Cum facem esenta de vanilie

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum facem esenta de vanilie

Dupa cum deja ne-am obisnuit, traim intr-o lume in care nimic nu e ce pare a fi. La fel cu esenta de vanilie... majoritatea esentelor care se vand la noi in magazine sunt de fapt VANILINA, o substanta obtinuta din deseurile de lemn din industria hartiei. Aceasta este produsa in scop comercial fiindca are un pret mult mai mic decat esenta de vanilie adevarata, devenind astfel accesibila tuturor. Esenta de vanilie are un pret mult mai mare deoarece este obtinuta din anumite specii de orhidee

Puteti insa sa va faceti in casa propria esenta de vanilie, buna si adevarata, dar la un pret mic, aveti nevoie doar de alcool, batoane de vanilie... si putin rabdare. Dar o data facuta esenta va dura o viata.

Evident, calitatea esentei obtinute depinde de calitatea batoanelor de vanilie. Cu cat au o calitate mai ridicata, cu atat esenta va avea o aroma mai intensa. Un baton de calitate il recunoasteti dupa miros, trebuie sa aiba un miros fff puternic si trebuie sa il simtit uleios cand il tineti in mana.

Avand in vedere ca se apropie Pastile, puteti pregati acum esenta, mai este timp! Iar daca o pregatiti in sticlute mai elegante, le puteti face cadou prietenilor.

3 - 6 batoane/pastai de vanilie (in functie de buget, cu cat mai multe cu atat mai bine)
250 ml vodka de calitate (sau rom, whiskey daca doriti o esenta si cu alte arome)

  1. Intr-o sticla curata cu capac care se poate infileta foarte bine se pune alcoolul.
  2. Pastaile se cresteaza in doua pe lung si se introduc in sticla.
  3. Se infileteaza sticla bine si se pastreaza la loc intunecos si racoros (in camara). In prima saptamana scuturati sticla in fiecare zi. Apoi scuturati-o doar o data pe saptamana.
  4. Dupa 2 luni esenta poate fi folosita, dar aroma finala se dezvolta total abia in 6 luni. Esenta va fi din ce in ce mai inchisa la culoare, pana va deveni aproape neagra.
    * veti vedea bilutete si bucatele de pastaie in esenta, e normal; cand o folositi daca va deranjeaza, puteti filtra esenta printr-un tifon des sau un filtru de cafea din hartie
  5. Nu va faceti probleme legate de alcool, la deserturi veti folosi doar 1-2 lingurite de esenta, deci cantitatea de alcool e infima si in plus alcoolul se va evapora la copt. Daca pregatiti deserturi care nu se coc, vodka nu are nicio aroma, asa ca nu va influenta gustul final.
  6. Esenta nu are termen de garantie.

De ce am zis ca esenta dureaza o viata? Pentru ca o puteti "inmulti" tot timpul fara mari investitii.

  1. de cate ori folositi din esenta si nivelul ei scade astfel incat pastaile nu mai sunt acoperite perfect de alcool, adaugati alcool pana umpleti iar sticla.
  2. la cateva luni, cand aveti la dispozitie vreun baton de vanilie al carui miez l-ati folosit la deserturi, nu-l aruncati, il puneti in sticla. Nu uitati sa scuturati din cand in cand.
Prima zi

Prima zi

Dupa 2 luni

Dupa 2 luni

Comentarii (64)

 

Ultimele comentarii

naturalys  acum 8 ani - 30 Septembrie 2013 20:54  

De ce cu alcool si nu extract uleios.3 batoane de vanilie,crestate pe miloc,se pun intr-o sticluta de 200 ml cu ulei de samburi de struguri(acesta nu are nici gust nici miros),se lasa la macerat cel putin 4 saptamani cu agitare in fiecare zi.Pentru aromatizare se folosesc 2-6 picaturi functie de cantitatea ce urmeaza a fi aromata.
 

Ioana  acum 8 ani - 1 Octombrie 2013 08:33  

naturalys, pentru ca atunci cand pui ceva la macerat in ulei (pe timp mai lung, nesterlizat) exista riscul sa se dezvolte botulism. cu alcool nu exista acest risc.
 

naturalys  acum 8 ani - 9 Octombrie 2013 23:58  

Daca adaugi cateva picaturi,(2,3)de ulei de scortisoara sau macerat de samburi de grafuit,nu se va mai dezvolta botulismul sau alte bacterii daunatoare.
 

Tudor  acum 8 ani - 21 Decembrie 2013 11:02  

Buna Ioana, stii cumva: odata puse pastaile in alcool cam dupa cat timp incep sa-si piarda aroma?
din puterea de aromare ca sa zic asa.
Deci, cam cat timp ar putea fii folosite pana sa pui o serie complet noua la macerat ? sau se opteaza
mai degraba pentru adaugarea inca unei pastai cu trecerea timpului ?
 

Ioana  acum 8 ani - 21 Decembrie 2013 11:39  

adaugarea unei pastai din cand in cand e solutia. mai scoti din cele vechi cand nu ai loc. asa esenta ta isi pastreaza aroma infinit. eu de cate ori folosesc doar miezul, pun pastaia in sticla cu esenta.
 

nico  acum 8 ani - 27 Aprilie 2014 10:47  

Ioana, ..... TE IUBESC !!!! :)
 

nico  acum 8 ani - 12 Mai 2014 17:01  

Servus, Ioana. O reteta pentru esenta de lamaie/portocale imi poti spune ? Multumesc.
 

Ioana  acum 8 ani - 13 Mai 2014 10:47  

n-am incercat, dar ced ca la fel functioneaza: alcool+coaja rasa de lamaie cateva saptamani si asta e tot.
 

nico  acum 8 ani - 14 Mai 2014 10:17  

ok, voi incerca asa. Trebuie doar sa gasesc cateva lamai ecologice, am inteles ca celelalte au coaja cosmetizata cu prea multi conservanti, si sa le ....imbat :)))) Multumesc.
 

Ioana  acum 8 ani - 14 Mai 2014 10:22  

da, ideal cu lamai eco daca gasesti.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...