Calamari la grill

Retete din Croatia Retete cu peste si fructe de mare Retete cu putine calorii Retete pentru gratar Retete rapide Retete simple

Remember Croatia! Cu dedicatie pentru Nelu si Eva. Voi aduceti calamarii proaspeti (se gasesc la REAL - aveti grija sa fie purpurii si nu maronii) si eu ma ocup de restul :)

Spre surprinderea mea au iesit 95% ca si cei pe care i-am mancat pe malul marii cu Bura in freze. Data viitoare vreau sa incerc calamarii mari, cam de 3 ori mai mari decat cei de azi.

Nota 10 Ianuarie 2011: proasta ideea cu calamarii mari, cei mici sunt cei mai potriviti pentru gratar!!!

Ingrediente

6 calamari proaspeti
1 lamaie
4-5 catei usturoi
1 varf lingurita chimion macinat (sau coriandru boabe macinate)
1/2 lingurita boia iute
4 linguri ulei
sare, piper
lime pentru servit

  1. Cum sa alegeti calamari proaspeti:
    - pielea de pe ei trebuie sa aiba punctisoare visinii (purpurii) nu maronii;
    - tubul alb de sub piele trebuie sa aiba luciu, sa nu fie un alb mat;
    - daca atingeti tentaculele acestea trebuie sa fie flexibile nu moi, sa simtiti ca sunt inca elastice
  2. Cum se curata (vezi si poze jos):
    - scoateti pielea cu punctisoare visinii incepand de la coada, de acolo se desprinde foarte usor
    - trageti afara capul (tentaculele), el va iesi cu un intestin care trebuie indepartat
    - curatati tubul alb in interior: prima data iese un os transparent cu aspect de plastic si apoi scoateti tot ce e gelatinos in interior; introduceti tubul sub jet de apa si curatati bine interiorul
    - curatati capul: intre tentacule este un cartilaj cu un punct negru in mijloc, scoateti-l strangand de la baza asa cum ati scoate un cos :p; taiati ochii folosind o foarfeca sau un cutit
  3. Prepararea: intr-un bol amestecam coaja de la lamaie, sucul de la jumatate de lamaie, chimenul, usturoiul pisat, boiaua, uleiul si sarea si piperul. Punem calamarii in bol, amestecam bine si apoi acoperim cu folie de plastic. Se lasa la marinat in frigider intre o jumatate de ora si o ora.
  4. Punem calamarii scursi de marinata pe o tigaie tip grill incinsa (fara grasime!!!).Prajim pe ambele parti 3 minute.
  5. Se servesc cu felii de lime sau lamaie.

Calamar proaspat

Se scoate pielea

Scoatem capul si intestinele

Curatam tubul in interior si scoatem osul transparent

Scoatem cartilajul dintre tentacule

Cartilajul e scos

Inlaturam ochii

Primul calamar curatat

Calamari curatati

Calamari la marinat

Calamari grilati cu felii de lime

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...