Anghinare alla Romana

Categorii: Retete aperitive, Retete din Italia, Retete cu legume, Retete de mancaruri cu legume, Retete de post

 

Anghinare alla Romana
Pinterest

De cand mi-am dorit sa pregatesc aceasta reteta traditionala din Roma... si in sfarsit am gasit anghinare proaspata la Metro si m-am pus pe treaba. Reteta e simpla, mai migaloasa e treaba cu mancatul si curatatul lor. Pentru asta, incepatorii chiar au nevoie de manuale de utilizare vesel Si cum niciun cuvant sau poza nu egaleaza un filmulet, v-am pregatit 2 filmulete grozave pe aceasta tema pe care va recomand sa le urmariti inainte de a va apuca de gatit. Primul este despre cum se curata si mananca anghinarea si al doilea este intreaga reteta de carciofi alla romana pregatita de o nonna din Italia.

Ingrediente
Anghinare alla Romana

4 bucati anghinare (sa nu fie foarte mici)
1/2 legatura patrunjel
15-20 frunze menta
3 catei usturoi
70 ml ulei masline
50 ml vin alb sec (optional)
1 lamaie
sare, piper negru

Preparare
Anghinare alla Romana

  1. Frecati-va pe maini cu o felie de lamaie. Stoarceti sucul de lamaie intr-un vas cu apa rece. Curatati anghinarea dupa instructiunile de aici pentru bucata intreaga (de la minutul 2:00 la minutul 3:53). Puneti anghinarea curatata in vasul cu apa cu lamaie ca sa nu se oxideze.
  2. Tocati patrunjelul cu menta foarte marunt. Adaugati usturoiul strivit. Condimentati cu sare si piper negru si adaugati 50 ml ulei. Amestecati bine.
  3. Luati fiecare anghinare, introduceti amestec de verdeturi in mijloc, apoi printre frunze si la final ungeti-le si pe exterior. Asezati-le intr-un vas micut cu coada in sus.
  4. Presarati anghinarele cu sare si piper. Puneti restul de ulei impreuna cu vinul in vas. De asemenea puneti si restul de verdeturi, daca v-a ramas. Completati cu apa care sa ajunga pana aproape de jumatatea capatanelor de anghinare.
  5. Acoperiti anghinarea cu hartie de copt uda. Puneti capacul pe vas.
  6. Aduceti continutul vasului la fierbere, apoi fierbeti intre 25 si 45 minute, in functie de marimea anghinarelor. Ale mele nu au fost foarte mari, asa ca 25 minute au fost suficiente.
  7. Sunt bune caldute sau reci. Se servesc ca aperitiv, stropite doar cu putin lichid in care au fiert si cu putin suc de lamaie. Anghinarea se poate manca cu mana chiar si in restaurant. Daca nu ati curatat puful din mijloc la inceput, acesta se poate scoate si in timpul mesei, cand ajungeti la el (filmuletul de aici, de la minutul 5:00 la minutul 5:50).
 
Anghinare alla Romana - Amestecul de verdeturi

1. Amestecul de verdeturi

Anghinare alla Romana - Anghinarea unsa cu verdeturi

2. Anghinarea unsa cu verdeturi

Anghinare alla Romana - Anghinarea in vas

3. Anghinarea in vas

Anghinare alla Romana - Anghinarea acoperita cu hartie de copt uda

4. Anghinarea acoperita cu hartie de copt uda

Anghinare alla Romana - Anghinare alla Romana

5. Anghinare alla Romana


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 10)  

 
loading...

 

 

Simona-Adina Hotea  acum 6 ani - 7 Februarie 2013 10:27  

Re: Anghinare alla Romana

Seamana cu vreo alta leguma la gust ? Si ce stii despre anghinarele conservate, pe care le putem gasi la supermarket ?
 

Ioana  acum 6 ani - 7 Februarie 2013 10:38  

Re: Anghinare alla Romana

nu mi se pare ca seamana cu o alta leguma... "inima" e cea mai buna, e cremoasa, se topeste in gura, e dulceaga, dar gustul e slab... cea din conserva e buna daca iei de la o firma buna desigur, altfel poate fi dezamagitoare. pretul la conserva e mare deoarece si pretul pe bucata la anghinarea proaspata e mare. la magazinele de delicatese gasesti anghinare si sub forma de pasta/crema... foarte buna, mai ales cu usturoi.
 

Liliana Florescu  acum 5 ani - 21 Aprilie 2013 07:51  

Re: Anghinare alla Romana

vesel este f f buna ,si pentru sanatate ,fiere ,eicat un bun detoxifiant,
 

IOCRISS  acum 7 ore - 21 Martie 2019 00:09  

Re: Anghinare alla Romana

Am incercat-o si eu, reteta proprie (adica cu ce am avut prin casa: piper usturoi boia rozmarin); e buna, mi-a placut. Fiarta, are gust de cartofi la cuptor cu porumb in lapte...are un pic de damf de cotor de porumb fiert. Plus o nota particulara pe care nu o pot descrie. Aroma slaba. Culmea, desi pare ca n-ai ce manca la ea, cu un sos gras (ulei cu mirodenii, smantana cu mujdei, maioneza cu smantana etc) e chiar satioasa. E versatila in sensul ca se poate asezona cu o multitudine de verdeturi si condimente (piper, oregano, rozmarin, usturoi, boia etc in diverse combinatii...ca si carnea) Se poate consuma cand te-ai plictisit de mancarea cu care esti obisnuit, dar nu as gati-o cu regularitate.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus