Tort de morcovi
Retete desert Retete cu legume Retete de Craciun Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene
Iuuuhuuu, am inceput sa fac si torturi (a se citi tortúri ;) )! De fapt sa nu ma hazardez prea tare, e un singur tort deocamdata. In ciuda unor dificultati de asamblare (din lipsa de experienta) mi-a iesit chiar aspectuos. As fi putut sa decupez "burta" tortului sa iasa si ultimul strat egal si plat ca cele de la baza, iar nuca mergea usor prajita in cuptor, ca sa nu se oxideze (erau nuci de anul acesta, inca crude). In rest am fost foarte, foarte multumita de rezultat. Blatul mi-a iesit pufos si moale, zici ca e insiropat, iar crema e fina, cu aroma usoara de citrice. O combinatie reusita!
Reteta e de la o doamna din Baia-Mare (din pacate nu-i stiu numele) care i-a dat reteta matusii mele, care i-a dat-o mamei mele si in final a ajuns la mine. Vedeti ce bine se aranjeaza lucrurile si retetele bune ajung invariabil la mine si implicit la voi?!?
Ingrediente
350 gr faina alba
1 plic praf de copt
2 lingurite rase bicarbonat de sodiu
2 lingurite rase scortisoara macinata
1/2 lingurita sare
5 oua
250 gr zahar
1 plic zahar vanilat
150 ml lapte batut
200 ml ulei
400 gr morcovi
110 gr nuca maruntita cu cutitul
Crema mascarpone
750 gr branza mascarpone
150 gr unt la temp. camerei
150 gr zahar pudra
1 lamaie mica
nuca macinata
Portii: 16
- Se amesteca toate componentele uscate, de la faina pana la sare (inclusiv).
- Se toaca nuca cu cutitul. Se dau pe razatoare morcovii.
- Ouale se pun intr-un bol impreuna cu zaharul. Se mixeaza cateva minute cu mixerul pana obtineti o compozitie spumoasa, galben pal, a carui volum a crescut mult.
- Se adauga laptele batut si uleiul si se mixeaza scurt pana la incorporare.
- Se adauga morcovii si nuca si se amesteca usor, cu o paleta, de jos in sus.
- Se adauga componentele uscate in 3 transe, amestecand la fel, usor, de jos in sus, cu o miscare de rasturnare. Amestecati usor pana aluatul e omogen.
- Turnati aluatul intr-o tava rotunda, cu pereti detasabili (de 26 cm diametru), in care ati asezat pe fund hartie de copt si ati uns peretii cu unt.
- Dati blatul la cuptor, 180C timp de 45 minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca nu iese uscata, mai lasati blatul la 150C timp de 10-15 minute, pana scobitoarea iese uscata.
- Lasati blatul sa se raceasca complet.
- In acest timp preparati crema. Mixati untul cu zaharul pudra timp de 4-5 minute, pana zaharul nu se mai simte. Adaugati branza mascarpone, coaja rasa si sucul de la lamaie. Mixati 1 minut, pana la omogenizare. Dati crema la frigider pana aveti nevoie de ea.
- Blatul racit il taiati in 3 felii egale. Asezati prima felie (cea de jos) pe platou. Ungeti uniform felia cu 5 linguri de crema. Asezati a doua felie deasupra. Ungeti si a doua felie cu 5 linguri de crema. Asezati ultima felie deasupra. Ungeti tortul pe toata suprafata cu crema ramasa. Presarati cu nuca macinata.
- Dati tortul la frigider cateva ore, astfel incat sa se raceasca bine si crema sa se intareasca.
Componentele uscate amestecate
Ouale batute spuma cu zahar
Adaugam componentele uscate in amestec
Aluatul pentru blat
Aluatul in tava
Blatul copt
Crema de mascarpone
Taiem blatul in 3 felii
Ungem fiecare felie cu crema
Ungem tortul cu crema si nuca macinata
Tort de morcovi