Iahnie de mazare (Erwtensoep)

Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete din Olanda

Reteta Iahnie de mazare (Erwtensoep)

De fapt traducerea corecta este Supa de mazare, dar iese la o consistenta asemanatoare cu iahnia si nicidecum ca ceea ce cunoastem noi in Romania sub denumirea de supa. Este o reteta olandeza tare laudata de un prieten care merge des in Olanda, asa ca am sapat pe internet pana am gasit sper eu reteta traditionala.

Ingrediente

300 gr kaizer
4 cartofi
1 praz
2-3 felii telina radacina
1 ceapa mica
3 catei usturoi
2 frunze dafin
500 gr mazare(eu am pus de la conserva, se poate folosi si proaspata sau congelata)
sare, piper, boia

  1. Kaizerul se taie felii, ceapa se curata si se cresteaza in 4. Se pune intr-o oala 1 litru apa si se adauga kaizerul, ceapa, usturoiul si dafinul. Se lasa la fiert la foc mediu 20-30 minute
  2. Cand kaizerul e fiert, se scoate din supa, iar ceapa, usturoiul si dafinul se arunca.
  3. Intre timp curatam legumele si taiem cartofii si telina cuburi, prazul rondele. In supa ramasa se pun aceste legume la fiert, tot cam 20 minute.
  4. Kaizerul fiert se taie felii mai mici sau cuburi.
  5. Cand legumele sunt fierte se scurg de supa. Nu aruncati supa, trebuie sa va ramana cam o cana de supa. Legumele se fac piure.
  6. Punem piureul din nou in oala, condimentam cu sare, piper si boia si punem la fiert la foc mic spre mediu. Adaugam incet supa in piure, amestecand continuu. Dureaza cam 5 minute.
  7. Scurgem mazarea.
    * Daca faceti cu mazare proaspata, dupa ce ati scos legumele din supa puneti mazarea la fiert, adaugati inca putina apa si lasati la fiert. Apoi scurgeti mazarea si continuati in mod normal reteta.
  8. Adaugam mazarea si kaizerul bucatele in mancare si mai lasam sa dea un clocot.
  9. Se serveste ca atare sau cu carnati prajiti. Pofta buna!

 

Fierbem kaizerul

Fierbem kaizerul

Fierbem legumele

Fierbem legumele

Taiem kaizerul feliute

Taiem kaizerul feliute

Piure de legume

Piure de legume

Turnam supa incet in piure

Turnam supa incet in piure

Scurgem mazarea

Scurgem mazarea

Iahnie de mazare (Erwtensoep)

Iahnie de mazare (Erwtensoep)

Comentarii (27)

 

Ultimele comentarii

DORA  acum 12 ani - 19 Martie 2011 19:52  

Probabil ca este buna la gust,dar arata.. execrail...parca este voma !Uh......
 

Andrada  acum 12 ani - 27 Iulie 2011 20:21  

este foarte buna iahnia de fasole
 

dorina  acum 12 ani - 20 Septembrie 2011 12:27  

foarteeeeeee buna si delicioasa .multumim ptr reteta :)
 

bubico  acum 11 ani - 13 August 2012 16:50  

Salutari,

Foarte dragut site-ul tau.

In ceea ce priveste aceasta supa de mazare, fiecare gospodina are felul ei propriu de a o pregati.
In mod normal se folosesc spliterwten asa cum spune odomana mai sus dar normal, acasa, oamenii mai folosesc rapid si mazare asa ca si cum ai facut-o tu.
In legatura cu carnea care se foloseste la aceasta supa , in mod traditional de fapt ...se face exact ca si ciorba de fasole la romani...cu...picioruse de porc :-s.
Fiindca acum in zilele noastre oamenii sunt mai instariti si nu mai consuma asa ceva...pun kaizer, carne de porc, exact cum spune domna de mai sus, dar atentie: aceasta supa de mazare este identica cu supa de fasole cu "adidasi" a romanilor.
Este buna intr-adevar mai ales iarna.

Si asa cum ai facut-o tu si asa cum o face domna care a pus reteta in comentarii.
Recunosc ca eu nu am facut-o niciodata, prefer ciorba de fasole , sincera, sangele apa nu se face , dar daca mai poftesc imi cumpar direct facuta si gata.
 

bubico  acum 11 ani - 13 August 2012 19:13  

O da, revin, Ioana,pentru ca sunt tot prin zona la tine pe site, imi place :)))), aceasta supa nu este o tocana, la fel cum ciorba de fasole la romani (cu carne, cea cu afumatura sau picioruse de porc) este groasa...ca o iahnie....exact asa si aceasta ciorba ! este mai groasa, nu este supa este de fapt ciorba.
Si ciorba romaneasca de fasole cu ciolan este groasa in mod normal.

In limbajul popular se numeste SNERT si se mananca in mod normal doar iarna.
In restaurante , bucatarii nu o fac nicidecum dupa reteta doamnei de mai sus, asa o fac femeile acasa rapid(pentru ca acum femeile lesina daca vad picioruse de porc sau ciolane afumate haha, folosesc carne de porc, sunca afumata, etc) , in restaurante (sau bunica) erwtensoep sau snert :P se face asa cum ti-am zis, traditional, cu picioruse si coada de porc, ok, poate suna nu prea placut dar asa iese cel mai bine, la fel ca ciorba de fasole cu ciolan si adidasi care iese cea mai buna, la fel asa si cu snert-ul asta.

Sunt curioasa tie ce iti place mai mult, snert sau ciorba de fasole, sau nu le compari?
Eu personal mai mananc snert iarna , cateodata...dar daca mananc 1 data nu mai vreau sa o vad 1 an, in schimb ciorba de fasole nu refuz niciodata, iarna , vara, tot mai mult imi place :D.


 

apetito  acum 11 ani - 21 Noiembrie 2012 16:21  

singura adaugire pe care o am de facut e ca snert vine din Friesland si n-are nimic de-a face cu ce se mananca prin Amsterdam. eu am facut-o o singura data, cu ce carne mi-a picat in cos, la magazin...si frizianul meu a zis ca mi-a iesit mai bine decat maica-sii...nush exact ce-a vrut sa insemne...yeah right, insa e la fel de "scarboasa" si "neapetisanta" pentru unii la fel cum e ciorba de burta, piftia, toba...etc...etc.

in rest...azi am aterizat pe blogul asta, la o reteta cu linte...si dintr-una in alta am ajuns aici, si eu locuiesc de ceva timp in Olanda. imi place ce vad pe -aici :)

mult succes inainte!
 

Dani  acum 11 ani - 4 Februarie 2013 15:04  

Buna Ioana,

Cred ca depinde de cine face mancarea si de la cine a invatat. Prietenul meu care a lucrat la restaurant 8 ani de zile pune intai intr-o oala mare mare mazarea aia speciala (am vazut-o in Romania o singura data la Kaufland, dup-aia au scos-o; noi ne facem stocuri de cutii cu split peas de cate ori ajungem prin Olanda), cu multa apa, si o lasa sa fiarba 2-3 ore pana se faramiteaza si se face ca un sos. Pe urma pune prazul taiat felii. Urmeaza telina - dupa ce taie in bucati telina proaspata, o pune la congelator pana fierbe mazarea, si dup-aia o pune in supa.

Aproape de final pune carnea, care e un fel de carnat numit "rookworst" ([link]) pe care il taie felii.

Dupa ce e gata, optional adauga cateva fire tocate de "ceapa de tuns".

E intr-adevar foarte buna si inteleg de ce o mananca iarna, te incalzeste imediat si tine de foame, mai ales ca ei nu prea au supe lichide ca noi.
 

mioara  acum 11 ani - 5 Februarie 2013 15:12  

eu locuiesc in olanda de multa vreme,dar nu asta e erwtensoep.e tot o supa crema,doar ca morcovii ramin rondele,iar in loc de kaiser se foloseste un cirnat afumat (de la firma unox),taiat rondele.si arata ca o supa.
 

Vio  acum 11 ani - 23 Februarie 2013 09:51  

ce subietc de discutie a starnit aceasta "erwtensoep". Pentru cei care isi dau cu parerea: ba ca e asa, ba ca nu e asa, eu nu contest, insa am mancat de n-ori la diverse persoane si restaurante si de atatea ori gustul era diferit, asa cum am mancat sarmale uscate si fara gust in Romania. Daca eu am pus reteta mai sus, nu inseamna s-o si aplici in practica, eu folosesc asa ptr ca mi se pare mai usoara, in loc sa pun atatea grasimi: ciolane, zgarciuri si mai stiu eu ce. Sincera sa fiu carnatul traditional care se pune in el, ''rookworst'' nu-mi place deloc in ea, mai bine se potriveste un carnat 100% facut in casa, romanesc, e alegerea si gustul fiecaruia. Dani spunea ca prietenul ei a lucrat la bucatar in Olanda, sunt sigura ca face gresit, ce gust are ''supa'' daca se pune doar un carnat la sfarsit. In general acest carnat se pune la sfarsit pt ca nu are voie sa fiarba, de aceea. Iar carnea, de porc in general, se fierbe la inceput, se spumeaza bine, apoi mazarea!!! In fine
 

Alexandra   acum 9 ani - 2 Iulie 2014 15:13  

Vio , eu cred ca cei care locuiesc in Olanda de ani de zile stiu mai bine ce contine si cum se prepara aceasta erwtensoep decat cineva care ia o reteta aleatorie de pe net. Si daca vin eu sau alta si spunem ca da, rookworst se pune in ea asta nu inseamna ca tu nu poti sa pui ce iti place tie. Tu poti pune orice , poti inlocui orice ingrediƫnt vrei dar atunci n-o mai poti numi la fel. Va fi o mancare pe sufletul tau dar nu-i mai poti atribui aceeasi denumire.
Si da, locuiesc in Olanda deci vorbesc in cunostinta de cauza. Reteta initiala nu e nici pe departe erwtensoep. E ca si cum ai face tiramisu dar in loc de mascarpone ai folosi crema de branza . :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...