Tort Dobos

Retete desert Retete din Ungaria

Reteta Tort Dobos

Primul tort de pe site, "Dobosu' lui Buni"! Bucatar sef: Mariana (supranumita evident Buni, cea de la care am reteta de rulada cu branza), ajutor de bucatar: eu si beneficiarul: micul Matei, nepotul Marianei, care azi implineste 2 ani. "La multi ani!" Matei si si sa cresti mare si sanatos!

Mariana mi-a impartasit unul din secretele tortului Dobos: cacaoa, trebuie sa fie una de foarte buna calitate. In rest, daca urmati reteta si instructiunile si aveti suficienta rabdare sa-l faceti (dureaza 4 ore, insa daca aveti un ajutor harnic ca si mine e gata in doar 3 ore ;) ) va iesi un tortulet de neuitat. Mariana il face de cel putin 5 ori pe an, la aniversarea fiecarui nepotel, deci sursa mai de incredere de la care puteam sa iau reteta nu exista.

Ingrediente

Crema

3 oua mari
150 gr zahar
2 linguri pline cacao (de buna calitate)
200 gr unt la temperatura camerei

Blat (pandispan)

6 oua mari
6 linguri pline zahar
1 plic zahar vanilat
6 linguri pline faina
untura si faina pentru uns si tapetat tava

Decor

10 linguri zahar

  1. Crema: se amesteca ouale cu cacaoa si zaharul pana se omogenizeaza bine.
  2. Se aseaza pe foc o oala cu apa pana la jumatate si se aduce la fierbere. Deasupra se aseaza oala cu crema de cacao si se bate pe abur cu un tel pana devine consistenta, cam 15 minute. Ca sa stiti ca e gata verificati crema luand cu degetele de pe tel si daca crema se intinde (nu curge/vezi poza) atunci e gata. Se ia oala de pe abur si se lasa 10 minute la racit. Dupa care puneti oala cu fundul in apa rece inca 5 minute sa grabiti racirea.
  3. In cele 10 minute, cat crema se raceste, pregatiti blatul: se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu mixerul, cam 5 minute, pana sta pe mixer. Se adauga apoi zaharul si se mai bate inca cateva minute. Se adauga galbenusurile si se continua mixarea pana nu mai simtiti zahar in compozitie (pentru acest lucru trebuie sa gustati din cand in cand ;) ).
  4. Adaugati in final faina, amestecand-o de data asta cu lingura, usor, sa nu se lase spuma. Nu trebuie amestecata decat pana nu se mai vede faina prin aluat si chiar daca se fac mici cocoloase nu e o problema, aluatul va fi mai pufos asa.
  5. Revenim la crema racita: se freaca untul bine pana devine spumos si apoi incepem sa incorporam crema de cacao in el, cate o lingura pe rand. In acest fel nu exista riscul sa se taie crema! Cand ati terminat de incorporat toata crema, dati-o la frigider sa se intareasca.
  6. Incingeti cuptorul la 200C. Ungeti un fund de tava cu pereti detasabili cu diametru 22 cm cu untura (nu unt, nu ulei). Pudrati-o bine cu faina. Puneti 2 linguri pline de aluat pe disc si intindeti uniform cu un cutit. Coaceti foaia cam 5-6 minute.
    Din aluat ar tebui sa va iasa intre 10 si 12 foi, numarul lor depinde de marimea oualor.
    Foaia se desprinde de tava cu un cutit. Foile se desprind de pe tava imediat ce sunt scoase din cuptor, altfel crapa.
    Tava nu se spala intre foi! Se sterge doar cu un servetel si eventual se rade aluatul lipit de pe margini.
    Inainte de fiecare foaie, tava se unge cu untura si se pudreaza cu faina!
    Foile coapte nu le stivuiti una peste alta fiindca se lipesc. Cel mai bine e sa lucrati cu doua farfurii (platoul pe care veti construi tortul si inca o farfurie). In farfuria a doua puneti intotdeauna foia scoasa din cuptor si lasati sa se racesca pana se coace urmatoarea. Cand scoateti una noua din cuptor, foaia racita se pune pe tort.
  7. Asamblam tortul: asezam o foaie coapta pe un platou, ungem cu o lingura plina de crema, apoi iar foaie si apoi crema... ultimul strat va fi de crema si lasam o foaie nefolosita.
  8. Decor: Ultima foaie coapta o lasam pe tava si asezam hartie dedesubt ca sa nu murdarim masa de lucru cu caramel.
  9. Topim zaharul intr-un ibric pana capata o culoare aurie inchis. La inceput nu amestecati in zahar, pana vedeti ca incepe sa fumege usor. Doar atunci incepeti sa amestecati, astfel caramelul va capata un gust mai intens. Nu lasati caramelul pe foc nesupravegheat, se arde usor. Cand are culoarea whisky-ului e gata.
  10. Turnati caramelul peste ultima foaie. Incalziti un cutit in flacara de la aragaz si cu lama fierbinte taiati foaia in 12 felii, ca si cum ati taia o pizza. Dupa fiecare taietura incalziti lama cutitului, altfel caramelul va crapa.
  11. Asezati feliile obtinute deasupra tortului. Decorati simplu, cu flori naturale.

Amestecam ingredientele pentru crema

Amestecam ingredientele pentru crema

Batem crema pe abur

Batem crema pe abur

Pana devine "elastica"

Pana devine "elastica"

Incorporam lingura cu lingura crema in untul frecat

Incorporam lingura cu lingura crema in untul frecat

Cu rabdare, sa nu se taie crema

Cu rabdare, sa nu se taie crema

Cand e gata, dam crema la frigider

Cand e gata, dam crema la frigider

Aluat foi

Aluat foi

Intindem foaie pe tava unsa si tapetata cu faina

Intindem foaie pe tava unsa si tapetata cu faina

Foaie

Foaie

Asamblam tortul

Asamblam tortul

Turnam caramel pe ultima foaie

Turnam caramel pe ultima foaie

Crusta pentru decor

Crusta pentru decor

Taiem crusta cu lama fierbinte

Taiem crusta cu lama fierbinte

Aezam feliile rezultate deasupra tortului

Aezam feliile rezultate deasupra tortului

Tort Dobos

Tort Dobos

Comentarii (106)

 

Ultimele comentarii

Laura  acum 7 ani - 23 Aprilie 2015 22:00  

arata ca o mamaliga spoita cu ceva...crema nu-i pot spune...asta e dobosul saracului
 

popa cosmina maria  acum 6 ani - 16 Octombrie 2015 17:43  

l am facut si a iesit mortal.... ;) =P~ , foarte usor de facut.......
 

Mirela  acum 5 ani - 13 Iulie 2016 14:15  

Aaaaa, sa ma incumet si eu la asa ceva??! :p
 

Mirela  acum 5 ani - 13 Iulie 2016 14:16  

In caz ca da, ce cacao recomanzi? :)
 

Ioana  acum 5 ani - 13 Iulie 2016 14:26  

eu una nu, la noi e prea cald pentru a sta atata langa cuptor :)
citeste aici despre cacao: [link] la final sunt brandurile pe care le folosesc
 

Mirela  acum 5 ani - 13 Iulie 2016 14:29  

Oho, ce articol documentat :) Cald, asa e, uitasem :))
 

Ioana  acum 5 ani - 13 Iulie 2016 14:32  

mult prea cald, se topeste crema tortului :)
poti face sorbet de iaurt in schimb [link]
 

Mirela  acum 5 ani - 13 Iulie 2016 14:38  

Mmmm...da' ce pot folosi in loc de capsuni?!? Ca nu-mi plac :D
 

Mirela  acum 5 ani - 13 Iulie 2016 14:39  

A, am vazut, merge si cu altele :)
 

Ioana  acum 5 ani - 13 Iulie 2016 14:40  

acum zmeura sau visine
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...