Branza de casa din lapte batut

Retete aperitive Retete cu branza Retete lact-ovo-vegetariene

E simplu sa faci branza in casa din lapte batut. Folositi un lapte batut de calitate, natural, ceva care va place la gust, fiindca acel gust se va regasi si in branza.

Seamana la textura cu ce se vinde la noi sub denumirea de "cottage cheese", e o branza cremoasa, doar usor acrisoara. E buna cu verdeturi sau cu sos de fructe sau puteti sa o incercati in aceasta reteta: pizza la gratar cu prosciutto, rucola si mazare.

Ingrediente

2 l lapte batut (il folosesc pe cel de la Romfulda)

Cantitate: 300 gr

  1. Se pune laptele batut intr-un vas larga care merge la cuptor.
  2. Se da vasul la cuptorul incins la 190C, timp de 15 minute. Daca vasul e transparent veti vedea zer mult adunat la fund.
  3. Luati vasul din cuptor si cu un cutit taiati laptele inchegat patratele.
  4. Intr-o sita/strecuratoare asezati 4 straturi de tifon. Asezati sita deasupra unui bol. Fie turnati laptele inchegat direct din vas in tifon, fie il luati cu o paleta cu gauri si il puneti in tifon (am ales ultima varianta fiindca vasul Jena era prea plin si exista riscul sa vars bunatatea de lapte pe jos).
  5. Lasati sa se scurga 5 minute, apoi aduceti marginile tifonului peste branza. Asezati deasupra o folie de plastic si apoi folie de aluminiu. Asezati deasupra greutate (am folosit boabele de fasole pe care le pun in crustele de tarte) pentru a grabi scurgerea. Aveti grija ca fundul strecuratoarei sa nu ajunga in zer.
  6. Lasati 2 ore la temperatura camerei sa se scurga. Dupa acest timp verificati branza, veti vedea ca e o branza moale (se topeste in gura) numai buna de mancat cu verdeturi si ulei de masline sau la desert cu un coulis de capsuni (sau alte fructe) sau miere. Daca o doriti mai bine scursa, o introduceti la frigider si o lasati la scurs pana obtineti textura dorita (cateva ore sau chiar peste noapte).
  7. Cand branza are textura dorita, o scoateti de sub greutate si cu ajutorul tifonului o rasturnati pe o farfurie/bol. Se poate consuma imediat sau se pastreaza la frigider.
    * zerul ramas se poate folosi in aluaturile de paine (in loc de apa sau lapte) sau se pot acri ciorbele cu el

 

Laptele batut in vas

Dupa 15 minute zerul s-a separat

Transferam laptele inchegat cu o paleta

Laptele inchegat in strecuratoarea cu tifon

Cu greutate deasupra ca sa se scurga mai repede

Zerul ramas

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...