1 priza zahar
150 gr smantana (acra)
pentru decorat: seminte de chimen si cascaval/parmezan razuit fin

Bucati: cca 80

  1. Se dizolva drojdia in laptele caldut impreuna cu zaharul. Se lasa sa stea la loc caldut 15 minute, pana se umfla si devine spumoasa.
  2. Intr-un bol punem faina si in mijloc adaugam: galbenusul oului, untul, untura, sarea si maia de drojdie. Faramitam totul cu degetele pana devine precum pesemtul.
  3. Adaugam smantana pana se leaga (incepeti cu 4 linguri si mai adaugati daca e necesar). Framantam bine aluatul timp de 5 minute.
  4. Acoperim bolul si lasam sa stea 15 minute.
  5. Impartim aluatul in 4 bucati.
  6. Pe blatul de lucru presarat cu putina faina, intindem din fiecare bucata cate o foaie subtire de cca 5 mm. Taiem foaia pe margini cu o rola de patiserie ca sa obtinem un dreptunghi. Taiem foaia fasiute inguste folosind rola de patiserie sau decupam saratelele cu forma traditionala (vezi poza 4).
  7. Asezam saratele in tava de acoperita cu hartie de copt.
    * saratelele se coc in ture
  8. Batem albusul ramas cu 1 lingura apa si putina sare. Folosind o pensula de silicon ungem saratelele si le presaram cu chimen si cascaval (eu am pus parmezan).
    * saratelel traditionale nu le-am uns in tava ci le-am trecut cu o parte prin albus apoi prin cascaval/chimen si apoi le-am asezat pe tava de copt.
  9. Dati saratelele la cuptor la 200C pentru 12-13 minute, pana cand cascavalul se rumeneste frumos.

Aluatul frecat intre degete (ca pesmetul)

Aluatul frecat intre degete (ca pesmetul)

Foaia intinsa

Foaia intinsa

Saratele taiate betisoare, unse si presarate

Saratele taiate betisoare, unse si presarate

Saratele decupate cu forma traditionala

Saratele decupate cu forma traditionala

Saratele traditionale

Saratele traditionale

Saratele

Saratele

Comentarii (73)

 

Ultimele comentarii

Alice  acum 7 ani - 22 Mai 2017 16:34  

Le-am facut pentru zilele Romaniei si s-au mancat urgent!!! Multumesc frumos pt reteta :)
 

Sorina  acum 6 ani - 5 Decembrie 2017 01:19  

Buna! Reteta de saratele e excelenta. Le-am facut azi si au iesit ca in copilarie . Multumesc. Imi plac Retetele realizabile
 

Laura  acum 6 ani - 16 Decembrie 2017 15:56  

Ioana eu vreau sa pun doar untura in ele, imi spui te rog care ar fi gramajul atunci? Multumesc
 

Roxana  acum 6 ani - 7 Aprilie 2018 10:40  

Fragede, pufoase si foarte gustoase! Multumim pentru reteta! :)
 

Simona   acum 3 ani - 19 Decembrie 2020 07:07  

Draga Ioana, te rog frumos sa-mi spui daca se poate pune untura de gaina in locul unturii de porc/rata/gasca. Multumesc frumos!
 

Ioana  acum 3 ani - 21 Decembrie 2020 15:14  

cred ca da, dar nu am incercat niciodata.
 

Violeta   acum un an - 30 Decembrie 2022 14:33  

Buna,
Se poate pune unt in loc de untura?
 

Ioana  acum un an - 3 Ianuarie 2023 10:00  

Buna, nu am incercat doar cu unt, dar probabil nu vor iesi chiar asa friabile.
 

Cristina   acum 2 saptamani - 12 Noiembrie 2024 23:51  

Draga Ioana, imi spui te rog daca pot inlocui cu drojdie uscata si daca da, ce gramaj ar fi potrivit? Multumesc mult.
 

Ioana  acum 2 saptamani - 13 Noiembrie 2024 10:27  

Cristina, poti inlocui cu o jumatate de pliculet de drojdie uscata. Din orice pliculet care e recomandat la 500 gr faina, tu vei folosi doar jumatate. De exemplu Pakmaya are pliculete de 10 gr, cantaresti 5 gr pentru aceasta reteta.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...