San Sebastian

Vacante

In aprilie am vizitat pentru prima data Spania. Am ales orasul San Sebastian. Si ce bine am ales! Cel mai bun loc ca sa gust Spania pentru prima oara. Am zburat de la Cluj la Zaragoza (3 ore) si apoi am inchiriat o masina pana in San Sebastian. Drumul pe autostrada a fost lejer, a durat 3 ore, incluzand si o scurta oprire in Pamplona (orasul cursei de tauri si alergatori).

San Sebastian este un oras cochet, pe malul golfului Biscaia. Are trei plaje lungi de o parte si de alta a centrului vechi (Parte Vieja). In dreapta cum stai cu fata la mare e plaja Zurriola, iar in dreapta Ondarreta si Concha (Kontxa). *Primul lucru pe care l-am invatat aici a fost ca TX in basca se citeste CH! Orasul este foarte elegant, cu arhitectura din perioada belle epoque (orasul vechi a aars), foarte verde si foarte curat.

Am inchiriat un apartament in centrul vechi, la doi pasi de piata alimentara (Bretxa). Pana la urma am fost la doi pasi de orice ne-am fi dorit. In capatul strazii era faleza. La 5 minute erau cele mai bune baruri Pintxos.

Si asa am ajuns la ce ma interesa mai mult. Deci pintxos... Sunt un fel de tapas. Sunt portii miniaturale de mancare servite cu sau pe o felie de bagheta. San Sebastian e foarte aproape de Franta, asa ca au impumutat bagheta de la ei.
Acest stil de a manca mi s-a potrivit atat de bine! Fiecare bar are specialitatea lui, iar traditia este sa mergi din bar in bar luand in fiecare cate 1-2 portii de pintxo si o bautura. Astfel am avut ocazia sa gust in doar cateva zile zeci de feluri de mancare fara sa ma simt o singura clipa plina. Pozele pe care le-am atasat sunt graitoare. Dar nici chiar pozele pe care le-am vazut pe net inainte, nu m-au putut pregati pentru ce am gasit In San Sebastian. Acea atmosfera efervescenta care se creeaza cand multa lumea se aduna in jurul unei mese cu mancare si bautura buna.

Tejghelele sunt de obicei pline cu pintxo-uri reci. Sunt bune, mai ales daca ti-e foarte foame si vrei ceva rapid. De obicei barmanul le incalzeste daca e cazul.
Insa adevarata mancare buna e cea facuta pe loc, pintxos calde. Se comanda de pe tablele din spatele barmanilor. Costa intre 2 si 5 euro bucata.

In baruri sunt foarte putine mese. Se mananca la tejghea. E inghesuiala mare, asa ca nu a fost loc de politeturi. De obicei ne strecuram incet si sigur catre tejghea si cum ajungeam acolo nu mai miscam pana faceam comanda. Tot sistemul e bine pus la punct. Comenzile se preiau rapid si mancarea vine la fel de rapid. Servetelele sunt la indemana, sub tejghea, iar la final se arunca pe jos. Acesta a fost cel mai greu lucru din San Sebastian. Doua zile am umblat cu ele in buzunare! Se spune ca, cu cat sunt mai multe servetele pe jos, cu atata mancarea din acel loc e mai buna. Intr-un final m-am convins ca TREBUIE sa arunc si eu servetelele pe jos ca sa dau de stire celor de dupa mine ca acolo se manaca bine.

De fapt la Cuchara de San Telmo am dat cu toate servetelele de pamant. A fost barul preferat. Aici au doar pintxos calde, la comanda. Am ajuns cu 20 minute inainte de deschidere. Doi asiatici erau deja acolo. Ne-am asezat la rand si dupa 10 minute se facuse o coada mare, mare, de se opreau turistii sa ne fotografieze. Dar a meritat asteptarea, iar mancarea venea in ritm atat de rapid incat nimeni nu a suferit vreo cadere de glicemie :)

Maximul a fost cand la Bar Nestor a trebuit sa mergem cu 1 ora aininte de deschidere sa ne inscriem pe o lista de asteptare pentru o bucata de tortilla. Acest bar face doar 2 tortilla pe zi (una la pranz si una seara). Daca ai noroc, prinzi una din cele 16 bucati de tortilla din fiecare tura. In acea zi, noi am fost mai mult decat norocosi. Am prins ultimele doua bucati! Dupa o ora ne-am intors si triumfatori ne-am primit portia in fata a zeci de persoane care se uitau cu invidie la noi. Le-a trecut cand si-au primit txuleta, care aici e la fel de fabuloasa ca si aceasta rara tortilla.

Un alt bar preferat a fost Casa Urola. Anghinarea cu sos de alune de padure a fost preferata mea. Dar si restul au venit destul de aproape.

Borda Berri, un al loc fain, cu cele mai fragede coaste.

Bar Sport, detinut de fratele gazdei noastre Maria, au cei mai buni calamari la gratar. Se topeau in gura, n-am mai mancat asa ceva.

La Gandarias am mancat solomillo, portii individuale de muschiulet de vita cu ardei verde si sare de mare. La Fuego Nero am mancat mini-hamburgeri de vita Kobe.

La Vina am mancat "cel mai bun cheesecake din lume", asa il numeau localnicii. A fost minunat, de fapt atata de minunat ca am mers acolo pentru desert in fiecare zi. Servit cu un pahar de Nectar Pedro Ximenez. Am primit reteta, abia astept sa vad daca-mi iese. Si alt desert extraordinar: budinca de paine de la Atari.

Gilda, este cel mai cunoscut pintxos. A fost creat in barul Casa Valles. Este de fapt o frigaruie pe care se pun masline, ardei iuti guindilla murati si un file de ansoa. Se mananca dintr-o singura muscatura. Mai greu, dar am reusit si eu acest lucru. Aperitivul este inspirat de Rita Hayworth cand a jucat in filmul Gilda. Scena in care Rita dansa a fost cenzurata in Spania, asa ca toti au mers in Franta sa o vada. Se pare ca scena este la fel de verde, sarata si picanta ca si acest aperitiv. Acu' trebuie sa vad si eu filmul. Cele mai bune gilda  le-am mancat in Bar Sport si Bar Nestor.

Talos, este mancarea stradala care ne-a placut in mod special. Sunt de fapt lipii de malai facute pe loc in care se invart chorizo proaspeti fripti, bacon, branza sau ciocolata. In fiecare dimineata am mancat pe faleza talos cu chorizo si am baut un cortado (cafea, ca un macchiato). Desi eu nu beau cafeaua indulcita am comandat de fiecare data cortado con sacarina, fiindca suna atat de haios cum il pronuntau acolo... Asta a fost primul lucru pe care l-am auzit in Spania si am izbucnit in ras in fata saracului individ care-si comanda o cafea.

Am ametit doar amintindu-mi aceste mancaruri. Si nici nu am ajuns inca la: foie gras la gratar, ton confiat cu ceapa, merluciu sau bacalao fript, ardei verzi fripti cu un pahar de bere, jambonul iberic bellota.

In timpul zilei am baut bere (servita si la pahare mici potrivite portiilor mici de mancare), vino tinto (vin rosu), vino tinto de verano (vin rosu cu limonada si vermut). In loc de apa am baut Txakoli Getariako (Txakolia de Getaria). Pe bune, doar dupa cateva zile am realizat ca n-am prea baut apa. Este un vin alb, usor spumos, proaspat, cu aciditate ridicata, simplu dar perfect combinat cu mirosul de mare si soarele caldut din San Sebastian. Curgea asa usor pe gat, ca o limonada. Vinul se toarna prin niste dopuri speciale care il fac mai spumos. Se toarna de la jumatate de metru in pahare joase de apa. O adevarata revelatie acest vin. Numai ce scriu si papilele mele reactioneaza.

Seara am baut vermut si gin. Ce n-am baut in SS: calimocho (vin rosu cu cola). Singurul lucru care nu mi-a placut in SS: cidrul. Raman la varianta franceza.

Desi noi am reusit performanta sa nu mancam la un restaurant normal, cu mese, acestea exista. Se numesc jatetxe. De fapt San Sebastain detine 16 stele Michelin, are cateva din cele mai bun restaurante din lume, printre care Mugaritz si Arzak.

In prima zi am fost ajutati sa descoperim orasul de Lurdes, ghida noastra minunata. Am luat un tur de pintxos, de pe Viator.com A durat 3 ore, prin 6 baruri. Turul a fost rentabil calitate/pret, il recomand.

Shopping de mancare am facut la Mimo, un magazin pentru gurmanzi in hotelul Maria Cristina. Branzeturi am luat de la magazinul Elkano.

Pe langa mancat si plimbari pe plaja, am vizitat muzeul San Telmo si acvariul. Ne-am plimbat prin parcul Cristina-Enea. Am urcat pe muntele Urgull ca sa vedem panorama orasului. Am mirosit orasul in Prafumeri Benegas, o parfumerie veche cu parfumuri de colectie. Aici am descoperit ca San Sebastian are propriul parfum: Sirimiri, care inseamna ploaie razleata. Mirosit, placut, cumparat. Desi clima este ploioasa in timpul iernii si a primaverii, noi ne-am bucura de 20 de grade cu soare aproape tot timpul. Multi faceau baie in ocean, dar eu n-am indraznit, la 14 grade cat avea apa. Doar mi-am inmuiat gleznele. Si am mancat prima inghetata din acest an, de mango, de la Boulevard.

Pluerotus la gratar cu rosii

Cheesecake (Vina)

Chorizo proaspat (Bar Sport)

Foie a la plancha (Bar Sport)

Frigarui de porc si vita (Bar Sport)

Txuleta (Txuleta)

Merluciu proaspat pane (Vina)

Pintxos

Solomillo (Gandarias)

Pintxos

Cheesecake (Vina)

Patatas bravas ( La Mejillonera)

Calamari fripti ( La Mejillonera)

Bar Sport

Modul de turnare a Txakoli

Jumari (Txuleta)

Ardei Piquillo confiati (Txuleta)

Gin (Atari)

Pitxos

Tortilla cu salata de rosii (Bar Nestor)

Pitxos

Pitxos

Budinca de paine (Atari)

Pitxos

Vin Rioja (Atari)

Pitxos

Pitxos

Tartine cu feta

Ciuperci (Zeruko)

Frigarui de caracatita

Pitxos (Zeruko)

Cortado (faleza)

Caracatita marinata (Vina)

Pui fript (cu rozmarin; Fuego Nero)

Tortilla (Bar Nestor)

Coaste cu sos de mere (Borda Berri)

Inghetata de branza de capra (Atari)

Anghinare cu sos de alune de padure (Casa Urola)

Meniul... greu de citit si inteles

Crochete cu sunca(Casa Urola)

Scoica Saint Jacques in sos de usturoi Ajo Blanco (Casa Urola)

Gilda (Bar Nestor)

Calamari la gratar (Bar Sport)

Ciuperci cu piure de cartofi (Casa Urola)

Sparanghel cu sos de portocale (Borda Berri)

Risotto cu branza Idiazabal afumata (Borda Berri)

Caractita la gratar (Cuchara de San Telmo)

Obraji de vita in vin rou (Cuchara de San Telmo)

Bacalao (Cuchara de San Telmo)

Purcelus de lapte copt 6 ore (Cuchara de San Telmo)

Talos - preparare

Talo cu chorizo fripti

Casa Valles

San Sebastian

Hamburger Kobe

Jamon iberico

San Sebastian

Parc Enea Cristina

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

Muzeul Balenciaga (Getaria)

San Sebastian

San Sebastian

Vedere de pe muntele Urgull

San Sebastian

Servetele pe jos

Cea mai veche cladire din SS

Eu, facand ce fac cel mai bine (dupa primul cuplu de asiatici)

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...