Confit de rata

Categorii: Retete din Franta, Retete de mancaruri cu carne, Retete de Muraturi si Conserve, Reteta cu carne de rata si gasca, Retete de Craciun

 

Confit de rata
Pinterest

Confit este una dintre cele mai vechi modalitati de conservare a carnurilor. Daca francezii prefera sa conseve in acest mod pulpele de rata sau gasca, romanii prefera carnea de porc. Cred ca va amintiti de carnea de porc si carnatii in untura din camara bunicii.

Este foarte comod sa aveti carnea pregatita in acest fel. O puteti adauga intr-o salata gourmet (vezi salata de aici) sau puteti pregati o garnitura langa ea (vezi reteta de rata pe varza rosie) si masa e gata. Dar toate astea in postarea viitoare...

Pentru aceasta reteta am urmat cateva din sfaturile lui Thomas Keller.

Ingrediente
Confit de rata

2 pulpe rata
500 gr untura de rata
2-3 catei de usturoi

Sare verde

40 gr sare mare
1 ligurita piper boabe
1 fir bogat cimbru
6 fire patrunjel
1 foaie dafin (sau 1/4 lingurita dafin pudra)
cateva ace de rozmarin (optional)

Preparare
Confit de rata

  1. Intr-un robot se pun toate ingredientele pentru sarea verde. Se mixeaza pana obtineti o sare verde. Sarea e suficienta pentru 5 pulpe.
  2. Pulpele de rata se curata de grasimea de pe margini (aceasta nu se arunca, se poate topi la foc mic pentru a se obtine untura de rata). Se taie pielea de pe os (se curata tendoanele in acea zona, pentru un aspect final mai frumos).
  3. Se spala bine pulpele si se absorb cu servetele de bucatarie. Se presara apoi cate o lingura de sare verde pe fiecare pulpa si se maseaza bine pe toate partile. Se aseaza pe o farfurie cu pielea in jos, se acopera cu folie si sa pune la frigider pentru 24 ore.
  4. A doua zi se spala pulpele de excesul de sare si se absorb cu servetele de bucatarie.
  5. Se pun pulpele intr-o tava termorezistenta (nu foarte larga, doar cat a cuprinda pulpele). Se acopera pulpele cu untura topita (mie mi-au ajuns 500 gr untura). Se pun cateii de usturoi curatati in untura.
  6. Se da tava la cuptor la temperatura mica. Ideal ar fi sa setati cuptorul undeva intre 90-100C. Daca cuptorul vostru are aceste temperaturi setati-l asa (carnea va avea o culoare mai frumoasa si va fi mai suculenta). Cuptorul meu merge minim doar la 130C, asa ca am pus o coada de lingura de lemn la usa sa tina usa intredeschisa si am reusit sa obtin o temperatura de 120C.
  7. Se tin pulpele la cuptor pana introduceti furculita in ea si simtiti ca intra usor (carnea e foarte moale). Cu temperatura setata de mine (120C) a durat 3 ore, daca setati la 90-100C, va dura mai mult, dar merita.
  8. Scoateti tava din cuptor si dupa ce s-a racorit introduceti-o la frigider. Untura se va intari si pulpele vor rezista saptamani intregi conservate in acest fel.
  9. Cand doriti sa le folositi, scoateti vasul cu untura si lasati-l un pic sa revina la temperatura camerei. Scoateti pulpele din untura (usor sa nu le rupeti), le curatati cu un cutit de excesul de untura si apoi fie la prajiti intr-o tigaie acoperita, la foc mic pana pielea e crocanta, fie le incalziti in cuptor.
 
Confit de rata - Pulpele date cu sare verde

1. Pulpele date cu sare verde


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 15)  

 
loading...

 

 

Simona-Adina Hotea  acum 4 ani - 6 Decembrie 2013 09:11  

Re: Confit de rata

Ne rasfeti cu retete pentru sarbatori si-ti multumim pentru asta. Cred ca fiecare poate gasi pe site-ul tau fie ceva traditional, fie ceva inedit pentru masa lui, fie ambele. vesel
 

Cristina  acum 4 ani - 6 Decembrie 2013 09:58  

Re: Confit de rata

super reteta!
 

Maria  acum 4 ani - 6 Decembrie 2013 10:23  

Re: Confit de rata

Unde gasim sa cumparam untura de rata,gasca?
Multumesc
 

Anamaria  acum 4 ani - 6 Decembrie 2013 23:16  

Re: Confit de rata

Mai greu de gasit pulpe de rata si mai ales grasime de rata. Se conserva pe vremuri la fel si carnea de pasare, inclusiv de curcan. Dar mi-a amintit de carnea de porc prajita, pastrata de bunica in untura. Ce bunatate era ! Imi placea mult, dar nu topita untura, ci curatata de pe carne. Mi se parea mai buna asa, pastra mai bine gustul. Alte vremuri.
 

JE  acum 4 ani - 8 Decembrie 2013 07:46  

Re: Confit=zaharisit=merge la fructe

Cuptorul meu naspa incepe de la 50 gr.celsius si merge maxim la 300 gr. celsius.Daca lasi usa intredeschisa te poti trezi ca-ti arzi butoanele datorita caldurii degajate care urca.Eu conserv carnea asa de multa vreme, dar pasare ca porcul nu-i, asta-i adevarul.Dimineata cand afara ninge frumos, pun un pahar de palinca de 54 gr., scot carnita din ulceaua de pamant, o trantesc in oala de tuci cu untura pe ea, o las sa se perpeleasca la foc moale, desfac pita de casa din stergar si tai cateva felii groase ( ca la tara ), beau palinca, mai pun una ca ase' ii faina treaba, scot carnea si arunc in untura 5 oua de casa, din alea portocalii, le fac usor ca sa se pastreze galbenusul fluid, apoi iara trag o palinca, le scot pe farfurie langa carnita aburinda si pita de casa, pun langa un castron de pamant plin cu ardei umpluti cu varza ( muraturi bineinteles ), chem familia la masa si ii dam bataie la micul dejun.apoi din cand in cand sorb cate o gurita de vin de casa cupajat, rubiniu si aromat, ca asa-i sede bine unui ardelean traditionalist dimineata, SARBATORI FERICITE SI Doamne Ajuta!
 

iacob  acum 4 ani - 8 Decembrie 2013 19:59  

Re: Confit de rata

de ce mucegaieste untura de porc in borcan ?
 

Unsurosu'  acum 4 ani - 8 Decembrie 2013 22:10  

Re: Confit de rata

Nu ete indicat sa folosesti untura rezultata in care s-a prajit carnea, contine apa pe care o lasa carnea in mod normal si in plus nu este curata.Scoate carnea, pune-o 30 minute la racit si scurs pe un prosop de hartie, topeste untura alba, buna si proaspata intr-o oala de tuci curata si apoi toarn-o peste carnea pe care ai pus-o in borcan. Cam atat!
 

Ioana  acum 4 ani - 9 Decembrie 2013 08:56  

Re: Confit de rata

Se gaseste fara probleme rata si untura de rata la Cora si alte supermarketuri. de asemenea untura de rata se gaseste si la magazinele cu produse traditionale romanesti.
 

Ioana  acum 4 ani - 9 Decembrie 2013 09:01  

Re: Confit de rata

la 120C nu se ard butoanele aragazului, te asigur. dar ideal e sa ai cuptor cu temperatura buna sa nu faci improvizatii.
 

Ioana  acum 4 ani - 9 Decembrie 2013 09:03  

Re: Confit de rata

Iacob, ce fel de untura ti-a mucegait? untura simpla?
 

Ioana  acum 4 ani - 9 Decembrie 2013 09:06  

Re: Confit de rata

ai dreptate, daca pui untura noua sau cureti untura in care ai facut carnea rezista si luni intregi la loc rece. eu am scris ca rezista doar cateva saptamani tocmai din acest motiv, nu e curata untura.
 

iacob  acum 4 ani - 9 Decembrie 2013 22:12  

Re: Confit de rata

untura rezultata din jumari de porc am turnat-o (peste carnatii prajiti) , intr-un borcan de 5 litrii.dupa aprox trei saptamani,am verificat borcanul,untura fiind mucegaita ;am inlaturat stratul de mucegai dar se pare ca revine. Ce sa fac? arunc marfa? multumesc de sfaturi
 

Ioana  acum 4 ani - 10 Decembrie 2013 09:17  

Re: Confit de rata

borcanul era curat, l-ai dezinfectat? asta e foarte important. ca si pastrarea la rece (fie camara unde nu ajunge caldura din casa, fie frigider). de asemenea cand torni untura in vas, sa torni doar ce e limpede, fara firimiturile de la jumari.
 

JE  acum 4 ani - 14 Decembrie 2013 14:34  

Re: Confit de rata

Iacob, in primul rand trebuie sa prajesti carnea la un foc molcom, usor, fara graba.In functie de textura si calitatea carnii ea se va praji mai repede sau mai tarziu, iti dai seama dupa cum intra in ea furculita.Dupa ce consideri ca este suficient prajita (o culoare aurie, nu maronie), scoti bucatile, le pui la stors 5 minute, apoi le asezi in borcan (cat de cat aerisite, nu indesate) si torni untura curata, proaspata peste ele.Nu folosesti untura in care ai prajit carnea, aia o arunci.Borcanul trebuie sa fie umplut pana la ''gura'' si sa dea untura peste carne.Lasi borcanul fara capac pana se face untura ''beton'' alba, apoi pui capacul (poti sa lasi deschis borcanul sau ulceaua ) sau lasa-l liber.Nu pune nimic peste borcan sau nu inchide recipientele pana nu sunt reci complet.
 

Olga  acum 3 ani - 1 Iulie 2014 14:18  

Re: Confit de rata

Senzatie, am pregatit-o cu scopul de a o pune la congelator, dar nu m-am putut abtine, e o adevarata revelatie. N-am sa pregatesc carnea de rata in alt fel (exceptie rata chinezeasca- o alta preferata).
O mancare foarte gustoasa, absolut delicioasa.
Cred ca ma repet vesel

Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 3 ani - 1 Iulie 2014 14:29  

Re: Confit de rata

Olga, in sare poti folosi si alte arome, nu doar verdeturile propuse aici. poti pune coaja de lamaie/portocala, cuisoare, fenicul etc
 

Olga  acum 3 ani - 1 Iulie 2014 14:37  

Re: Confit de rata

Combinatia asta din sarea verde mi s-a parut dementiala, imi place cimbrul, rozmarinul fooooooorte mult; fenicul n-am folosit niciodata, dar am sa incerc.

Multumesc pentru sugetie.
 

Ioana  acum 3 ani - 1 Iulie 2014 14:47  

Re: Confit de rata

nu e musai sa schimbi acum, cand te plictisesti sau ai vreo masa tematica...
 

olga  acum 3 ani - 31 Octombrie 2014 13:13  

Re: Confit de rata

Ioana, pot sa folosesc pulpe de fazan?

Multumesc
 

Ioana  acum 3 ani - 31 Octombrie 2014 13:15  

Re: Confit de rata

absolut, orice carne se poate face asa.
 

simona  acum 2 ani - 28 Noiembrie 2015 16:56  

Re: Confit de rata

Am de pregatit o masa pt vreo 12 adulti si asvrea sa fac pulpa cu varza rosie.cam de cate puple as avea nevoie si cata untura? Nu am mai gatit rata pana acum
 

Ioana  acum 2 ani - 30 Noiembrie 2015 10:24  

Re: Confit de rata

ai nevoie de 1 pulpa / persoana si untura cat sa le acopere complet, cca 3 kg, dar depinde putin si de vasul tau.
 

Raluca  acum un an - 14 Octombrie 2016 05:56  

Re: Confit de rata

Buna! Se poate pregati si pieptul de rata in acelasi mod? Multumesc
 

Ioana  acum un an - 14 Octombrie 2016 11:04  

Re: Confit de rata

teoretic, da. dar practic e prea bun pieptul de rata ca sa-l supui unui astfel de tratament potrivit pentru bucati care se gatesc mai greu.

aici gasesti o reteta cu piept de rata [link]
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus