Hummus de linte rosie si morcovi copti

Retete aperitive Retete garnituri Retete cu legume Retete de post Retete simple

Reteta Hummus de linte rosie si morcovi copti

Chiar daca nu e facut din naut, acest hummus are un gust atat de specific arabesc incat numele mi s-a parut potrivit. E un hummus vibrant ca si culoare, dar si ca arome.

Ingrediente

150 gr linte rosie fiarta
400-450 gr morcovi
2 linguri pasta de susan (tahini)
1 catel mare de usturoi
1/4 lingurita coriandru macinat
1/4 lingurita fulgi de chili
1/8 lingurita boia afumata
1/4 lingurita boia dulce
2 linguri suc de lamaie
3 linguri ulei de masline
patrunjel si sirop de rodie pentru servire
sare, piper negru

Portii: 4 ca aperitiv; 2-3 ca si garnitura

  1. Lintea am spalat-o bine, pana apa a ramas curata pe ea si am fiert-o la foc mic cu1 foaie de dafin, cateva felii de ceapa si 2 catei de usturoi in apa. Dureaza cam 15 minute. Am adaugat sare, am pus capacul si am lasat sa stea 10 minute asa. Am fiert mai multa linte, dar la aceasta reteta e nevoie doar de 150 gr linte fiarta.
  2. Morcovii se taie felii groase de un deget. Se presara cu sare, mult piper negru rasnit si cele doua tipuri de boia. Se adauga si 1 lingura de ulei si se maseaza bine. Se pun intr-un vas termorezisten, sa vina cam pe un strat, dar pot fi si usor inghesuiti.
  3. Se coc morcovii la 180C pana sunt facuti, amestecand in ei dupa o jumatate de ora. La mine a dura o ora sa fie gata, dar ii puteti verifica tot la 10 minute si ii scoateti cand sunt moi.
  4. Se pun in robot sau blenderul vertical lintea fiarta, morcovii copti, usturoiul strivit, tahini, sucul de lamaie, 2 linguri ulei de masline, coriandrul si fulgii de chili. Se presara putina sare. Se mixeaza bine pana aveti o pasta groasa cat mai fina, apoi incepeti sa turnati cate 1 lingura de apa rece pana obtineti o consistenta mai moale, mai pufoasa (am adaugat 8 linguri de apa). Gustati hummusul de sare.
  5. Intindeti hummusul pe o farfurie larga cu dosul unei linguri, facand un mic crater in mijloc. Acolo picurati 2 lingurite sos de rodie, putin ulei de masline si presarati putin patrunjel (sau/si menta) tocat.
  6. Serviti cu pita sau cu paine prajita. Merge servit ca si garnitura langa o friptura (fiindca e un piure usor dulceag, carnea de vita, rata sau miel mi se pare potrivita).

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...