Chili con carne

Retete de mancaruri cu carne Retete din Mexic si Tex-Mex Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Chili con carne

Un chili con carne cu multa personalitate. Ca sa obtin un gust foarte concentrat, am folosit carne de vita, multe condimente din bucataria mexicana si intentionat nu am adaugat rosii (decat putina pasta de rosii). In contrast, am adaugat doua elemente fresh: o salsa de avocado si o crema de jalapeno.

Ardeii iuti chipotle si fulgii guajillo i-am cumparat de pe acest site. Produse cu specific mexican mai gasiti si aici sau pe emag.

 

Ingrediente

Chili con carne

650 gr carne tocata de vita (sau mix vita-porc, pentru un gust mai subtil)
1 ceapa mare
3-4 catei de usturoi mari
1 lingura pasta de rosii (60 gr)
1.5 lingurite chimion macinat
2 lingurite coriandru macinat
1 lingurita boia afumata
1 lingurita boia dulce
1 lingurita cu varf oregano uscat
1 lingurita fulgi de chili (fulgi de guajillo am folosit)
2 foi de dafin
2 ardei uscati chipotle (sunt ardei jalapeno uscati si afumati)
500 ml apa
3 linguri de ulei
1 conserva fasole rosie (de 400 gr)
sare, piper negru

Crema de jalapeno

200 gr lapte batut
2 linguri ulei de masline
1/2 avocado
1 ardei verde jalapeno
2 linguri suc de lime
coaja rasa de la 1 lime mic
1 varf de cutit fulgi de chili
sare dupa gust

Salsa de avocado

8-10 fire de patrunjel
1/2 avocado
1 ceapa rosie mica
2 linguri suc de lime

Garnitura: orez (50 gr orez/portie)

Portii: 4-5

  1. Se acopera ardeii uscati chipotle cu apa fierbinte si se lasa asa pana e nevoie de ei.
  2. Se incinge o tigaie larga (28-30 cm) si se adauga uleiul. Se adauga carnea tocata in 2 ture, amestecand des pana isi schimba culoarea si nu se mai vede roz, apoi o puteti lasa putin sa se prajeasca daca doriti. Presarati sare si rasniti piper negru in timp ce sotati carnea. Scoateti fiecare tura de carne direct intr-o cratita (preferabil tuci cu capac) care merge la cuptor. Cand scoateti carnea din tigaie, incercati sa lasati cat mai multa grasime in tigaie.
  3. In grasimea ramasa, adaugati ceapa tocata cubulete si sotati la foc mic pana se inmoaie foarte bine si abia incepe sa se rumeneasca. In acel moment adaugati usturoiul si sotati inca 1 minut.
  4. Adaugati pasta de rosii si sotati amestecand des inca 2-3 minute, pana pasta se inchide usor la culoare si arata mai uscata.
  5. Adaugati apoi toate condimentele (chimion, coriandru, boia, oregano, chili si dafin) si ardeii chipotle (scursi de apa, curatati de seminte si cotoare si apoi tocati marunt). Mai sotati 1 minut, sa se incinga aromele.
  6. Turnati pasta rezultata peste carnea tocata. Presarati sare si rasniti piper negru. Adaugati apa si aduceti continutul tuciului la fierbere.
  7. Cand clocoteste, puneti capacul si dati la cuptorul incins la 150C timpde 2 ore. Dupa o ora verificati chili de sare.
  8. Cand s-au scurs cele 2 ore de stat la cuptor, opriti cuptorul. Adaugati fasolea scursa, amestecati usor, puneti la loc capacul si lasati tuciul in cuptor inca 30 minute.
    La final puteti degresa chili-ul daca carnea a fost prea grasa si vedeti ca s-a adunat multa grasime deasupra.
  9. Chili con carne se poate prepara in avas si se pastreaza la frigider. E mai bun daca are timp sa stea un pic. Salsa si crema se prepara doar in momentul servirii.
  10. Salsa: se toaca patrunjelul; se toaca cubulete marunte ceapa. Se pun intr-un bol mic si se straopesc cu sucul de lime. Se lasa sa stea 10 minute. Se adauga avocado taiat cubulete, putina sare si se amesteca usor.
  11. Crema: Se mixeaza in robot sau cu blenderul vertical toate ingredientele. Va rezulta o crema usoara, verde-pal. Puteti folosi iaurt sau smantana acra in loc de lapte batut, dar atunci va trebui sa adaugati treptat si cateva linguri de apa ca sa iasa crema moale.
  12. Pentru acest chili am ales ca si garnitura orez simplu, doar fiert cu sare. In momentul servirii se aseaza pe jumatate de farfurie orezul fiert. In cealalta jumatate de farfurie se pune chili con carne cald. Se presara salsa de avocado pe orez. Se stropeste totul cu crema de jalapeno.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...