Nudli cu nuca

Retete desert Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Ungaria

Reteta Nudli cu nuca

Zise si putisoare cu nuca. Sunt de fapt galuscute de cartofi cu nuca si zahar. Daca folositi zahar pudra, acesta se va topi instant si va forma un sosulet lucios si lipicios delicios.

Ingrediente

Nudli

500 gr cartofi fierti/copti in coaja (cantariti dupa fierbere si curatare)
125 gr faina alba (Bl55)
1 ou
1/2 lingura ulei

Sos

50 gr unt
80 gr nuca macinata
120 gr zahar pudra (poate fi vanilat)
1/4 lingurita scortisoara

Portii: 4

  1. Cartofii trebuie sa fie un soi fainos (pentru piure sau copt). Cartofii fie se fierb in coaja pana intra furculia in ei, fie se coc in coaja (la 220, cca 1 ora) pana intra furculita in ei. Dupa ce se racoresc se curata de coaja si se cantareste 500 gr pulpa de cartofi fierti. Se striveste pulpa ca pentru piure si se lasa sa se racoreasca.
    * puteti pastra pulpa cartofilor 1 zi la frigider daca nu doriti sa-i faceti imediat
  2. Se adauga oul batut, faina si uleiul. Se framanta cu mana pana aluatul se leaga. Atentie, aluatul va fi inca usor lipicios, molicel, nu mai adaugati faina. Daca ati folosit cartofi fainosi aluatul va putea fi modelat usor doar cu atata faina.
  3. Macinati nuca si zaharul ca sa le aveti pregatite cand fierb nudli.
  4. Puneti o oala mai mare plina cu apa pe foc, adaugati putina sare si 1 lingura de ulei si aduceti la fierbere. Cand clocoteste dati focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
  5. Pana se infierbanta apa, modelati nudli astfel: rupeti o bucata de aluat cat un ou. Rulati-l pa masa data cu faina sub forma de rulou subtire ( gros cam cat degetul mare). Taiati bucatele de 1.5 cm din aluat. Luati fiecare bucata si frecati-o intre palme ca sa-i dati form de fus.
    * nudli care nu-i fierbeti imediat se pot congela
  6. Asezati nudli formati pe hartie de copt data cu putina faina. Cand i-ati format pe tot puteti incepe sa-i fierbeti.
  7. Puneti nudli in apa fierbinte (care fierbe usor, nu o lasati sa clocoteasca puternic) si asteptati sa se ridice la suprafata. Mai lasati sa fiarba 2 minute dupa ce s-au ridicat, apoi ii scoateti cu o paleta intr-un bol.
  8. Intr-o tigaie larga (cca 25-30 cm) topiti untul. Adaugati nudli si amestecati usor, sa se acopere de unt peste tot.
  9. Imediat adaugati nuca, scortisoara si zaharul pudra si amestecati usor pana zaharul se topeste si se formeaza un sos gros si lucios.
    * puteti adauga treptat zaharul si va opriti cand sunt dulci pe gustul vostru
  10. Serviti imediat pudrat cu scortisoara.

Aluatul de cartofi

Aluatul de cartofi

Ruloul il taime bucatele

Ruloul il taime bucatele

Nudli formati

Nudli formati

Se fierb nudli

Se fierb nudli

Se scot cu o paleta

Se scot cu o paleta

Se pun in unt topit

Se pun in unt topit

Comentarii (5)

 

olga  acum 6 ani - 2 Decembrie 2015 13:04  

Imi plac tacamurile tale :)
Sigur si nudli sunt deliciosi.

Sa ai o zi splendida!
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Decembrie 2015 13:15  

merci! sunt cadou de la Radu, de Craciunul trecut.
 

Lony Tzapu  acum 6 ani - 2 Decembrie 2015 14:02  

Nudli sint foarte gustosi! Stra-bunicuta mea imi pregatea Nudli, dar le chema "putisoare", in urma cu 60 de ani, cind o vizitam in vacanta de vara, la Piatra Neamt. Memorii minunate! :)
 

miorel  acum 4 ani - 26 Noiembrie 2017 22:17  

se pot face si in varianta de post fara ou ? Mama mea ni le facea cand pregatea galuste cu prune si ii ramanea compozitie intr-adevar le numea ,,putisoare"
 

Ioana  acum 4 ani - 27 Noiembrie 2017 11:28  

n-am incercat fara ou, ar trebui ceva sa lege aluatul si sa nu iasa prea pastos...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...