Pastrav la tigaie

Categorii: Retete de mancaruri cu carne, Retete cu peste si fructe de mare, Retete ieftine, Retete simple

 

Pastrav la tigaie
Pinterest

Pastrav rustic cu cartofi noi rustici. Pastravul e pregatit a la meuniere, ceea ce poate ca va suna pretentios, dar inseamna doar "in stilul sotiei morarului". Se poate face si cu fileuri de peste alb, doar scadeti timpul de prajire in functie de grosime.

Ingrediente
Pastrav la tigaie

2 pastravi (nu foarte mari)
1 lamaie
40 gr unt
1 lingura ulei
1/4 legatura patrunjel
2 linguri faina
1 lingurita boia dulce
sare, piper negru, fulgi chili

Portii: 2

Preparare
Pastrav la tigaie

  1. Se curata pastravii de intestine, apoi se taie capul si coada si daca doriti aripioarele. Se sterg bine cu servetele de hartie.
  2. Se amesteca faina cu boia pe o farfurie larga.
  3. Se stropesc pastravii cu suc de lamaie peste tot, inclusiv in interior. Se presara apoi cu sare, piper negru si chili daca doriti, inclusiv in interior. Se tavalesc prin faina, sa fie bine acoperiti, apoi se scutura excesul de faina.
  4. Intr-o tigaie larga (care sa cuprinda pestii) se incinge uleiul si jumatate de unt (folositi aiciunt clarifiat daca intentionati sa prajiti pastravii in mai multe ture sau daca tigaia e de font si se incinge foarte tare). Se pun pastravii in tigaie si se da focul la mic.
  5. Se prajesc pastravii cate 5 minute/parte.
  6. Se scot pestii pe o farfurie incalzita (obligatoriu, o tineti in cuptorul dat la mic pana aveti nevoie de ea). Presarati-i cu patrunjel tocat.
  7. Se scurge mare parte din grasimea ramasa in tigaie, sa va ramana cam o lingura ochiometric. Adaugati restul de unt si scuturati tigaia cu miscari fata-spate pana e topit. Adaugati 3 linguri suc de lamaie si mai lasati cam 15 secunde.
  8. Turnati sosul de unt cu lamaie peste pastravi, pe toata suprafata.
  9. Se servesc imediat, cat sunt calzi. I-am garnisit cu cartofi noi la tigaie, pe care insa i-am condimentat de data asta cu sare, piper si nori (foi de alge) maruntite. Merg bine si cu cartofi natur sau broccoli facut la abur.
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 27)  

 
loading...

 

 

Cristina  acum 3 ani - 19 Mai 2014 09:09  

Re: Pastrav la tigaie

Deosebit de gustosi, asa ii fac si eu si au mare succes, dispar imediat din farfurie. Merci pentru ideea cu nori peste cartofii noi, nu o stiam. Oricum o retet[ de exceptie, ca de altfel toate retetele tale
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Mai 2014 09:40  

Re: Pastrav la tigaie

Cristina, nori sau orice alte alge de la magazinele naturiste merg in acest context. sunt bune sa le adaugi oricand poti in mancare fiindca elimina metalele grele din organism (mercur, pesticide etc). chiar si cate o alga in supe e ok, nu se va simti gustul, dar sunt sanatoase.
 

OlgaS  acum 3 ani - 19 Mai 2014 19:12  

Re: Pastrav la tigaie

Ok, sunt prima care intreaba: de ce trebuie sa fie farfuria aia musai incazlita?

Ioana, te asteptai la intrebarea asta, sper vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Mai 2014 19:16  

Re: Pastrav la tigaie

normal vesel sosul e pe baza de unt, daca farfuria e rece, se raceste rapid si pana ajungi la masa cu pestele e intarit untul. orice mancare cu sos de unt se serveste asa, pe farfurie incalzita
 

OlgaS  acum 3 ani - 19 Mai 2014 19:19  

Re: Pastrav la tigaie

Aha, logic dealtfel vesel. Merci de raspuns.
 

lear  acum 3 ani - 19 Mai 2014 21:25  

Re: Pastrav la tigaie

Ma scuzati ca va intreb, dar ce inseamna "ochiometric"? Sunt inginer batran, dar n-am auzit inca de un asemenea dispozitiv (sau aparat).
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Mai 2014 08:10  

Re: Pastrav la tigaie

fiind inginer, sunt usurata sa aud ca nu ati facut masuratori din ochi, orice ati fi construit vesel deci ochiometric se refera la masurarea din ochi.
 

Anamaria  acum 3 ani - 20 Mai 2014 18:45  

Re: Pastrav la tigaie

Delicios, mi s-a facut o pofta teribila de pastrav.
 

Madalina  acum 3 ani - 19 Iunie 2014 23:15  

Re: Pastrav la tigaie

Ia uite, reteta pe care am executat-o pe vremea cand gateam la intamplare, de unde nimeream, nu eram fidela niciunui site anume. Acum, gata, nu mai umblu brambura, m-am asezat la casa mea, pe e-retete. Ia sa-i dau si un vot, ca prea a fost bun pastravul. vesel
 

Bogdan  acum un an - 3 August 2016 21:07  

Re: Pastrav la tigaie

L-Am terminat acum 10 minute si inca incerc sa-mi revin,sa-i mai simt gustul!
Delicios! Va fi reteta mea preferata de pastrav de-acum incolo.
Multumesc si Pofta mare!
 

Ioana  acum un an - 4 August 2016 09:46  

Re: Pastrav la tigaie

sa-ti fie de bine, Bogdan!
 

Gabriel  acum un an - 29 Octombrie 2016 14:00  

Re: Pastrav la tigaie

Deci prajesc pastravii doar 5min Per parte?nu trebuie prajit puternic nu?cartofii pot sa i fac in tigaie cu unt ??
 

Ioana  acum un an - 29 Octombrie 2016 14:06  

Re: Pastrav la tigaie

nu foarte puternic, untul se arde repede la foc mare. e de ajuns 5 minute / parte pentru pastravi mai mici.
pentru cartofi poti folosi unt in loc de ulei.
 

Gabriel  acum un an - 29 Octombrie 2016 16:42  

Re: Pastrav la tigaie

multumesc mult...dar nu gasesc iarba de mare..este la supermarket cumva?merci mult inca o data ioana..sa am pofta
 

Gabriel  acum un an - 30 Octombrie 2016 20:16  

Re: Pastrav la tigaie

mi a iesit foarte bine....gustos si repede...multumesc mult
 

Ioana  acum un an - 31 Octombrie 2016 10:03  

Re: Pastrav la tigaie

Gabriel, la raionul cu produse internationale din supermarketuri gasesti nori.
 

Florica  acum 3 saptamani - 28 Decembrie 2017 23:25  

Re: Pastrav la tigaie

Sint buni
 

Ionica  acum 10 minute - 20 Ianuarie 2018 19:18  

Re: Pastrav la tigaie

Super delicios! O reteta simpla insa rezultatul este woooow...
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus