Coltunasi cu magiun de prune

Retete aluaturi Retete desert Retete cu paste Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti

Prinsa de magia sarmalelor cu pasat am vrut sa mai fac saptamana aceasta o reteta traditionala. Cum mai aveam un borcan de magiun Topoloveni de la Ramona de la Casa Bio, am zis ca niste coltunasi ar fi o provocare pentru mine. De data asta n-am avut ajutor, asa ca am fost autodidacta. Duminica nu mi-au iesit perfect. Au fost o idee cam tari, asa ca ieri seara le-am refacut, am adaptat un pic aluatul si am crescut timpul de fierbere si au iesit perfect.

Ingrediente

Aluat

250 gr faina alba
100 ml lapte (sau apa)
1 ou
1/4 lingurita sare

Umplutura

1/2 borcan de 350 gr magiun de prune (silvoita)

Topping

100 gr pesmet (sau 50 gr pesmet+50 gr nuca prajita macinata)
3 linguri zahar (sau mai mult, dupa gust)
1/4 lingurita scortisoara macinata (sau dupa gust)
50 gr unt
1 lingura rom (sau lichior de portocale Cointreau)

Bucati: 50

  1. Se bate oul cu laptele caldut. Se toarna in mijlocul fainii amestecate cu sare si se framanta pana se obtine un aluat elastic. Eu dupa ce s-a legat aluatul l-am pus in masina de paine setata pe programul de framantat (programul 11, dureaza 13 minute).
  2. Dupa framantare se acopera cu un prosop si se lasa 30 minute sa stea.
  3. In acest timp se pune pesmetul (impreuna cu nuca daca optati pentru aceasta varianta) intr-o tigaie teflonata si se prajeste la foc mediu, amestecand mereu, pana pesmetul se rumeneste un pic (cca 5 minute). Se stinge focul si se adauga zaharul (puteti folosi si putin zahar vanilat) si scortisoara. Gustati toppingul si mai adaugati zahar daca doriti mai dulce. Tineti cont ca aici e singurul loc in care puneti zahar, deci adaptati gustul dulce dupa dorinta.
  4. Puneti pe foc mare o oala larga cu multa apa in care puneti putina sare. Aduceti la fierbere. Dati focul la mic, astfel incat apa sa clocoteasca usor.
  5. Presarati putina faina pe masa de lucru si intindeti din aluat o foaie cat mai subtire. Taiati marginile astfel incat sa obtineti un dreptunghi/patrat frumos.
    * eu am impartit aluatul in doua si am lucrat pe rand cu fiecare fiindca imi este mai usor asa.
  6. Cu o rola de patiserie marcati usor aluatul in patrate cu latura de 4 cm. Nu trebuie sa taiati aluatul, doar sa marcati patratele.
  7. Puneti cate 1/4 lingurita de magiun in mijlocul fiecarui patrat marcat, dar doar pe jumatate din foaie.
  8. Acoperiti aluatul cu magiun cu partea de aluat goala. Apasati marginile ca sa se lipeasca.
  9. Cu rola de patiserie taiati aluatul intre movilitele de magiun.
  10. Puneti "pernitele" umplute cu magiun in apa care fierbe. Nu le inghesuiti prea mult. Eu le-am fiert in 3 ture, dar depinde de cat de larga e oala folosita. Lasati sa fiarba 15 minute fiecare tura.
  11. Topiti untul pe foc mic si adaugati in el romul.
  12. Scoateti coltunasii din apa cu o paleta, scurgandu-i bine.
  13. Treceti coltunasii prin unt.
  14. Treceti apoi coltunasii prin pesmetul aromat.
  15. Serviti imediat, sunt mai buni calzi. Se pot pastra acoperiti cu folie de plastic.

Aluatul

Foaia intinsa

Punem movilite de magiun pe foaie

Acoperim cu aluat

Coltunasii taiati

Fierbem coltunasii

Coltunasi fierti

Coltunasi trecuti prin unt si pesmet

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...