Cartofi cu smantana la cuptor

Categorii: Retete cu cartofi, Retete garnituri, Retete cu legume, Retete de Pasti, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Cartofi cu smantana la cuptor
Pinterest

Doar doua ingrediente principale: smantana si cartofi. Se mai pun obisnuitele condimentele: sare si piper. Si mai sunt aromele optionale: hrean si nucsoara. Atat de simpla e reteta de azi.

Am vazut ca v-a placut ideea piureului cu hrean si am vrut sa mai fac o combinatie asemanatoare. Insa, asa cum am zis, acestea sunt optionale, le puteti inlocui in functie de ce serviti alaturi. Ar merge un fir de rozmarin sau 2-3 catei de usturoi+2 fire cimbru sau 2-3 fire de tarhon, cimbru lamaios, dafin...

In aceasta varianta ar fi fost potriviti pentru a acompania friptura de miel de Pasti, dar am pierdut startul, asa ca ramane pentru anul viitor. Insa sunt potriviti sa-i luati cu voi la gratar, pentru ca merg foarte bine cu orice carne fripta si sunt buni reci.

Prevad o intrebare... la care va raspund in avans: da, este obligatioriu sa folositi smantana grasa, altfel se poate taia la cuptor si rezultatul nu va fi unul la fel de cremos.

Ingrediente
Cartofi cu smantana la cuptor

6 cartofi fainosi (aprox 1kg)
500 ml smantana dulce pentru gatit (grasa 32 %)
2 lingurite cu varf hrean preparat
1/8 lingurita nucsoara macinata
sare, piper negru

Portii: 4-5

Preparare
Cartofi cu smantana la cuptor

  1. Se pune smantana pe foc mic si se incalzeste pentru a se lichefia un pic (asa e mai usor de turnat peste cartofi). Se adauga hreanul, nucsoara si sare dupa gust. Gustati sa fie placut sarata, altfel smantana e destul de fada. Condimentarea e importanta aici.
    * daca in loc de hrean doriti sa folositi verdeturi sau usturoi: infierbantati smantana, adaugati-le in ea, acoperiti cu capac si lasati sa se infuzeze macar 10 minute; scoateti-le apoi din smantana si continuati cu pasii de mai jos
  2. Taiati cartofii felii subtiri ca pentru chipsuri (am folosit aceasta razatoare cu lama simpla, la cea mai mica pozitie).
  3. Intr-o tava termorezistenta (de 23 x 15 cm) turnati un strat subtire de smantana, doar cat sa acopere fundul.
  4. Incepeti sa puneti feliile de cartofi in straturi. Condimentati fiecare strat cu sare si piper. Cand ati pus jumatate din cartofi turnati jumatate din smanata (aveti grija sa luati si hrean, are tendinta sa se adune la fund).
  5. Continuati sa puneti straturi de cartofi condimentati pana ii terminati (sau pana se umple tava; trebuie sa va ramana sus spatiu macar de un deget, fiindca smantana se va umfla un pic la cuptor). Turnati restul de smantana peste cartofi. Scuturati un pic tava sa intre smantana printre straturi si sa se aseze in tava. Smantana trebuie sa fie suficienta cat sa acopere cartofii.
  6. Dati tava la cuptor, la 160C, timp de 1 ora si 20 minute. Dupa acest timp intepati cu cutitul in centru si daca intra usor, cartofii sunt gata. Smantana ar trebui sa fie usor rumena deasupra.
  7. Lasati sa stea 10 minute, apoi se poate felia. Sunt buni calzi, reci sau reincalziti (la foc mic, in cuptor).
 
Cartofi cu smantana la cuptor - Straturi de cartofi condimentati in tava

1. Straturi de cartofi condimentati in tava

Cartofi cu smantana la cuptor - Jumatate de cartofi acoperiti cu smantana

2. Jumatate de cartofi acoperiti cu smantana

Cartofi cu smantana la cuptor - Tava e gata, intra la cuptor

3. Tava e gata, intra la cuptor

Cartofi cu smantana la cuptor - Cartofii gratinati

4. Cartofii gratinati

Cartofi cu smantana la cuptor - Taiati imediat ce i-am scos din cuptor

5. Taiati imediat ce i-am scos din cuptor


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 9)  

 
loading...

Cartofi gratinati

4 Iunie 2012

Cartofi gratinati

Cartofi frantuzesti

28 Noiembrie 2011

Cartofi frantuzesti

Cartofi Boulangere

12 Aprilie 2011

Cartofi Boulangere

 

 

Cathy   acum 3 ani - 8 Mai 2014 12:01  

Re: Cartofi cu smantana la cuptor

imi e pofta
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 8 Mai 2014 16:11  

Re: Cartofi cu smantana la cuptor

imi e pofta imi e pofta
 

Anamaria  acum 3 ani - 8 Mai 2014 23:30  

Re: Cartofi cu smantana la cuptor

Simplu si extrem de gustos ! Sigur va fi garnitura de sambata de la friptura ! Merci.
 

Denisa  acum 3 ani - 15 Noiembrie 2014 17:25  

Re: Cartofi cu smantana la cuptor

imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

elena  acum 3 ani - 17 Noiembrie 2014 08:43  

Re: Cartofi cu smantana la cuptor

Multumesc pentru aceasta minunata reteta. Sincer, la inceput eram putin sceptica si in acealsi timp curioasa, dar au iesit foarte buni, seamana foarte bine la gust cu cartofii dauphine pe care i-am mancat acum cativa ani la Cluj, eu fiind din zona Moldovei si de mult timp cautam reteta, chiar am incercat cateva, dar niciuna nu semana, in schimb aceasta e geniala si pe deasupra nici nu e scumpa.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus