Cartofi gratinati

Retete cu branza Retete cu cartofi Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti

Reteta Cartofi gratinati

In sfarsit a venit vremea pentru reteta de cartofi gratinati, varianta clasica la noi, adica cea cu cartofi fierti si oua. Ii cunosteti probabil si sub denumirea de cartofi frantuzesti.

Ingrediente

1 kg cartofi
3 oua
150-200 gr branza burduf
50 gr cascaval
1 cubulet unt (pentru uns tava)
sare, piper

Sos alb

50 gr unt
1 lingura cu varf faina
100 ml lapte fierbinte
200 gr smantana acra
sare

  1. Se fierb cartofii in coaja pana intra furculita usor in ei.
  2. Se fierb ouale tari.
  3. Se curata cartofii de coaja si se taie felii. Se curata ouale si se taie felii.
  4. Se prepara sosul alb astfel: se topeste untul pe foc mic. Se adauga faina si se amesteca pana este absorbita total in unt si arata ca o crema. Se adauga laptele fierbinte, incet, ca uleiul la maioneza si amestecand non-stop cu telul in sos... pana terminati laptele. Imediat ce ati terminat laptele adaugati smantana si amestecati rapid sa se omogenizeze. Lasati la fiert la foc mic, amestecand non-stop, pana sosul se ingroasa usor si arata ca o crema. Luati sosul de pe foc si adaugati putina sare in el.
  5. Ungeti un vas termorezistent (15 x 23 cm) cu unt. Asezati un strat de cartofi peste care presarati sare (atentie! branza burduf este si ea sarata) si macinati piper negru. Deasupa puneti din loc in loc cateva felii de oua. Printre feliile de oua presarati branza burduf. Deasupra turnati 1/3 din sosul alb.
  6. Reluati straturile pana terminati cartofii (mi-au iesit 3 straturi de cartofi, de aceea am folosit 1/3 sos alb peste fiecare). Ultimul strat va fi de cartofi presarati cu sare si piper. Deasupra se toarna restul de sos alb si se presara cascavalul razuit.
  7. Se da la cuptor, la 200C, pentru 30-40 minute, pana branza e rumena.

Strat de cartofi condimentati

Strat de cartofi condimentati

Strat de oua

Strat de oua

Presaram branza

Presaram branza

Turnam sosul alb

Turnam sosul alb

Ultimul strat: cascaval razuit

Ultimul strat: cascaval razuit

Cartofi gratinati

Cartofi gratinati

Cartofi gratinati

Cartofi gratinati

Comentarii (46)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 21 Martie 2014 18:07  

multumesc! weekend placut si voua!
 

nico  acum 9 ani - 28 Aprilie 2014 21:56  

grozava reteta !!!! multumesc, Ioana !
 

Adriana  acum 9 ani - 1 Mai 2014 00:19  

Deliciosi! E a doua oara cand concluzionam asta. Multumim, Ioana! :)
 

Ioana  acum 9 ani - 1 Mai 2014 09:53  

sa va fie de bine!
 

rocs  acum 9 ani - 29 Mai 2014 09:53  

Vazut, facut, mancat. Reusit. Cu atat mai mult cu cat intreg vasul a avut un singur destinatar:).

*Pentru a incuraja o antevorbitoare: si in cazul meu s-a "imprastiat" compozitia inca din stadiul amestecului de unt cu faina; cand am pus laptele nu a ajutat cu nimic, abia la smantana s-a legat totul si a devenit cremos.

Pana la urma, practica e mama invataturii in bucatarie.

 

Simona  acum 8 ani - 27 Octombrie 2015 14:05  

Abia astept sa fac si eu cartifii gratinati...mor dupa ieil ;) ;)
 

Corina  acum 8 ani - 5 Noiembrie 2015 11:10  

Salut! Delicioasa reteta, iar sosul iese perfect daca respecti gramajele. Aseara am incercat-o. Multumesc Ioana!
 

Piskotzel  acum 5 ani - 2 Septembrie 2018 16:45  

Gatesc dupa retetele tale de mai bine de 7 ani.. Mereu revin la ele :) ma incanta!! De aici am invatat sa gatesc si tie ti am pus cele mai penibile intrebari :)) referitoare la retete si ingrediente . de fiecare data am primit raspuns imediat:) si ti multumesc :) acum mi a cerut baietelul meu sa i fac cartofii gratinati sa i manace cu castraveti murati! Multumesc draga mea ioana!
 

Ioana  acum 5 ani - 3 Septembrie 2018 13:40  

asa e, din 2011 ne cunoastem :) mi se pare ca nici nu aveai copii pe atunci... cati ani are baietelul?
 

ALINA  acum 2 ani - 15 Aprilie 2021 21:41  

Este un preparat DELICIOS si usor de facut. Multumim pt reteta!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...