Saleuri

Ingrediente

150 gr faina
75 gr mascarpone
150 gr iaurt grecesc (10% grasime)
150 gr unt rece
1/4 lingurita sare

Pentru decorat

1 ou
seminte (2 lingurite mac + 2 lingurite susan + 2 lingurite fulgi de ceapa + 2 lingurite fulgi de usturoi + 1/2 lingurita sare se macina scurt in masina de cafea)
sare mare
cascaval afumat

  1. Se pune iaurtul la scurs cu o zi inainte (intr-un tifon asezat pe o sita, deasupra unui bol; asezati o farfurioara cu o greutate deasupra). A doua zi, cantariti 75 gr din iaurtul scurs.
  2. Se pune faina intr-un bol, iar deasupra lui se pune mascarpone, cele 75 gr iaurt scurs si untul rece taiat cuburi. Se amesteca cu mainile reci, doar pana faina leaga restul ingredientelor.
  3. Pe masa de lucru data cu faina se intinde un dreptunghi de 1/3 cm grosime. Presarati faina si pe sucitor daca simtiti ca se lipeste. Se impatura in 3. Se intoarce aluatul cu partea impaturita in jos, se mai intinde o data si se impatura iar in 3.
    * acesti pasi se fac foarte repede; sub nicio forma nu lasati aluatul sa se incalzeasca; va puteti opri oricand intervine ceva, dar lasati aluatul al frigider pana reluati lucrul
  4. Se da aluatul la congelator pentru 15 minute.
  5. Se repeta pasul 3 inca o data (cele doua intinderi cu impaturire), apoi se pune iar la congelator 15 minute.
    *la fiecare intindere, daca aluatul se lipeste inseamna ca nu e suficient de rece si mai trebuie sa stea la rece; daca crapa inseamna ca e prea rece si atunci trebuie lasat cateva minute la temp. camerei si apoi continuati cu intinderea
  6. Se repeta inca o intindere cu impaturire in 3. Se intinde aluatul in foaie de 1/2 cm. Se taie aluatul bastonase, cercuri sau ce alte forme doriti, tinand insa cont ca aluatul creste destul de mult la copt.
  7. Se ung saleurile cu ou batut cu putina apa (sau cu lapte). Se presara cu sare, amestec de seminte sau cascaval afumat razuit.
  8. Se coc saleurile la 200C pentru 15 minute si inca 5 minute la 170C.
    * saleurile care nu intra in tava de copt dintr-o tura, se pastreaza la frigider pana in momentul coacerii

Ingredientele pentru aluat

Aluatul

Prima intindere

Impaturim in trei

Aluatul final

Aluatul in sectiune

Saleuri lungi in tava

Saleuri dreptunghiulare in tava

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...