Tarte cu crema de vanilie

Retete desert Retete cu ou Retete portugheze Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple

Reteta Tarte cu crema de vanilie

Reteta pentru aceste tarte portugheze dragute si gustoase mi-a fost sugerata de Gabi, una din vizitatoarele siteului. Ieri le-am facut prima data iar azi am repetat inca o data figura. Prevad ca nu vor rezista prea mult nici de data asta.

Este o reteta simpla, ideala sa implicati copiii la pregatirea ei. Mie cel putin mi-a placut la nebunie sa pun aluatul in forme, parca ma jucam iar cu plastilina ;)

Ingrediente

1 foaie aluat foietaj (30 cm x 30 cm; decongelat, dar rece)

Crema de vanilie

500 ml lapte
150 gr zahar
1/2 baton vanilie
2 fasii coaja de lamaie
1 baton scortisoara (cca 5 cm)
4 galbenusuri
40 gr amidon

Bucati: 15

  1. Se ia aluatul foietaj si se ruleaza. Se taie ruloul obtinut in felii de 2 cm grosime.
  2. Se ia fiecare felie de aluat, se pune intre doua folii de plastic si se aplatizeaza cu fundul plat al unei farfurii, astfel inca sa obtinem un disc de aprox. 10 cm.
  3. Se aseaza discurile in forme de muffins unse foarte usor cu ulei (eu am inmuiat un servetel de hartie in ulei si cu el am uns formele; daca formele sunt unse prea tare va fi greu sa asezati discurile in forme fiindca aluneca). Cu degetul apasati discurile sa se potriveasca frumos in forma.
  4. Puneti tava in frigider pana terminati crema.
  5. Preparati crema dupa instructiunile de aici (pasii 1-6) cu singura diferenta ca la pasul 1 veti adauga si coaja de lamaie si batonul de scortisoara, alaturi de vanilie.
  6. Se umplu cupele cu crema de vanilie calduta. Nu le umpleti prea tare fiindca crema de vanilie se umfla la copt.
  7. Se coc la 200C pentru 25 minute.
  8. Se scot din cuptor si dupa cateva minute se pot scoate din forme. Sunt bune caldute sau reci presarate cu scortisoara.

Rulam aluatul

Rulam aluatul

Taiem felii

Taiem felii

Aplatizam feliile

Aplatizam feliile

Discul in forma de muffins

Discul in forma de muffins

Discurile in forma de muffins

Discurile in forma de muffins

Crema in cupe

Crema in cupe

La cuptor, dupa 20 minute

La cuptor, dupa 20 minute

Comentarii (37)

 

Ultimele comentarii

Laura  acum 9 ani - 15 Mai 2013 15:48  

Pai si eu ce fac? :( hahaha... nu gasesc aici aluat foietaj...si tare as vrea sa pregatesc tartele :) Bine atunci, sa ai un concediu minunat! (cand pleci? )
 

Ioana  acum 9 ani - 15 Mai 2013 15:54  

nu gasesti puff pastry?
multumesc, weekendul acesta plec :)
 

Laura  acum 9 ani - 15 Mai 2013 16:01  

Da, cred ca este. Dar si eu prefer sa fac aproape totul acasa :)Oare nici unul din aluaturile de pe site nu s-ar potrivi la tartele astea? Am ajuns deja la pag 17 din sectiunea "deserturi"..
 

Ioana  acum 9 ani - 15 Mai 2013 16:03  

pana una, alta, ai putea improviza cu aluatul de tarte clasic, cel de aici:[link]
 

Laura  acum 9 ani - 15 Mai 2013 16:10  

Perfect, aluatul asta imi iese foarte bine. Multumesc mult ca ti-ai facut timp pt raspunsuri :)
 

Cosmina  acum 9 ani - 17 Iulie 2013 11:29  

sunt delicioase,se numesc in tara de origine ,,pasteis,,
 

Alice   acum 4 ani - 11 Martie 2018 13:41  

An ramas cu galbenusurile de la prajitura cu nuca si nu stiam ce sa fac cu toate 6, asa ca m-am inspirat tot de la tine. Sotul meu mi-a adus foi de strudel, subtiri de tot si de nevoie le-am folosit pe alea. Prajiturelele au iesit crocante si mai usoare. Delicioase! Le-am servit cu un desert iranian, facut de un prieten bucatar, din smochine proaspete, decojite, preparate intr-un sirop din portocale rosii cu diverse condimente exotice. Te lingi pe degete, s-au potrivit la fix. Si de data asta am primit laude ?. Si am promis sa mai tot fac prajituri.
O intrebare legata de crema: cat timp tot amesteci in oala pana e gata crema? Eu am plita electrica si daca am lasat pe mediu dupa juma de ora simteam cum se scurge viata pe langa mine ?. Am dat focul pe 3/4 si asa am reusit intr-una sfert de ora sa termin crema. E vreo chichita cu plita electrica?
 

Ioana  acum 4 ani - 12 Martie 2018 10:41  

Alice crema se face foarte repede :) Depinde si de vasul folosit, daca e cu fund gros poate dura un pic mai mult, dar riscurile sa se faca cocoloase e mai mic. Dar in niciun caz o jumatate de ora....
Legat de plita electrica nu m-am putut imprieteni cu ea, tocmai fiindca nu pot controla intensitatea caldurii cum vreau eu. Daca a durat asa mult, trebuia sa o pui la o putere mai mare.
La noua bucatarie am plita tot pe gaz gaz desi a fost mai complicat, nu exista teava de gaz in bucatarie.
 

Alina Paraschiv   acum 3 ani - 20 Mai 2019 20:47  

Buna Ioana, la ingrediente apar 150 g zahar in aceasta reteta, iar in reteta cremei de vanilie apar doar 100 g zahar . Voiam doar sa ma asigur ca nu folosesc cantitatea gresita de zahar. Multumesc mult.
 

Ioana  acum 3 ani - 21 Mai 2019 09:38  

Alina, 150 gr e corect. Aici facem crema mai dulce fiindca foietajul nu e dulce deloc.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...