Ciorba de perisoare a la grec

Retete din Grecia Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba de perisoare a la grec

Perisoare mici care se topesc in gura, fierte intr-o supa matasoasa si acrisoara.

In prima dimineata in Salonic - pentru noi era dimineata, la greci era amiaza de duminica - am iesit cu cafeaua pe balcon sa-mi spionez vecinii. Blocurile acolo sunt asa de apropiate incat daca intindeam mana aproape atingeam balconul de vizavi. N-am vazut nimic iesit din comun, dar m-a lovit un miros puternic de carne si marar... mult marar  =P~

Si mi-am imaginat ca vecina de jos face o giouvarlakia, adica o ciorba de perisoare greceasca. Chiar atunci vecina a iesit pe balcon, am intrat in vorba usor data fiind distanta si am intrebat-o ce face. Mi-a confirmat ca face giouvarlakia, ne-a invitat la ea si... :) Ups, asta s-a intamplat doar imaginatia mea! In realitate am ramas cu mirosul si pofta, in timp ce jos se auzeau zgomote de tacamuri, sigur mancau cu pofta presupusa giouvarlakia.

Acum probabil ca am si eu cativa vecini care stau pe balcon si simt acelasi miros si se intreaba ce e si de unde vine.

Nota: am observat ca in retetele grecesti si cele turcesti se pune des ceapa cruda in carnea tocata; am incercat si eu de cateva ori si mi s-a simtit de fiecare data un gust nu stiu cum... de ceapa statuta... neplacut; chiar si in in Turcia am simtit de cateva ori asta (in manti); anul asta insa am simtit ca ceapa din Grecia este mult mai dulce decat la noi, fara acel gust intepator; asa ca am presupus ca doar ceapa dulce se poate folosi cruda cu rezultate bune; ca atare de data asta, dupa ce am dat ceapa pe razatoare si am simtit-o iute, am stors-o in servet inainte de a o pune la perisoare; mi-a iesit bine, nu s-a mai simtit gustul neplacut; o sa mai testez teoria asta si o sa confirm.

Ingrediente

1 morcov mare
2 lingur de ulei 
1.8 l apa (sau supa de pui)
2 oua
sucul de la 1 lamaie (cca 50-60 ml)
cateva fire de marar
sare

Perisoare

450 gr carne tocata (mixta vita+porc; data de doua ori prin masina de carne)
1 ceapa mica (cca 50 gr)
45 gr orez cu bob rotund
3 fire marar
1 ou mic
80 ml apa rece
1/2 lingurita sare
1/8 lingurita piper negru macinat
cateva linguri de faina (pentru format)

Portii: 5

  1. Incepeti cu prepararea perisoarelor: puneti intr-un bol carnea tocata, orezul, mararul tocat fin, sarea si piperul; dati ceapa pe razatoare si apoi stoarceti-o bine de suc intr-un servetel de bucatarie; puneti-o si pe ea peste carne; amestecati totul bine; adaugati oul si apa si framantati pana aveti o compozitie omogena; amestecul de perisoare va fi destul de moale, e ok, nu adaugati nimic altceva; dati bolul la frigider pana aveti nevoie de el.
    * daca nu aveti un ou mic, bateti un ou mare si puneti jumatate la amestec; restul il folositi la final in amestec cu sucul de lamaie (pasul 7)
  2. Intr-o oala caliti in ulei morcovul dat pe razatoare, cam 10 minute.
  3. Adaugati apa (daca aveti supa de pui e si mai bine), putina sare si aduceti la fierbere.
  4. Pana atunci formati perisoarele cu mainile umezite mereu in apa rece. Formati perisoare mici, cat bomboanele Raffaello. Mi-au iesit 35 de perisoare.
  5. Treceti pe rand toate perisoarele prin faina si scuturati excesul.
  6. Dati focul la mic sub supa si puneti perisoarele in supa, una cate una, pe toata suprafata oalei (nu le puneti in acelasi loc). Puneti capacul intredeschis pe oala si fierbeti perisoarele in jur de 15-20 minute, pana se ridica la suprafata (verificati una sa fie fiert orezul).
  7. Se bat ouale bine cu sucul de lamaie, pana devin spumoase. Se adauga 3 polonice de supa fierbinte peste oua, dar in fir subtire si amestecand non-stop cu telul in oua. Mai precis cu o mana amestecati continuu in oua, iar cu cealalta turnati cu polonicul supa, asa cum turnati uleiul la maioneza.
  8. Trageti oala cu supa de pe foce, asteptati sa nu mai clocoteasca si turnati in fir subtire amestecul de oua pe care tocmai l-ati facut. Amestecati neincetat cu o lingura in supa, cat timp faceti asta. Dupa ce ati pus toata compozitia, puneti oala pe foc mic (aveti grija sa nu clocoteasca supa) si lasati 10 minute (in acest timp amestecati des si stati cu ochii pe oala sa nu clocoteasca deloc ca se taie).
  9. Trageti oala de pe foc, dregeti supa de sare si presarati marar tocat.

Amestec pentru perisoare

Amestec pentru perisoare

Formam perisoare mici

Formam perisoare mici

Trecem perisoarele prin faina

Trecem perisoarele prin faina

Se adauga perisoarele in oala

Se adauga perisoarele in oala

Se ridica la suprafata cand sunt fierte

Se ridica la suprafata cand sunt fierte

Ciorba dreasa si cu marar

Ciorba dreasa si cu marar

Comentarii (29)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 5 ani - 15 Septembrie 2016 09:50  

aceasta este varianta greceasca, fara smantana. e mai usoara. pentru varianta cu smantana vezi aici [link]
 

Bianca  acum 5 ani - 15 Septembrie 2016 09:59  

Dar ouale se pun asa intregi batute?
 

Ioana  acum 5 ani - 15 Septembrie 2016 10:19  

da, exact cum scrie, se bat ouale intregi cu sucul de lamaie si apoi se tempereaza cu supa fierbinte. abia apoi le torni in oala.
atentie, sa folosesti un tel de inox sau silicon cand bati orice cu suc de lamaie, ca sa nu primeasca sosul gust metalic.

poti pune numai galbenusuri, dar iti vor trebuie vreo 4, ceea ce face supa mai greoaie.
 

Bianca  acum 5 ani - 15 Septembrie 2016 10:30  

Ok va multumesc frumos
 

Nina Russ  acum 5 ani - 3 Ianuarie 2017 02:59  

Ceapa lunga rosie Tropea sau de Firenze e dulce la gust si delicata.
 

Zalman  acum 5 ani - 15 Aprilie 2017 03:10  

Am terminat de gatiti reteta acum cateva minute. E o (reteta) ciorba EXTRAORDINARA. Prima clasa. Mai buna ca prima clasa. BRAVO!!! Rar am fost asa de impresionat de o reteta.
 

adela seremi  acum 4 ani - 17 Octombrie 2017 20:09  

Buna seara. nu vreau sa fiu carcotasa dar nu stiu ce e grecesc la aceasta ciorba? sunt de 4 ani in Grecia , si de un an lucrez si mananc la restaurant, dar sincer nu am vazut in ciorbele lor perisoare. Plus ca smantana este folosita in ciorbele noastre cel mai mult in ardeal, in oltenia foarte multi nu o folosesc.
Oricum ciorba nu are de ce sa fie rea,,,,indiferent de nume
 

Ioana  acum 4 ani - 18 Octombrie 2017 10:39  

giouvarlakia nu-ti spune nimic? uite niste poze [link]
 

Popeanu Luminita  acum 4 ani - 10 Decembrie 2017 17:11  

Supa me giuvarlakia. Giuvarlakia=perisoare.
 

z s  acum un an - 25 Ianuarie 2021 22:22  

Extraordinara reteta.
Am facut-o de cateva ori, incepand cam din Aprilie 2017. Cu unele ajustari am facut-o din ce in ce mai spre gustul nostru, si este consistent excelenta. De fiecare data imi aduc aminte unde am gasit-o. Multumesc.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...