Iahnie de fasole

Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete de mancaruri cu legume Retete cu carne de porc Retete romanesti

Reteta Iahnie de fasole

Nu dati cu pietre!!! Iahnia poate fi facuta si fara ciolanul aferent, pentru varianta de post.

Ingrediente

500 gr fasole uscata
1 ciolan afumat (al meu a fost ciolan cu os de cca 1 kg)
2 cepe mari
2 catei usturoi
250 ml bulion
1 lingura cu varf faina alba
2 foi dafin
1 lingurita rasa cimbru uscat
1/2 lingurita piper (1 lingurita pentru o iahnie picanta)
1 lingurita vegeta de casa
2 lingurite rase boia dulce
2 lingurite sare
2 lingurite pasta de ardei dulce
2 linguri ulei
cateva fire patrunjel

Pentru ciolan (optional)

4 linguri ulei
1 lingurita boia dulce
1 lingurita piper
1/2 lingurita sare

Portii: 5-6

  1. Fasolea se inmoaie peste noapte.
  2. Punem la fiert intr-o oala fasolea cu apa, in alta oala ciolanul cu apa cat sa-l acopere si in a treia oala multa apa ca sa o avem fierbinte pentru pasul urmator.
  3. Dupa 30 minute de fiert, scurgem apa de pe fasole. Mutam ciolanul in oala cu fasole si turnam apa fierbinte din oala cu apa de rezerva (oala a treia), cat sa acopere complet fasolea si ciolanul. Fierbem cam 1 ora si jumatate la foc mic. Dupa care incepem sa verificam fasolea cam la 15 minute, pana vedem ca e aproape fiarta (cam 98% :p ).
  4. Scoatem ciolanul si-l tinem cald.
  5. Strecuram fasolea de apa, dar retinem toata apa in care a fiert si o pastram pe foc ca sa o avem fierbinte pentru pasul urmator.
  6. Intr-o tigaie adanca, calim in uleiul incins ceapa tocata marunt. Cand e moale, adaugam usturoiul strivit. Amestecam rapid si imediat adaugam faina, amestecam sa se absoarba de tot in ulei si stingem cu 2 polonice de apa fierbinte (cea de pe fasole si ciolan) si cu bulion (suc de rosii). Adaugam toate condimentele si amestecam bine. Acesta e rantasul.
  7. Adaugam fasolea scursa peste rantas si inca 2 cani de apa fierbinte in care a fiert (apa trebuie sa treaca cu 2 degete peste fasolea). Continuam sa fierbem iahnia, tot la foc mediu, inca jumatate de ora, pana scade sosul de pe ea.
    * daca dupa jumatate de ora de fiert fasolea nu e fiarta, nu e nicio problema, adaugati inca putina apa fierbinte (cea in care a fiert fasolea) si lasati la fiert pana e ok
  8. Adaugam patrunjelul tocat marunt.
  9. Taiem ciolanul felii.
  10. Pentru servit: punem iahnie in farfurii, asezam cate o bucata de ciolan deasupra. Pentru ca ciolanul sa aiba o "fata" mai frumoasa incalzim vreo 4 linguri de ulei in care adaugam 1 lingurita boia dulce, 1 lingurita piper si 1/2 lingurita sare. Amestecam bine. Cu acest amestec ungem feliile de ciolan chiar inainte de servire.

Fierbem fasolea cu ciolanul (dupa ce am schimbat o apa)

Fierbem fasolea cu ciolanul (dupa ce am schimbat o apa)

Rantas

Rantas

Adaugam fasolea si apa de pe ea peste rantas

Adaugam fasolea si apa de pe ea peste rantas

Iahnia e gata

Iahnia e gata

Iahnie de fasole

Iahnie de fasole

Comentarii (85)

 

Ultimele comentarii

barbu  acum 6 ani - 12 Iulie 2017 14:25  

O reteta cu 10 oale nu aveai?mi se pare prea putin sa folosesc doar 3 :))
 

Ioana  acum 6 ani - 12 Iulie 2017 14:32  

nu cred ca am asa ceva, probabil cu vreo 7 oale. o sa caut, stay tuned :)
 

Cori Cj  acum 6 ani - 12 Iulie 2017 16:06  

:))))))))))))))))))))))))))))))).. ahahaha..
Pote o fii castigatoare sau undeva in top cratite/oale/farfurii folosite reteta de la Rulouri de vita in sos de vin si legume?
Ioana draga.. ai putea sa specifici, pe langa numarul de portii, si un numar de oale/farfurii folosite la reteta :) :) :) :) :) :) :) :) :)
 

Ioana  acum 6 ani - 13 Iulie 2017 09:14  

ai dreptate cu rulourile! cratita, farfurii, boluri, sita, robot... castigatoare detasata :)
 

Mariana   acum 6 ani - 15 Noiembrie 2017 01:55  

Ioana pe cand o reteta de cremes?
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Noiembrie 2017 12:18  

oooo, asta ma intreaba Radu saptamanal :))))) adevarul e ca nu prea se mai gaseste cremes bun la patiserii, ar merge unul facut in casa. n-am facut de o eternitate... sper ca mai stiu sa-l fac ;)
 

Cristian  acum 3 ani - 7 Iunie 2020 17:49  

Buna Ioana. Crezi ca ar fi intelept la pasul 3, dupa ce scurg fasolea si mut ciolanul sa torn peste ele apa in care a fiert ciolanul? Ma gandesc ca i-ar da un gust mai afumat iahnei =P~ . Sau ma insel si o sa iasa un dezastru?
 

Ioana  acum 3 ani - 8 Iunie 2020 11:26  

sigur, gusti apa de pe ciolan si in functie de intensitatea gustului poti folosi acea apa sau parte din ea. ideea e ca apa aceea poate avea gust foarte intens de fum (mai ales daca ciolanul e de casa). de aceea eu prefer sa nu folosesc acea apa ci sa pun proaspata, ea va lua oricum gust de afumat cat va fierbe in continuare ciolanul cu fasolea. de asemenea va lasa suficienta gelatina in apa cat sa ingroase natural apa.
 

zs  acum 2 ani - 1 Noiembrie 2021 07:14  

Foarte buna reteta. Am incercat multe retete pana am gasit pe asta.
Au dreptate cei care spun ca este excesiva munca. Nu vad de ce nu poate fi inlocuita fasolea uscata cu conserve de fasole. Sant foarte bune, majoritatea. Am inlocuit cele 500g de fasole uscata cu doua conserve de 500g fiecare, cu lichidul lor. Rezultatul a fost excelent.
"Ciolan" afumat sau nu, nu se gaseste in mahalaua mea. Am inlocuit cu bratwurst, usor rumeniti in tigaie. Gustul este mai putin insistent ca afumatura.
Rezultat = excelent.
 

Lavinia   acum un an - 13 Iulie 2022 13:33  

Cea mai buna reteta de iahnie! Doar pe asta o fac ?Felicitari!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...