Pastrav umplut cu verdeturi pe piure de linte

Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete fara gluten

Pastrav posat. Apoi sotat. Exces de unt. Fines herbes. Très français!

As fi vrut sa pun tarhon in loc de marar, dar nu aveam la indemana, insa mararul a fost si el potrivit. Puteti jongla cu verdeturile dupa gust, sa fiti atenti doar la cele puternice (verdeata de fenicul de exemplu), sa nu exagerati, ca sa nu acopere gustul pastravului.

Ingrediente

2 pastravi filetati (pastrati bucata intreaga daca se poate, daca nu si 2 fileuri sunt ok)
15 gr unt
putin ulei
sare, piper negru, fulgi de chili (piment d'espelette daca aveti)

Umplutura

2 fire marar
5 fire patrunjel
6 frunze mari busuioc
2 fire tinere de ceapa verde
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 lingura ulei masline extravigin

Piure de linte rosie

200 gr linte rosie
1 foaie dafin
1/2 lingurita cimbru uscat (sau 1 fir mic cimbru proaspat)
50 gr unt
sare, piper negru

Portii: 4 mici, tip raciones
Calorii: 415 cal / portie (165 cal pastravul + 250 cal piureul de linte)

  1. Se spala lintea pana apa ramane curata pe ea. Se pune intr-o oala cu multa apa la fiert. Se adauga sare, foaia de dafin rupta in doua si cimbrul (doar frunzele de la cel proaspat). Se aduce la fierbere si se fierbe la foc mic pana e facuta complet. Daca "explodeaza" bobul de linte nu e problema.
  2. Se scurge apa de pe linte (dar retineti 150 ml intr-o cescuta). Se scoate dafinul.
  3. Se pune lintea in robot/blender, se adauga untul taiat cuburi, se presara sare si se rasneste mult piper negru. Se mixeaza la viteza mare pana aveti un piure fin. Gustati de sare si piper si adaugati daca e necesar. Verificati consistenta piureului, daca e prea dens porniti iar robotul si in timp ce mixati adaugati treptat cate o lingura din apa retinuta de pe linte. Am adaugat 4 linguri de apa. La final trebuie sa fie ca o crema moale, dar totusi nu atata de lichida incat sa se imprastie pe farfurie.
    Piureul poate fi pregatit cu cateva ore inainte, e bun reincalzit. Dar dupa racire devine mai dens. Asa ca, in acest caz, nu aruncati apa retinuta de pe linte si cand il reincalziti ajustati consistenta folosindu-va de acea apa.
  4. Tocati marunt verdeturile, inclusiv ceapa verde. Treceti cu cutitul peste ele pana sunt cat mai fine. Puneti-le in mojar, radeti coaja de lamaie peste ele si pisati cu pistilul doar sa le zdrobiti un pic. Adaugati uleiul si mai pisati de cateva ori cat sa obtineti o pasta de verdeata.
  5. Asezati pastravii cu pielea in jos pe masa de lucru. Presarati putina sare. Impartiti verdeata peste ei (retineti cam 1/2 lingura pentru finisare) si intindeti-o ca sa acopere complet carnea intr-un strat subtire. Puteti intinde cu dosul unei linguri, dar cu mana merge cel mai usor.
  6. Inchideti pastravii (daca aveti doua fileuri le asezati una peste alta ca cu partile cu verdeata fata in fata).
  7. Inveliti strans pastravii in folie de aluminiu, ruland de 3-4 ori ca sa nu intre apa inauntru. Strangeti capetele. Intr-o oala care cuprinde pachetele, aduceti apa la fierbere. Cand clocoteste asezati pachetele cu pastravi in apa. Puneti o farfurie deasupra sa le tina sub apa. Puneti capacul pe oala sa retina caldura. Stingeti focul. Lasati pastravii sa se poseze 10 minute.
  8. Scoateti pachetele din apa, le plonjati in apa rece pana nu se mai simt calde la mana. Le transferati direct la frigider pentru 1-2 ore minim. Pot fi pastrate si mai mult, fara probleme.
  9. Cand vreti sa le serviti scoateti pastravii din pachet. Taiati fiecare bucata in doua pe latime  daca doriti sa faceti 4 portii, dar pot fi lasate si intregi.
  10. Presarati pastravii cu putina sare si fulgi de chili.
  11. Incingeti o tigaie antiaderenta. Ungeti-o cu foarte putin ulei (ca la clatite; adaugati mai mult doar daca stiti ca tigaia voastra lipeste). Asezati pastravii in tigaie si ii prajiti pe ambele parti doar pana se rumenesc placut.
  12. La final adaugati untul taiat cubulete si scuturati tigaia cu miscari fata-spate sa se topeasca untul mai repede si sa se imprastie printre fileuri. Cu o lingura luati unt si stropiti pastravii si deasupra de cateva ori. Cand untul e complet topit luati tigaia de pe foc, nu-l lasati sa se arda.
  13. Pe 4 farfurii puneti cate 2-3 linguri de piure de linte. Asezati cate o bucata de pastrav umplut deasupra. Stropiti cu putin sos din tigaie.
  14. Peste verdeata retinuta de la umplutura mai adaugati o lingura de ulei de masline. Amestecati si apoi stropiti pastravii cu acest amestec de verdeata proaspata.

Pastravul posat pregatit pentru rumenire

Pastrav rumenit, finisat cu unt

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...