Prajitura Ochelari

Retete desert Retete cu fructe Retete de Craciun Retete de Pasti Retete ieftine Retete romanesti

Fiind o importanta sarbatoare religioasa astazi, v-am pregatit o prajitura romaneasca. Numele prajiturii vine de la forma ei cand este taiata felii, insa am intalnit-o si sub denumirea de "ochi de paun".

Sa aveti pofta!

Ingrediente

Aluat

500 gr faina alba
200 gr untura (la temperatura camerei)
3 galbenusuri de ou
1 lingura zahar
1 praf de sare
2-3 linguri smantana

1/2 cub drojdie proaspata
50 ml apa calduta
1 priza zahar

Umplutura

3 albusuri de ou
150 gr zahar pudra
200 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de vanilie
coaja rasa de lamaie

1 borcan de 300 ml de gem (de prune, visine, capsuni)
visine (proaspete, din sirop sau din compot)

  1. Se dizolva drojdia in apa calduta si se adauga zaharul. Se lasa la loc caldut 10-15 minute, pana amestecul devine spumos.
  2. Se amesteca cu degetele faina cu untura pana arata ca pesmetul. Se adauga drojdia si restul ingredientelor de la aluat (exceptand smantana) si se framanta usor pana se leaga aluatul. Daca nu se leaga, adaugati treptat cate 1 lingura cu varf smantana si framantati pana obtineti un aluat legat. Apoi mai framantati inca 5 minute sa devine aluatul elastic.
  3. Impartiti aluatul in 3 bucati egale.
  4. Intindeti din fiecare bucata foaie subtire (de cca 25 x 35 cm).
  5. Ungeti foile cu un strat subtire de gem.
  6. Pe marginile lungi ale foilor asezati un sir de visine.
    * daca visinele sunt din sirop sau compot doar le scurgeti intr-o sita inainte de folosire; daca sunt proaspete, le scoateti samburii si le presarati cu putin zahar, lasandu-le sa stea pana isi lasa din suc.
  7. Rulati foile din ambele parti catre centru, destul de strans in jurul visinelor. Lasati in mijloc un spatiu cam de 3 cm.
  8. Bateti bine albusurile spuma care sta pe tel. Adaugati apoi treptat zaharul pudra si bateti in continuare pana la incorporare. Adaugati apoi nuca macinata in 2-3 transe, amestecand usor.
  9. Puneti compozitia de nuca in zona centrala lasata libera (se poate pune cu lingurita, dar cel mai usor e cu un spritz de patiserie).
  10. Asezati prajiturile intr-o tava incapatoare (de 30 x 40 cm, mi-au intrat toate 3 prajiturile in ea). Coaceti prajiturile la 180C timp de 45 minute (pana aluatul e usor pic rumen deasupra).
  11. Se lasa sa se racoreasca. Se serveste pudrata cu zahar pudra.

Aluatul

Aluatul impartit in 3

Foaie subtire unsa cu gem si visine la capete

Foaia rulata peste visine

Prajiturile in tava

Umplutura

Prajituri cu umplutura

Prajitura coapta

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...