Vas de lut

Ustensile utile in bucatarie

Acest vas l-am primit cadou de la Ioana careia ii spun: multam fain! Sarmalele pregatite in el ies foarte bune. Nu uitati ca vasul trebuie pregatit inainte de utilizare si nu folositi detergenti pt. a-l spala.

Cateva reguli pentru a-l folosi (mai ales daca interiorul vasului nu e smaltuit):

  1. Se tine vasul in apa si cu apa in el cca 3 h.
  2. Scoatem vasul din apa si il umplem cu apa si condimente de care avem, sare, piper, vin alb, cimbru, marar, dafin, usturoi...
  3. Punem vasul sa fiarba cu acest amestec timp de 1 h dupa care lasam peste noapte sa se raceasca. E posibil sa curga apa din el, daca curge putina nu va speriati (cca 50 ml), daca este mai multa transformati-l in vas cu flori.
  4. A doua zi il limpeziti bine dupa care il puteti folosi. In caz ca nu faceti in acea zi sarmalele ci doar dupa cateva zile, trebuie sa lasati vasul in apa cca 30 minute inainte de folosire.
  5. Dupa ce ati pregatit sarmalele, a doua zi cand s-au racit le scoateti din vas (ca sa nu prinda miros) si le puneti intr-o oala obisnuita.
  6. Vasul trebuie spalat cu bicarbonat sau otet. Dupa spalare il uscati bine si inainte de a-l pune deoparte puneti in el cateva frunze aromate (dafin, rozmarin, leustean)
  7. Nu folositi vasul direct pe flacara de aragaz, folositi o plita si dati focul pe minim.
  8. Intotdeauna introduceti vasul de lut in cuptorul rece si apoi il porniti; daca il puneti direct in cuptorul preincalzit exista riscul sa crape.

tinem vasul in apa

lasam cu condimentele la racit

plin cu sarmale

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...