Cartofi dulci umpluti cu carne de vita si sos cheddar

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta de astazi este genul de comfort food sanatos care iti ofera energie, gust si satisfactie. Perfect pentru oricine vrea sa manance curat, dar fara sa renunte la placerea unei mese consistente.

Ingrediente

6 cartofi dulci medii

Umplutura de carne de vita

750 gr carne tocata de vita 
1 ceapa 
2 catei de usturoi
1 lingurita pasta de rosii
1 lingura cu varf jalapeno murati
1 lingurita sare
1 lingurita piper negru rasnit
1 lingurita boia dulce
1/2 lingurita chili (fulgi)
1 lingurita oregano uscat
1 lingurita chimion
1-2 linguri ulei

Sos cheddar cremos

200 gr lapte 
200 gr branza cheddar razuita
1 lingurita rasa amidon

Garnituri

1 rosie 
1 ceapa rosie medie
1 lingura suc de lamaie
2 linguri suc de pe jalapeno murat
patrunjel tocat

Bucati: 6
Calorii: 650 cal / bucata
Proteine: 34 gr /bucata
Pret: 69 RON in total

Cum se prepara cartofi dulci umpluti cu carne de vita si sos cheddar

  1. Prima data coaceti cartofii intregi in cuptorul incins la 220C timp de aprox 1 ora (pana o furculita intra foarte usor in ei).
  2. Cat se fac cartofii pregatiti umplutura: intr-o tigaie cat mai larga (peste 30 cm), incingeti uleiul si caliti ceapa tocata marunt pana se inmoaie bine. Adaugati usturoiul strivit si mai sotati 1 minute. Adaugati pasta de rosii si mai sotati 1 minut.
  3. Adaugati carnea tocata si sotati la foc mare, amestecand des pana isi schimba culoarea peste tot. Adaugati condimentele (de la sare la chimion) si sotati pana carnea  se coloreaza uniform. La final adaugati ardeii jalapeno tocati marunt.
  4. Pentru sosul cheddar: incalziti bine laptele, dar sa nu fiarba, e important, altfel sosul se va separa ("branzi"). Adaugati apoi branza razuita si amestecat bine cu amidon, dar in transe, amestecand dupa fiecare tura. Daca la un moment dat branza nu se mai topeste puteti pune vasul iar pe foc, dar numai putin cat sa se reinfierbante. Amestecati cu un tel mereu cat faceti sosul. La final va iesi un sos cremos. Dupa ce se racoreste putin il transferati intr-un spritz ca sa fie mai usor de folosit.
  5. Tocati marunt patrunjelul. Tocati cubulete rosia. Marinati ceapa astfel: lasati cubuletele de ceapa cu putina sare sa stea 5 minute; adaugati apoi sucul de lamaie si zeama de pe jalapeno si lasati la marinat pana veti folosi ceapa.
  6. Cand cartofii sunt gata si se racoresc un pic ii taiati in doua pe lungime. Cu o lingurita scoateti cam 1/3 din miez, de pe ambele parti ca sa faceti loc pentru umplutura. Umpleti cartofii cu multa carne de vita (2-3 linguri la fiecare bucata).
  7. Introduceti cartofii astfel umpluti inapoi la cuptor, tot la 220C tmp de 10 minute.
  8. Cu spritzu puneti sos din belsug pe toata lungimea cartofului. Sosul se va inmuia de la umplutura fierbinte. Peste sos adaugati movilite de rosie, ceapa marinata si la final un mot de patrunjel tocat. 
    Pentu varianta fit: foloseste carne de vita sub 10% grasime; foloseste doar jumatate din sos; foloseste doar 1 lingura de ulei la umplutura. Astfel veti reduce caloriile la 500 per bucata

 

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...