Caprioara la ceaun

Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete de Pasti

Caprioara, o alternativa buna pentru cei care nu ageeaza mielul, insa doresc ceva special pentru masa de Pasti. Am pregatit-o in stil grecesc, urmand, cu mici modificari, reteta de stifado.

Ingrediente

700 gr carne caprioara (pulpa sau spata; sau cuburile de carne care se vand sub denumirea de "gulas de caprioara" )
300 gr ceapa mica (arpagic)
6 catei mari de usturoi
1 lingura pasta de rosii
10 cuburi supa de vita (sau 100 ml supa de pui; in lipsa, folositi apa)
1 1/2 linguri otet de vin rosu
30 ml ulei de floarea soarelui
20 ml ulei de masline extravirgin (de buna calitate)
1 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita cumin macinat
1 fir rozmarin
sare

Marinata

200 ml vin rosu sec (am folosit Shiraz)
1 bucata baton scortisoara (5 cm)
10 boabe ienibahar
3 cuisoare
4 foi dafin
2 linguri otet de vin rosu
1 lingurita sare

Portii: 4-5

  1. Se spala carnea in cateva ape, pana ramane curata apa pe ea. Se taie cubulete.
  2. Se pun intr-un vas si se adauga toate ingredientele pentru marinata. Se amesteca bine, se acopera si se lasa la marinat peste noapte.
  3. Se scoate carnea din marinata si se usca cu servetele de bucatarie.
  4. Se incinge intr-un ceaun uleiul de floarea soarelui. Se prajesc cubulete la foc mediu spre mare. Prajiti-le in transe, astfel incat sa nu fie inghesuite. Daca inghesuiti carnea in ceaun, ea se va inabusi in loc sa se prajeasca. Carnea prajita pastrati-o intr-un vas.
  5. Cand terminati de prajit toata carnea, adaugati ceapa curatata dar lasata intreaga. Prajiti, amestecand des, pana se rumeneste si incepe sa miroasa dulceag. Adaugati cateii de usturoi curatati, dar lasati intregi. Continuati sa prajiti inca 2 minute. Scoateti ceapa si usturoiul peste carne.
  6. Atentie, acum ceaunul ar trebui sa aiba arsuri pe fund si pe margini. Nu va ingrijoarti, e excelent, e exacte ce am vrut sa obtinem. Acea crusta de pe vas va da aroma mai buna tocanitei noastre.
  7. Intr-o cescuta amestecati 3 linguri din marinata, 1 1/2 linguri otet si cuburile de vita (pui sau apa). Turnati acest amestec in ceaun si cu o lingura de lemn frecati peste tot, pe fund, pe lateral, ajutandu-va de lichidul adaugat ca sa dizolvati "arsura" de care vorbeam mai sus. Cand vasul e cat de cat curat, lasati sa fiarba lichidul cam 5 minute, pana devine siropos.
  8. Trageti ceaunul de pe foc si adaugati in el carnea, ceapa si usturoiul, aromele din marinata (scortisoara, frunzele de dafin , ienibahar, cuisoare pe care le "pescuiti" cu o paleta). Adaugati in plus oregano si cumin. Condimentati cu sare dupa gust (cam 1 lingurita rasa) si piper negru (cam 1/2 lingurita). Amestecati totul bine.
  9. Adaugati pasta de rosii dizolvata intr-o cana de apa. Mai adaugati uleiul de masline si inca 1/2 cana de apa (sau 1 cana de apa daca doriti tocanita cu mai mult sos).
  10. Asezati deasupra rozmarinul si aduceti continutul la fierbere.
  11. Acoperiti ceaunul cu un capac sau folie de aluminiu (atentie, sa fie bine etansat) si dati la cuptor la 160C pentru 1.5 ore.
    * nu cunosc modul in care a fost tratata carnea de caprioara (daca a fost fezandata, daca era de crescatorie sau nu) asa ca timp de coacere in cuptor poate varia in functie de aceste elemente; mie mi s-a parut ca s-a facut extrem de repede si a iesit extrem de frageda; indicat e ca dupa 1.5 ore daca nu e facuta, mai adaugati lichid (apa/supa fierbinte) daca a scazut prea mult, o "resigilati" cu folie si o mai lasati la cuptor; o verificati apoi tot la 30 minute.
  12. Se serveste presarat cu patrunjel proaspat, alaturi de orez fiert sau piure de cartofi.

Prajim carnea in transe

Prajim ceapa si usturoiul

Carnea si ceapa

Vasul dupa prajire

Degresam vasul

Tocanita fierbe

Dupa 1.5 ore la cuptor

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...