Pelmeni

Retete aluaturi Retete aperitive Retete de mancaruri cu carne Retete din Rusia

Reteta Pelmeni

Pelmenii sunt coltunasi cu carne, traditionali din Rusia. Eu i-am descoperit acum vreo 2 ani in Rep. Moldova, unde ni s-au servit ca aperitiv cald, stropiti cu smantana si presarati cu marar. Nici nu va imaginati ce bine ne-au picat dupa lungul drum de la Cluj-Napoca la Chisinau.

Pelmenii se pot congela, iar cand aveti nevoie de ei (un musafir picat pe neasteptate sau se arata un weekend lenes) doar ii fierbeti.

Ingrediente

Aluat

500 gr faina alba (tip BL55)
300 ml apa
1 ou mic
1 lingurita rasa sare

Umplutura

250 gr carne tocata (de vitel am folosit)
1/4 lingurita piper negru macinat
1/4 lingurita boia dulce
1/2 lingurita sare
1/2 ceapa mica
1 lingura ulei
30 ml apa

Pentru servire

smantana fermentata (acra)
marar tocat
1 foaie dafin
putin ulei

Bucati: aprox 80

  1. Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, oul batut si apa. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
  2. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
  3. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea 30 minute.
  4. Umplutura: se caleste ceapa data pe razatoare in ulei pana-i dispare mirosul de crud. Se adauga peste carne toate ingredientele si se amesteca pana se omogenizeaza.
    * in umplutura mai puteti pune morcov data pe razatoarea mica, cimbru, 1/2 catel de usturoi, patrunjel tocat
  5. Se imparte aluatul in bucati cu care puteti lucra usor (eu l-am impartit in 5).
  6. Pe masa data cu faina se intinde aluatul foaie subtire.
    * Sfat: daca aveti masina de paste puteti intinde aluatul cu ea, pe nivelul 4
  7. Cu un pahar de 6 cm diametru (eu mi-am folosit forma de ravioli) decupati cercuri din aluat.
    * resturile de aluat se framanta si se intind iar, pana terminati aluatul
  8. Puneti pe fiecare disc cate 1 lingurita de umplutura. Sigilati umplutura inauntru, apasand bine de jur imprejurul carnii. Veti obtine o semiluna. Uniti capetele semilunii , suprapunandu-le un pic. Apasati bine acolo.
  9. Asezati pelmenii formati pe hartie de copt sau o suprafata data cu faina.
  10. Se pune o oala mare cu multa apa, sare si 1 foaie de dafin la fiert. Cand fierbe, dati focul pe mai mic, astfel incat apa sa clocoteasca doar usor.
  11. Se pun pelmenii in apa (nu-i inghesuiti, ca sa nu se lipeasca intre ei; fierbeti-i in ture) si se fierb 3 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata (cca 5-6 minute in total).
  12. Se scot pelmenii intr-un bol si se stropesc cu putin ulei, sa nu se lipeasca intre ei.
  13. Se servesc calzi, cu smantana si marar tocat sau cu sos de rosii.

Decupam discuri din aluatul intins subtire

Decupam discuri din aluatul intins subtire

Discurile

Discurile

Punem carne pe disc

Punem carne pe disc

Sigilam umplutura

Sigilam umplutura

Suprapunem capetele

Suprapunem capetele

Pelmeni

Pelmeni

Pelmeni formati

Pelmeni formati

Pelmenii fierb

Pelmenii fierb

Comentarii (13)

 

Ultimele comentarii

Catalina  acum 8 ani - 13 August 2013 19:57  

Colega mea poloneza ii prajeste un pic dupa ce sunt fierti cu bucatele de bacon si ceapa rumenite.. =P~
 

Ioana  acum 8 ani - 14 August 2013 10:59  

bun, bun si asa :)
 

Maria  acum 8 ani - 16 Noiembrie 2013 20:02  

cu siguranta pelmenii care ia-ti mancat in RM nu erau cu morcov, cimbru , usturoi sau patrunjel. Reteta clasica, in care majoritatea fabricilor si gospodinelor de acolo, nu contine asa ceva. Umplutura e fara boia si apa... si la ele nu se pune usturoi. (umplutura de parjoale, numai fara usturoi), mai ales fara verdeturile acelea, pentru ca dau un gust urat, a iarba. Ceapa poate sa nu fie calita, petru ca nu are deloc gust a crud. Si cel putin eu le tin cam 20 de minute dupa ce au inceput a fierbe (adica dupa ce s-au ridicat deasupra). Dupa ce sant scoase, se incinge un pic de ulei cu cateva feliute de ceapa si se toarna deasupra in vasul in care sant scoase (asta pt a nu pune uleiul crud) si se amesteca usor. Dupa care se servesc. ;)
 

Ioana  acum 8 ani - 17 Noiembrie 2013 12:34  

Maria, stiu ca in reteta originala nu se pune morcov etc... dar chiar dau gust bun daca le folosesti. e o sugestie pentru cei carora le plac mancarurile aromate. e prima data cand aud ca " verdeturile ca dau un gust urat, a iarba" ... despre folosirea verdeturilor in mancare, insa acum incep sa inteleg CAT de diferite sunt gusturile fiecaruia dintre noi.
 

Liliana  acum 8 ani - 27 Noiembrie 2013 19:28  

Daca vreau sa invit pe cineva la masa, pot sa fierb coltunasii inainte si sa-i incalzesc - sa zicem - la cuptorul cu microunde inainte de servire ? Si am o problema cu timpul de fierbere. Variaza intre 3-5 si 20 de minute. Cam cat ar fi ideal? Multumesc
 

Ioana  acum 8 ani - 27 Noiembrie 2013 19:38  

timpul de fierbere pentru acesti pelmeni este de 5-6 minute in total.
poti sa-i fierbi din timp, sa-i stropesti cu ulei (sa nu se lipeasca si usuce) si sa-i acoperi cu folie pana ii vei reincalzi.
 

Lilia Burtescu  acum 7 ani - 22 Ianuarie 2015 17:13  

cina din seara asta ;)
 

Alina  acum 6 ani - 14 August 2015 22:18  

Frumosi.. :) Fiecare face cum s-a obishnuit sau cum ii place.. insa ceapa prajita si apa in umplutura e cu totul alta reteta.. e umplutura de chebureki ( nici aici nu se pune ceapa prajita.. tot cruda taiata marunt).. care se prajesc.. e o chestie minora... insa le schimba gustul radical... se poate folosi carne tocata din care ai.. sau cum vrei.. insa de obicei se face jumi juma cu porc si vita. Eu tot ii ferb cam 20 min.. dupa ce se scot se pune putin unt peste ei si se amesteca.. se poate servi cu smantana cu ceapa verde sau marar sau ptrunjel.. sau simplu cum se mananca la noi (la rusi :) ) putin otet si piper negru machinat :)

Sper ca nu am deranjat cu corectarile mele sunt constienta ca pe bloguri fiecare isi posteaza reteta cum gateste el si cum ii place.. insa poate va fi util pentru cineva :)
 

Alin  acum 4 ani - 7 Iulie 2018 20:07  

:) multumesc a fost bun astept noua reteta!
 

ionel  acum 3 ani - 7 Martie 2019 08:16  

Colega mea poloneza ii prajeste un pic dupa ce sunt fierti cu bucatele de bacon si ceapa rumenite.. imi e pofta,

Se prajesc de obicei a doua zi cand raman mai multi.... =P~
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...