Sos caramel

Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru copii Retete rapide Retete simple

Sos caramel, atat de bun peste orice: de la inghetata, la prajituri si tarte, la clatite, pana la salatele de fructe.

Mi s-a parut ca seaman foarte bine cu caramelul de pe inghetata de la McDonald's.

Ingrediente

70 gr unt
200 gr zahar brun (nu inlocuiti cu zahar alb!)
180 ml frisca nebatuta
1 varf cutit sare
1 lingurita esenta vanilie

  1. Cantariti toate ingredientele ca sa le aveti la indemana, in timpul prepararii sosului nu aveti voie sa va indepartati de tigaie sau sa o luati de pe foc.
  2. Intr-o tigaie topiti untul pe foc mediu spre mic. Cand e topit complet adaugati zaharul si amestecati ca absoarba untul.
  3. Continuati sa amestecati din cand in cand pana cand incepe sa fiarba, adica apar bule mari la suprafata. Dureaza cca. 3 minute. Zaharul nu este complet topit, se mai simte cu lingura, dar e ok asa.
  4. Adaugati toata frisca o data si amestecti repede cu un tel. Cresteti putin puterea focului sub tigaie si continuati sa amestecati pana incepe sosul sa fac spuma deasupra. Dureaza cca 2 minute pana sosul incepe sa fiarba.
  5. In acel moment dati focul iar la mediu spre mic si lasati sa fiarba inca cca 4 minute pana sosul incepe sa se ingroase un pic.
    * sosul nu trebuie sa se ingroase foarte tare fiindca se va mai ingrosa dupa ce se raceste. daca il fierbeti prea mult, cand se raceste caramelul se va solidifica. nu e rau, am patit-o si eu prima data cand l-am fiert vreo 10 minute, dar de data asta vrem sa facem sos :)
  6. Luati tigaia de pe foc si puneti sosul in alt vas ca sa opriti fierberea. Adaugati sare si amestecati.
  7. Puneti o folie peste vas. Lasati la racit complet si adaugati apoi vanilia. Sosul racit se va ingrosa bine, capatand consistenta de caramel. Pastrati intr-o sticla inchisa, la frigider.

Ingredientele

Topim untul

Adaugam zaharul

Adaugam frisca

Incepe sa fiarba

Mutam sosul in alt vas

Sos caramel

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...