Cum se coace dovleacul

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum se coace dovleacul

Dovleac copt simplu la cuptor, doar cu putina sare.

Fiindca am auzit multa lume plangandu-se ca nu reuseste sa mai gaseasca dovleac "ca pe vremuri", dulce si aromat, am pus o poza cu dovleacul meu preferat pentru copt si o modalitate infailibila de a "incerca" dovleacul inainte de a-l lua acasa. Ca lebenita (pepene rosu), daca va place il luati, daca nu, incercati alta bucata.

Ingrediente

felii de dovleac (taiate la o grosime de 5-6 cm)
putin ulei
putina sare de mare grunjoasa

  1. Cum se alege dovleacul. Pentru copt, eu prefer dovleacul cu coaja verzui-gri (vezi poza 1). Il cumpar intotdeauna din piata, pentru a fi sigura ce e fainos si dulce. De obicei in piata este taiat felii si se poate incerca. Ca sa-l incercati aveti nevoie de un cutit (cu cutitul asta umplu in poseta :p ) cu care razuiti putin din pulpa dovleacului (vezi poza 2). Gustati ce ati razuit. Veti simti imediat daca e aromat (aroma intensa ca de pepene galben) si dulce. Daca n-ati facut niciodata asta va trebui sa incercati mai multe bucati ca sa comparati aroma. Dupa cateva incercari veti sti ce trebuie sa urmariti.
  2. Cum se coace dovleacul. Se taie dovleacul felii mai groase (cca 5-6 cm). Feliile de dovleac se ung cu putin ulei si se presara peste tot cu sare de mare.
  3. Se aseaza in tava cuptorului, daca se poate sa stea pe coaja (asa vor face crusta peste tot), dar cele care nu stau e ok sa le puneti si culcate.
  4. Se coc la 200C timp de 1 ora (pana cand furculita intra usor in pulpa; incepeti sa verificati dupa 30 minute). Cele culcate, le intoarceti la jumatatea timpului de coacere. Daca doriti sa fie mai rumenite, puteti porni grill-ul cuptorului in ultimele 5 minute de coacere.
    * daca doriti sa fie gata mai repede, puteti taia dovleacul felii mai subtiri, undeva intre 2-3 cm si atunci se vor coace in 30 de minute.
  5. Este bun caldut sau rece.

Dovleacul meu preferat pentru copt (dulce, aromat si fainos)

Dovleacul meu preferat pentru copt (dulce, aromat si fainos)

Asa se verifica dovleacul

Asa se verifica dovleacul

Comentarii (19)

 

Ultimele comentarii

Lidia  acum 8 ani - 17 Noiembrie 2015 08:42  

Excelent,mi-am adus aminte de copilarie ....
Mama mea îl cocea în cuptor,când cocea pâine,era delicios!
 

lacry  acum 8 ani - 2 Decembrie 2015 13:47  

Foarte util a multumesc
 

lacry  acum 8 ani - 2 Decembrie 2015 13:49  

Daca vretiva voi trimite retete Italiene eu locuiesc aici in Italia si gatesc foarte bine.
 

Ioana  acum 8 ani - 2 Decembrie 2015 16:00  

sigur lacry, asteptam retete bune.
 

Ovidiu  acum 7 ani - 11 Octombrie 2016 12:36  

O mica inadvertenta :)

Ingrediente: felii de dovleac (taiate la o grosime de 3-4 cm)

(...) Se taie dovleacul felii mai groase (cca 5-6 cm)...

:p
 

Ioana  acum 7 ani - 11 Octombrie 2016 13:07  

asa e, la 5-6 cm pentru 1 ora de coacere. dar am avut rezultate bune si cu felii subtiri de 2-3 cm care s-au copt in 30 de minute, nu s-au uscat deloc.
 

Mariana  acum 7 ani - 5 Noiembrie 2016 06:11  

E gretos sa pui ulei pe el, sa nu faceti greseala asta ca eu am facut-o, mai bine dupa ce e copt il treceti prin unt topit, dar incercati prima data sa vedeti daca va place, sa nu-i stricati gustul, la fel cu sarea., coaceti-l asa cume el natural, cum il faceau parinti nostri la cuptor ca e mult mai gustos si sanatos.
 

Ioana  acum 7 ani - 7 Noiembrie 2016 10:01  

Uleiul nu se simte deloc la final. e pus doar ca sa se lipeasca sarea de el. sarea are rol doar de a sublinia dulceata dovleacului.
 

elena  acum 6 ani - 13 Noiembrie 2017 18:20  

Ce aiureala cu uleiul asta care ziceti voi ca il puneti pe dovleac si apoi sare! De unde le mai scoateti? noi am mancat dovleac copt din copilarie,la tara,aici in Ardeal,asa natural cum e el,lasat de la Dumnezeu! nu cu ulei,nu cu sare sau alte...
 

Ioana  acum 6 ani - 14 Noiembrie 2017 10:51  

il masez cu putin ulei sa nu faca crusta uscata. iar putina sarea mi se pare ca ii da un constrast placut. la fel si putin cimbru (asta e sfat de la mama mea ;) )
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...