Ciuperci confit

Retete aperitive Retete cu ciuperci Retete de post Retete fara gluten Retete simple

Ciuperci preparate astfel incat sa ne fie la indemana toata saptamana. Avantajul acestei metode este ca se pot prepara din timp cantitati mari de ciuperci. Reteta este scalabila la orice cantitate doriti si va intra la cuptor. Sunt practice atunci cand ajungeti tarziu acasa sau aveti mai multi musafiri.

Ideea am retinut-o de la Casa Urola din San Sebastian unde am mancat cele mai matasoase si aromate ciuperci champignon. Probabil acelea erau facute sous-vide, dar gatirea in ulei la temperaturi mici a dus la un rezultat asemanator. Gustul ciupercilor se concentreaza foarte tare iar uleiul se infuzeaza profund de aroma lor. Daca va amintiti, acum 3 ani am mai pregatit in mod asemanator broccoli, a iesit la fel de concentrat si aromat.

Se pot prepara folosind aceasta metoda orice tip de ciuperci, inclusiv hribi, ghebe, pleurotus etc. Daca ciupercile sunt foarte mari se pot taia bucati.

Ingrediente

500 gr ciuperci (am folosit champignon brune)
500 ml ulei de masline
1 catel usturoi
2 crengute cimbru (poate fi uscat)
sare

  1. Se rup piciorusele ciupercilor. Se sterg palariile cu un servetel umed. Se pun intr-un vas mai larg care merge la cuptor. Ciupercile pot fi inghesuite un pic, fiindca la cuptor vor scadea usor si se vor aseza in vas pe un singur strat. Se presara cu sare si se amesteca. Se pun felii de usturoi si crengutele de cimbru printre ele. Daca doriti mai puteti adauga o crenguta de rozmarin, tarhon sau o foaie de dafin.
  2. Se toarna suficient ulei cat sa fie acoperit primul strat de ciuperci. Cantitatea de ulei variaza in functie de vas, dar la aceasta cantitate si la un vas de diametru veti avea nevoie de aprox 2 cani de ulei.
  3. Se pune vasul pe foc si se incinge uleiul, doar pana vedeti bulinute mici ridicandu-se in jurul ciupercilor.
  4. Dati imediat vasul la cuptor preincalzit la 90C pentru 1 - 1.5 ore. Ca sa stitit cand sunt gata, gustati una si ea trebuie sa fie moale pana in centru, cumva untoasa. Timpul depinde de dimensiunea ciupercilor. Opriti cuptorul si lasati sa se raceasca in cuptor.
  5. Puneti ciupercile intr-un borcan si turnati ulei cat sa le acopere. Pe fundul vasului veti vedea un lichid inchis la culoare, acela e sucul ciupercilor, incercati sa nu-l puneti in borcan, va scadea valabilitatea ciupercilor. Restul de ulei aromat se poate congela.
  6. Folositi ciupercile intregi sau feliate. Se pot incalzi rapid folosind putin ulei de pe ele. Uleiul aromat care ramane se poate folosi si el in diferite preparate (pilafuri de orez, pe bruschette sau cand prajiti paine, in sosuri, la omlete). Rezista la frigider cam 2 saptamani.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...