Cartofi frantuzesti

Retete cu cartofi Retete din Franta Retete garnituri Retete de Craciun Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Dupa mine, cartofii Dauphinoise sunt echivalentul sarat al cremei brulee, fiindca deasupra avem o pojghita crocanta care trosneste apetisant cand e taiata, dezvelind interiorul cremos. Multi cred ca pentru a obtine aceasta cremozitate din interior trebuie folosita branza, insa adevarul e ca amestecul de smantana si lapte se branzeste in timpul coptului si se formeaza acei bulgarasi cremosi dintre straturile de cartofi.

Aceasta este reteta de cartofi frantuzesti adevarata, exact asa cum se face in Franta. O sa va surprinda ca nu este reteta "clasica" de cartofi frantuzesti cu care ne-am obisnuit, cea in care se folosesc cartofi fierti in coaja si oua, insa poate sunteti interesati sa explorati radacinile acesteia si eventual chiar sa faceti o comparatie.

Ingrediente

6 cartofi fainosi (1 kg)
150 gr smantana acra (fermentata)
250 ml lapte gras (3.5%)
100 gr Emmentaler
1 lingura unt (30 gr)
1 catel usturoi
1 varf cutit nucsoara (preferabil proaspat razuita)
sare, piper

Portii: 4-5
Timp de preparare: 1 ora si 15 minute

  1. Se freaca untul cu usturoiul strivit. Se unge un vas termorezistent (15 x 23 cm) cu un strat generos de unt aromat.
  2. Se taie cartofii rondele subtiri (ca pentru chipsuri).
  3. Se amesteca laptele cu smantana si nucsoara. Se incalzeste amestecul.
  4. Se aseaza un strat de cartofi in vas. Se presara cu sare si piper dupa gust (eu pun mai mult piper fiindca imi place sa fie picant la final). Se continua asezarea straturilor in tava pana terminati cartofii. Ultimul strat va fi de cartofi presarati doar cu sare.
  5. Distribuiti deasupra untul care v-a ramas.
  6. Se toarna laptele cald intr-un colt al vasului, pana ajunge SUB ultimul strat de cartofi.
    * poate nu veti folosi chiar tot amestecul, important este sa ajunga sub ultimul strat de cartofi, nici mai sus, nici mai jos
  7. Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si dati la cuptor la 180C pentru 30 minute
  8. Scoateti folia, presarati deasupra branza razuita si mai lasati 30 minute la cuptor, tot la 180C, pana laptele scade, cartofii sunt facuti si branza este rumena.
  9. Scoateti tava din cuptor si lasati sa se odihneasca timp de 15 minute. Serviti cald.

Nucsoara

Cartofii in straturi condimentate

Tava pregatita pentru cuptor

Cartofi frantuzesti

Felie

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...