Cozonacei cu sos de vanilie

Retete aluaturi Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Slovenia

Cand aveti mai multi musafiri, acesti cozonacei pufosi serviti cu sos de vanilie si vin alb dulce sunt o idee buna. Una la mana ca vanilia place majoritatii. Si apoi, cozonaceii se coc in tava de muffins, ceea ce e foarte comod, puteti face mai multi o data. Si chiar daca nu aveti tava de muffins, puteti folosi orice alta tava (rotunda sau dreptunghiulara) in care asezati bilele de aluat una langa alta, usor inghesuite si vor creste la fel de frumos.

Reteta o am din Slovenia, se numesc "buhteljni".  Elevii Scolii de Catering si Turism din Maribor ne-au pregatit acest desert in cadrul unei degustari de vin. Ne-au picat asa de bine!

Ingrediente

Aluat

250 gr faina alba (BL55)
150 ml lapte caldut
2 galbenusuri
10 gr drojdie proaspata
35 gr zahar (din care 1 plic zahar vanilat)
55 gr unt (la temperatura camerei)
coaja rasa de la 1/4 lamaie
1 priza sare

Sos de vanilie

500 ml lapte
100 gr zahar
4 galbenusuri
20 gr amidon
1 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)

Bucati: 6

  1. Se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut si o priza de zahar. Se lasa la loc caldut pana devine spumoasa (cca 15 minute).
  2. Se framanta un aluat elastic din toate ingredientele de aluat (exceptand untul). Eu le-am framantat o tura in masina de paine.
  3. Untul se freaca un pic sa se faca cremos, apoi se incepe incorporarea lui treptata in aluat astfel: la inceput ungeti bolul cu 1/3 din unt si framantati manual aluatul pana se absoarbe tot untul. Apoi adaugati cate putin unt in timp ce framantati pana-l terminati pe tot. Va dura cam 20 minute. Va rezulta un aluat elastoc, moale si lucios, dar nelipicios.
  4. Lasati aluatul la crescut la loc caldut timp de 1.5 ore. Lasati-l suficient sa se dubleze in volum.
  5. Taiati aluatul in 6 bucati egale (cca 60-70 gr bucata e ideal pentru o portie; puteti sa-i faceti si mai mici daca doriti mini-cozonacei) si dati-le forma de bila, tragand marginile dedesubt. Asezati bilele in tava de muffins presarata cu faina. Introduceti tava intr-o punga si lasati cozonaceii la crescut la loc caldut, 30 minute.
  6. Coaceti cozonacii la 180C timp de 15-20 minute, pana sunt rumeni deasupra.
  7. Preparati sosul de vanilie dupa instructiunile de aici (e mai mica cantitatea de amidon, ca sa iasa crema mai moale, ca un sos).
  8. Serviti cozonaceii calduti sau reci pe 2-3 linguri de sos de vanilie. Presarati-i cu zahar pudra.

Ingrediente aluat

Framantam aluatul cu unt

Aluatul e gata, il punem la crescut

Bilele de aluat in tava de muffins

Cozonaceii copti

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...